eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ünneplés Németországban - Meghűlt a vér a rendezők ereiben

A lapoktól a televíziókon át a hírportálokig az egész német sajtóban a londoni Wembley Stadionban rendezett Bajnokok Ligája-döntő az első számú téma vasárnap, számos kommentátor a német labdarúgás győzelmeként értékelte a mérkőzést.

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti összecsapását összesen 21,61 millióan követték a ZDF közszolgálati televízióban, ami minden korábbi BL-döntő nézettségét felülmúló, 61,9 százalékos közönségarányt jelent.

A Bild vasárnap "Germán finálé" címmel közölt összeállítást, amelyet a "Köszönjük Bayern, köszönjük Dortmund a 2-1-es krimit" szalagcímmel vezetett fel az első oldalán. A legnagyobb példányszámú német lap kiemelte Franz Beckenbauer nyilatkozatát, amely szerint a BL első német-német döntője "a német labdarúgás aranykorának" beköszöntét jelezheti, és a következő időszakban gyakran megismétlődhet, hogy két német csapat küzd majd az európai klublabdarúgás legfontosabb kupájáért.

A berlini Der Tagesspiegel "Mi vagyunk a bajnokok" címmel közölt összefoglalót, a Welt am Sonntag pedig az "Európa királyai" címmel indította beszámolóját. A lap "Egy korszak kezdete?" címmel elemzést is közölt, amelyben kiemelték, hogy a döntőben tizenkét német labdarúgó játszott, akik közül tizenegy a nemzeti válogatottban is szerepel, és nyolcan 25 év alattiak. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a számok egy korszak kezdetét jelzik, az viszont kérdés, hogy vajon a profi labdarúgás egészét átható, a spanyol futballban végbement átalakuláshoz fogható fejlődés következik-e - írta a lap szerzője, hangsúlyozva, hogy a német labdarúgás csak akkor lehet meghatározó nemzetközileg, ha kiegyenlített, erős mezőny alakul ki a Bundesligában.

A Berliner Morgenpost "A Wembley igazi sztárjai" címmel közölt kommentárt, amely szerint "a döntőnek két győztese van: Jürgen Klopp és Jupp Heynckes". Mindkét tréner a maga sajátos stílusával megmutatta, hogy "a győzelemtől nem lesz az ember automatikusan nagyképű és visszataszító, a vereség pedig nem szégyen". Klopp és Heynckes "két, eddig nem tipikusan németként számon tartott jó tulajdonságot, a szerénységet és az öntudatosságot közvetíti a labdarúgáson keresztül a társadalom felé" - írta a berlini lap, amely szerint "a döntő igazi sztárjai" nem a játékosok, hanem az edzők, akik azon "ritka példaképek közé tartoznak, akik mögé csendes büszkeséggel felsorakozhat az ország".

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung "A Bayern köszönettel tartozik a BVB-nek" című kommentárja szerint a bajor csapat számára jóval nagyobb volt a tét, mint az ellenfélnek, hiszen egy esetleges vereség mély depresszióba taszította volna az egész klubot, de a játékosok Jupp Heynckes vezetése alatt meg tudtak szabadulni 2010 és 2012 keserű emlékétől, és a "horrorisztikus víziótól", hogy egymás után háromszor elveszítik a BL-döntőt.

A Bayern München győzelme annak a "sugárzó dominanciának" a "logikus következménye", amely az egész szezonban jellemezte a Heynckes által "minden területen tökéletesre fazonírozott" csapatot, a bajorok azonban köszönettel tartoznak a dortmundiaknak, hiszen a "szemtelen és magával ragadó játékukkal", amellyel az előző két évben kétszer is bajnokok lettek a Bundesligában, rámutattak a müncheniek hibáira, és így hozzájárultak a "briliáns Bayern-gárda" kifejlődéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a szombat esti BL-döntő apropóján a nemzeti válogatottról is közölt elemzést. A "Bayern+Dortmund=Világbajnok?" című írás szerint a Bundesliga a londoni BL-döntővel minden idők legjobb szezonját zárja, és most már a vezető német csapatok számítanak a mércének az egyesületi labdarúgás világában, mindebből pedig két tételt lehet levezetni a válogatottra nézve. Az egyik az, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány "a szerencse fia", hiszen a legjobb korban lévő és a szükséges tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő tehetségű játékosokra építve koronázhatja meg jövőre a német labdarúgásban az utóbbi időszakban kibontakozott fejlődést, amelyhez ő maga is nagymértékben hozzájárult. A másik tétel viszont az, hogy Löw "egy lúzer", ha "a luxuskínálatból" összeválogatott csapattal sem tudja megszerezni a világbajnoki címet.Tízezrek ünnepelték a hajlani órákig Münchenben a Bayern München győzelmét a Borussia Dortmund ellen a Bajnokok Ligája döntőjében. De Dortmundban sem sokáig tartott a gyász, a szurkolók a szívek győzteseinek keresztelték el kedvenceiket. Angela Merkel kancellár - aki a döntőt a londoni Wembley stadionban szurkolta végig - a ZDF televíziónak nyilatkozva Németország, illetve a sport győzelméről beszélt.

A Wembleytől több mint 1000 kilométerre lévő müncheni Allianz Arena stadionban több mint 45 ezer Bayern-szurkoló hatalmas kivetítőn követte a londoni "futballkrimit", és valósággal elszabadult a pokol, amikor Nicola Rizolli játékvezető lefújta a mérkőzést.

A szurkolók a klub himnuszát énekelték, majd a pályára özönlöttek, és többen petárdákat robbantottak, félő volt, hogy tűz keletkezik. Rövid időre meghűlt a vér a rendezők ereiben, a hangosbemondó nyugalomra szólított fel, néhány perc múlva már ismét az önfeledt ünneplés lett az úr.

München központjában ugyancsak több tízezren szintén hatalmas kivetítők előtt követték a mérkőzést, az öröm határtalan volt.

A dortmundi Westfalenhalle stadionban csaknem 20 ezren szurkoltak a hatalmas kivetítő előtt Jürgen Klopp csapatának, és további mintegy 30 ezren a belvárosban elhelyezett kivetítők előtt izgulták végig a mérkőzést. A szurkolók a vereség ellenére sem lógatták az orrukat, a gyász szinte csak percekig tartott, majd rögtön átadta a helyét a vesztesek ünneplésének. A stadionban és a belvárosban az egybegyűltek hatalmas tapssal köszöntötték kedvenceiket, akiket - mint egy szurkoló fogalmazott - a szívek győztesének kereszteltek el.

Berlinben a Brandenburgi kapu közelében az eső és a meglehetősen hűvös idő ellenére mintegy 20 ezren kivetítők előtt nézték a mérkőzést, közöttük Bayern és Dortmund-szurkolók egyaránt voltak. A hatóságok közlése szerint legnagyobb békében drukkolták végig a mérkőzést, semmifajta incidensre nem került sor.

Merkel kancellár még a mérkőzés kezdete előtt a ZDF televíziónak nyilatkozva nem árulta el, hogy melyik csapatnak szurkol. A kancellár azt hangsúlyozta, hogy akár a Bayern, akár a Dortmund diadalmaskodik, mindenképp Németország és a sport lesz a győztes. Egy kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy közvetve a politika is diadalmaskodott, a döntő iránti hatalmas érdeklődés ugyanis bizonyította, hogy a sport képes az emberek egyesítésére.

Egybehangzó értékelések szerint a mérkőzés hőse a holland Arjen Robben volt, aki a 89-ik percben a Bayern győztes gólját szerezte. Robben Sir Alex Ferguson kezéből vehette át a döntő legjobb játékosának járó külön trófeát. A holland válogatott és a bajorok kiválósága élete egyik legboldogabb napjáról beszélt, felfoghatatlannak nevezve a történteket. A sors iróniája, hogy a münchenieket most az a Robben segítette a győzelemhez, aki egy évvel ezelőtt a Chelsea elleni vesztes döntőben a hosszabbításban tizenegyest hibázott.

A két tréner, Jupp Heynckes és Jürgen Klopp egyaránt drámai döntőről és rendkívül szoros küzdelemről beszélt. Klopp megérdemeltnek nevezte a rivális Bayern München győzelmét, míg Heynckes úgy értékelte, hogy a bajorok a második félidőben kerekedtek felül. A Bayerntől búcsúzó tréner egyidejűleg arra is utalt, hogy Mario Götze után hamarosan a Dortmund gólerős lengyel csatára, Robert Lewandowski is a münchenieknél folytatja.A Bajnokok Ligája szombati fináléjában győztes Bayern München:

alapítva: 1900
színe: piros-kék-fehér
stadion: Allianz Aréna (befogadó képesség: 69 901 fő)
vezetőedző: Jupp Heynckes (2011 júniusa óta)

Legnagyobb hazai sikerei:
bajnok: 23
kupagyőztes: 15
Ligakupa-győztes: 6
Szuperkupa-győztes: 4

Legnagyobb nemzetközi sikerei:
BEK- és BL-győztes: 5 (1974, 1975, 1976, 2001, 2013)
KEK-győztes: 1 (1967)
UEFA Kupa-győztes: 1 (1996)
klub-világbajnok: 2 (1976, 2001)

A Bayern München kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel jutott a labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjébe:

F csoport:
Bayern München-Valencia (spanyol) 2-1
BATE Boriszov (fehérorosz)-Bayern München 3-1
Lille (francia)-Bayern München 0-1
Bayern München-Lille 6-1
Valencia-Bayern München 1-1
Bayern München-BATE Boriszov 4-1
A csoport végeredménye: 1. Bayern München 13 pont (15-7), 2. Valencia 13 (12-5), 3. BATE Boriszov 6, 4. Lille 3

nyolcaddöntő:
Arsenal (angol)-Bayern München 1-3
Bayern München-Arsenal 0-2
Továbbjutott: a Bayern München 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

negyeddöntő:

Bayern München-Juventus (olasz) 2-0
Juventus-Bayern München 0-2
Továbbjutott: a Bayern München kettős győzelemmel, 4-0-ás összesítéssel.

elődöntő:
Bayern München-FC Barcelona (spanyol) 4-0
FC Barcelona-Bayern München 0-3
Továbbjutott: a Bayern München, kettős győzelemmel, 7-0-ás összesítéssel.

döntő:
Bayern München-Borussia Dortmund (német) 2-1

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×