eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Soha nem volt edzőkeringő a sztárkluboknál

Az öt topliga (az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol) már biztos 13 BL-főtáblása közül nyolc várhatóan új edzővel vág neki a 2013-2014-es bajnoki idénynek. Úgy fest, ezúttal az edzőkeringő legalább olyan izgalmas lesz, mint a játékosok klubváltása. Az "érintett" klubok között van a német, az angol és a francia bajnok, valamint a BEK/BL-történelem két legeredményesebb trófeagyűjtője, a Real Madrid és a Milan is.

MANCHESTER UNITED:

Az angol bajnokcsapatnál már eldőlt, hogy Sir Alex Ferguson 1986 óta tartó menedzseri regnálása - a skót edző saját elhatározásából - véget ér. Az Old Traffordon vagy az edzőközpontban csak Gaffernak, Főnöknek emlegetett edző a megnyert titulusok számát tekintve a világ valaha volt legeredményesebb futballedzőjeként állt fel a kispadról. A jövőben az igazgató-tanács tagjaként, illetve a Manchester United "nagyköveteként" segíti a klubot. Ismert már az utóda is: David Moyes, az Evertont 11 szezonon keresztül dirigált, ugyancsak skót edző váltja. Az edzőváltás egyelőre ismeretlen hatással lesz a játékosállományra, a sztárok közül a legvalószínűbb Wayne Rooney távozása.

MANCHESTER CITY: Roberto Mancini három és fél év után távozott a klubtól - Sir Alexszel ellentétben nem önként adta át a posztját -, részben az eredménytelenségre, részben a nem megfelelő emberi kapcsolataira hivatkozott a döntés indoklásaként a klub vezetősége. Ferran Soriano, a Man City ügyvezetője a következő időszak céljaként öt év alatt öt trófeát határozott meg, ettől az előző években "átlagban" elmaradt Mancini, akinek érdeme ellenben, hogy 35 éves várakozás után ismét egy fontos trófeát (2011-ben az FA-kupát) nyert a Manchester City. A csapat 2012-ben bajnok lett, de 2013-ban kikapott az FA-kupa döntőjében. A legvalószínűbb utód a chilei Manuel Pellegrini, aki már bejelentette a Málagánál a távozását. (Érdekes, hogy Soriano, aki korábban a Barcelona elnökhelyettese és ügyvezetője is volt, a Real Madrid korábbi edzőjét viszi a klubjához.) Pellegrini 59 éves, de Soriano szerint a kor nem akadály, különben sem tervez egy menedzserrel öt évnél többre.

CHELSEA: Noha még nem hivatalos, szinte mindenki biztosra veszi José Mourino visszatérését. 2004-ben a londoni Kékeknél indult a portugál edző önálló nemzetközi karrierje, 2007 őszéig hat trófeát nyert, ezzel mindmáig a klubtörténet legeredményesebb edzője. Õ az egyetlen, aki két bajnoki címet is nyert a Chelsea-vel, s egyetlen edzőnek sem jobb a győzelmi mutatója a Premier League-ben az övénél. (A legalább 20 érkőzésen dirigálók közül.) A fentiekből nagyrészt következik, de még azoknál is biztosabb, hogy Rafa Benítez, noha megnyerte a csapattal az Európa Ligát, s kiharcolta a BL-selejtezőbeli szereplést, távozni kénytelen. Az Abramovics-érában Mourinho lesz az első visszatérő, tíz év alatt a mostani a tizedik edzőváltás a klubnál. Mourinho érkezése esetén hozzá kapcsolódó új játékosok érkezése is várható, a nagy álom Cristiano Ronaldo, de reálisabb Fabio Coentrao és esetleg Xabi Alonso átigazolásával számolni. (Coentrao, akit 30 millió euróért vett a Madrid, állítólag 18 millió euróért igazol a Chelsea-hez.) A Kékek nagyon szeretnék megszerezni a kolumbiai Radamel Falcaót is, aki a nyár egyik legdrágább vétele lehet - bárhol is kössön ki.

REAL MADRID: José Mourinho lezárta madridi karrierjét, talán kevesen gondolnak rá, de ő volt a búcsújakor a legrégebb óta ugyanazt az élvonalbeli spanyol klubot vezető edző, 2010 óta dolgozott a Bernabéuban. Bukás volt az utolsó idénye, nyílt titok már hetek óta, hogy az egyesület új vezetőedzővel kezdi meg a következő szezont. Az első számú kiszemelt az olasz Carlo Ancelotti, aki a Milannal és a Chelsea-vel elért sikerei után idén a PSG gárdájával nyert bajnoki címet. Ancelotti szívesen menne, de a PSG egyelőre nem akarja elengedni a szerződéséből még hátralévő egy évet. (A spanyol sportnapilap, Marca szerint a Madrid június 3-án szeretné bejelenteni Ancelotti érkezését.) Úgy fest, bár szóltak kósza hírek arról, hogy Jupp Heynckes menedzsere tárgyalt a Bernabéuban, sőt felvetődött Jürgen Klopp neve is, egyelőre nincs igazán ütős B-terv arra az esetre, ha Ancelottit nem sikerül megszerezni. Korai még a játékosállomány változásáról értekezni, de valószínű, hogy hosszú lesz a távozó külföldi játékosok listája. (Higuaín, Coentrao, Pepe, Ricardo Carvalho, Kaká, Essien, esetleg Di María, s nagyon esetlegesen Cristiano Ronaldo.) Az olvasható a Marcában, hogy Ancelotti is nagyon sokra tartja Luka Modricot, s hogy a Madrid nagyon szeretné megszerezni a Málaga tehetségét, az új Iniestának tartott Iscót. Ha az olasz edző érkezik, vélhetően viszi magával Verrattit, s nagy álma Arturo Vidal megszerzése, a chilei remek idényt produkált a Juventusban.PARIS SAINT-GERMAIN: A francia bajnok egyelőre nem akarja elengedni Carlo Ancelottit, mindazonáltal nem kizárt, hogy mégis egyezség születik. Csütörtökön a L'Équipe még Rafa Benítezt emlegette a legvalószínűbb utódként, ám a spanyol edző állítólag Nápolyba költözik. Pénteken már a francia lap is tényként kezelte a Rafa-Napoli házasságot. Így aztán egyelőre teljesen nyílt, kivel pótolhatná a PSG esetleg Ancelottit, nagyon halvány esélyként emlegethető Arsene Wenger hazatérése is.

BAYERN MÜNCHEN: Hiába nyerte meg a csapat óriási fölénnyel a bajnokságot, hiába játszik még néhány napon belül két kupadöntőt, már a télen eldőlt, hogy Jupp Heynckes távozik a csapat éléről. Az utóda is ismert lett: a Barcelona korábbi sikeredzője, Pep Guardiola váltja. Az átigazolásokról alkalmasint csak a német idény vége után lehet majd bővebben hallani, de nem kifejezetten szerencsésen már kiszivárgott, hogy Mario Götze a legnagyobb riválistól, a Borussia Dortmundtól a bajorokhoz készül. A Bayern most nem az a klub, amelyet bármelyik kulcsjátékos is jó szívvel és önként elhagyna, biztosan lesznek ellenben érkezők. A brazil Neymar elszipkázása a Real Madrid és a Barcelona elől szimbolikus jelentőségű is lenne, kérdés, hogy a Santos csatára akar-e Európába költözni a hazai rendezésű világbajnokság előtt. Persze, esetében nem fenyeget az a veszély, hogy ezért nem kerül be a vb-keretbe.

NAPOLI: Lásd, mint fent, az utóbbi órákban a világ legnagyobb (sport)napilapjai tényként közölték, hogy Benítez lesz a Napoli új edzője. A négy idény után távozott, s az Internél kikötött Walter Mazzarri utóda - a La Gazzetta dello Sport értesülései szerint - két évre kötelezi el magát, s ezért év nettó 3,5 millió eurót kap majd. A nápolyiak aligha tudják megtartani Edison Cavanit, de az érte kapott pénzből jó játékosokat tudnak venni.

AC MILAN: Korábban mindenki már tényként kezelte, hogy Massimiliano Allegri - akiből bírólói szerint hiányzik Carlo Ancelotti diplomáciai érzéke - távozik a piros-feketéktől, s az S Roma edzője lesz. Silvio Berlusconi, az egyetlen ember, akinek még Adriano Gallianinál is nagyobb szava van a Milan edzőjének kiválasztásában, Clarence Seedorfot akarta-akarja visszacsábítani Brazíliából, de a terve egyre több nehézségbe ütközik. A holland csillagnak nincs meg a megfelelő papírja, s nincs semmilyen edzői tapasztalata. Berlusconi korábban azzal érvelt, hogy a nyolcvanas években, majd Sacchi távozását követően Fabio Capellót is hasonló körülmények között ültette le a padra, s "mi lett belőle". Ugyanakkor a milánói Curva Sud (Déli Kanyar) nevű ultracsoport levelet írt a vezérkarnak Allegri maradása mellett lándzsát törve. Közben Galliani, a korábban Roberto Donadonit, Pippo Inzaghit, később Marco van Bastent, esetleg az előző idény egy részében a Siont irányító Gennaro Gattuso, esetleg az olasz U21-es válogatott élén álló Devis Mangia megszerzését preferálta, most inkább arra hajlik, hogy maradjon mégis Allegri. Berlusconi a hétvégét Oroszországban tölti, döntés biztosan csak ez után várható. Mindenesetre érdekes, hogy vagy marad Allegri, vagy lemond - a jelek szerint - a Milan egy tapasztalt edző szerződtetéséről.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×