eur:
389.63
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy pontot elhoz a válogatott Isztambulból

Forró hangulatban lépett pályára a magyar válogatott a törökök elleni vb-selejtezőn. A döntetlennel megtartotta a csoportban a második helyet Egervári Sándor együttese - de a folytatásban nem lesz könnyű dolga.

A szakadó esőben védekezésre rendezkedett be a magyar csapat - ezt jelezte már az is, hogy a pénteki összeállításhoz képest Szabics Imre helyén Varga József kezdett -, de a kontralehetőségekről nem mondott le. A csúszós talajon gyors volt a játék, a törökök a kilencedik percben már a harmadik szögletnél tartottak.

Kevés említésre méltó eseménnyel telt el az első félidő első fele, tulajdonképpen egyik kapusnak sem kellett még kapura tartó lövést hárítania. Aztán a 23. percben a magyar csapat majdnem lekopírozta a románok elleni első gólját: Hajnal szabadrúgása után Vanczák szinte ugyanonnan fejelt, mint a Puskás Ferenc Stadionban, a török kapus bravúrral védett. A magyar jobbhátvéd közelről ismételt, immár lábbal, labdája Onur Kivrak kapusról a lécre, majd onnan a mezőnybe pattant.

Nekünk balszerencsénk volt, a törököknek a jelenet felért egy ébresztéssel, még nagyobb sebességfogozatra kapcsoltak. Korcsmár Zsolt nagyszerű szerellése kellett, hogy ne kerüljenek gólhelyzetbe.

A 40. percben Nuri Sahin szöglete, majd Király Gábor öklözése után Alper Potuk lövése után Mészáros hátáról pattant ki a labda, majd egy labdaletétel után Burak Yilmaz a kapu mellé lőtt. Egy perccel később Potuk betört a tizenhatoson belülre, de nem passzolt, hanem lőtt, s így a labda túl mély volt a bevetődő Burak Yilmaznak.

A félidő hajrája a törököké volt, de Király egyszer közeli lövésbe belevetődve, másszor egy távoli löketet szögletre ütve, hárított.

(Ugyanebben a csoportban az észtek megnyerték a maguk mérkőzését, 2-0-ra győztek az andorraiak ellen.)

A félidőben cserélt a magyar válogatott, a megsérült Korcsmár Zsolt helyét Guzmics Richárd foglalta el.

Török mezőnyfölénnywel folytatódott a mérkőzés, de a játék képe az első félidő első negyedórájára, s nem az utolsóra hasonlított. Az 57. percben egy magyar kontránál Dzsudzsák Balázs centerezése után megugrott a labda az éppen lőni készülő Hajnal Tamás előtt, így odalett a helyzet.

A 63. percben a törökök megszerezték a vezetést: Arda Turan felívelte a labdát a balösszekötő helyéről, s az utóbbi bő másfél mérkőzés leggyengébb magyar szereplőjét, Mészáros Norbertet megelőző Burak Yilmaz Király Gábor lába között fejjel a hálóba juttatta a labdát. A BL aktuális társgólkirálya most is gólt szerzett. 2007-ben, amikor legutóbb Isztambulban játszott a magyar válogatott, a 68. percben kapott gólt.

Egervári Sándor cserélt a gól után, Böde Dániel állt be Hajnal Tamás helyére.

Ahogyan a budapesti mérkőzésen, most is egy török hibából szerzett magyar gól alakította 1-1-re az állást. Kádár Tamás nagy bedobása után Semih Kayáról előre pattant a labda, s az éppen ott álló Böde Dániel a felső sarokba vágta a labdát. A kapust is érintette a labda - de ki bánta ...

Két magyar helyzet követte Arda Turan nagy szólóját, Böde Dániel elől a kapus mentett, majd Guzmics Richárd 15 centivel fejelt mellé. A továbbiakban a törökök támadtak, hasonló volt a játék képe a románok elleni, budapesti utolsó tíz perchez. Szerencsére azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem született újabb gól.

A magyar válogatott döntetlent ért el Isztambulban, ez feltétlenül jó eredmény önmagában. Más kérdés, hogy nem sikerült visszaszerezni a románok ellen eltékozolt pontokat. Mindenesetre a csapat továbbra versenyben van a második helyért. Sőt, pontelőnnyel áll a románok előtt.

Vb-selejtező, D csoport
TÖRÖKORSZÁG-MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 45 000 néző. Játékvezető: Milorad Mazsics (szerb)
Törökország: Onur Kivrak - Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim - Nuri Sahin (Kerim Frei, 90.), Selcuk Inan - Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut (Mevlüt Erdinc, 80.) - Burak Yilmaz.
Magyarország: Király Gábor - Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, 46.), Mészáros Norbert, Kádár Tamás - Pintér Ádám, Varga József - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.).
Gólszerzők: Yilmaz a 63., ill. Böde a 71. percben

Észtország-Andorra 2-0
Hollandia-Románia 4-0

A csoport állása
1. Hollandia 6 6 - - 20-2 18
2. Magyarország 6 3 2 1 13-8 11
3. Románia 6 3 1 2 10-10 10
4. Törökország 6 2 1 3 7-7 7
5. Észtország 6 2 - 4 3-9 6
6. Andorra 6 - - 6 0-17 0

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×