eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Erős vívócsapat utazik az Eb-re

Bemutatták a zágrábi Európa-bajnokságon induló magyar vívó-válogatottat. A szövetség elnöke és az edzők is sikeres szereplésben bíznak.

A sajtótájékoztatón Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) vezetője emlékeztetett arra, hogy a korosztályos válogatottak idén rendkívül sikeresen szerepeltek, és bízik abban, hogy ez folytatódik a zágrábi Európa-bajnokságon. Jó eredményeket vár a párbajtőrözőktől és a kardozóktól, de úgy látja, a női tőrözőkben is van lehetőség, a fiatal férfi tőrcsapat pedig bizonyítja rátermettségét.

Szakágankénti első három helyezett automatikusan bekerült az utazók közé, s csak a negyedik hely betöltésében játszhattak szerepet szubjektív elemek. Többnyire a ranglistanegyedikek is bekerültek a csapatba, kivétel a férfi kard volt, az ott negyedikként végző Lontay Balázs ugyanis munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni az Eb-felkészülést.

Szólt arról is, hogy a budapesti MOL vívó-világbajnokság szervezése rendben van. A bérletek eladásával elégedett, reményei szerint telt ház lesz a SYMA Csarnokban.

Szabó Bence, a MOB főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó a férfi kardcsapattól jó szereplést, a női kardozóktól pedig meglepetést vár az Eb-n. A Vasas edzője szerint a kontinensviadal amiatt is fontos állomás, mert ez a centenáriumi vb főpróbája.

A versenyzők bemutatása után a szakági vezetőedzők adtak rövid helyzetelemzést, illetve latolgatták az esélyeket.

Az idei eredmények alapján van esély az eredményes szereplésre, kérdés, hogy az előzetes várakozásból mi jön majd be. Ezúttal is a férfi párbajtőrözőktől és a férfi kardozóktól várható leginkább kiemelkedő szereplés, de női párbajtőrben, tőrben és kardban is születhetnek figyelemre méltó eredmények.

Kreiss Gábor, a női tőrözők vezetőedzője elmondta, hogy sérülések és betegségek nehezítették a felkészülést. Ezzel együtt bízik abban, hogy egyéniben képes lesz valamelyik versenyző a legjobbak közé kerülni, a csapattól pedig bravúrra lesz szükség a kiemelések miatt.

A női kardozók szakvezetője, Gárdos Gábor úgy fogalmazott, hogy a csapat nemcsak szép, hanem ügyes is, és reméli, hogy "ezt a projektet az Eb-n is folytatják".

Kovács Iván, a női párbajtőrözők vezetőedzője kiemelte, hogy sikeres Világkupa-szezont zárt a csapat, hiszen a 18. helyről a nyolcadik helyre lépett fel, míg az idei eredmények szerint harmadik a világranglistán. A válogatottat a legjobb nyolc közé várja. Egyéniben Szász Emese és Révész Julianna szerepelhet a legjobban, de a fiataloktól is kiugró teljesítményre számít.

A férfi tőrvívók vezetőedzője, Szlovenszky István azt mondta, hogy nehéz időszakon vannak túl, de keményen dolgoztak, és apró lépésekkel haladnak előre.

Somlai Béla, a férfi kardozók trénere szerint sikeres időszakon van túl a fiatal válogatott, amely hosszú távon is eredményes lehet.

A férfi párbajtőrözők edzője, Udvarhelyi Gábor felidézte, hogy jól szerepelt a válogatott az elmúlt időszakban, de jóslásba nem kívánt bocsátkozni.

Az Eb-csapat:
férfiak:
kard: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András (csak egyéniben), Gáll Csaba (csak csapatban)
párbajtőr: Boczkó Gábor, Rédli András, Imre Géza, Szényi Péter
tőr: Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence, Mazza Lorenzo
nők:
kard: Varga Dóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Benkó Réka
párbajtőr: Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina
tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin

A zágrábi Európa-bajnokság programja:
Június 16.: női tőr egyéni, férfi párbajtőr egyéni.
Június 17.: női kard egyéni, férfi tőr egyéni.
Június 18.: női tőrcsapat, férfi párbajtőrcsapat.
Június 19.: női párbajtőr egyéni, férfi kard egyéni.
Június 20.: női kardcsapat, férfi tőrcsapat.
Június 21.: női párbajtőrcsapat, férfi kardcsapat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×