eur:
388.35
usd:
360.35
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Michelisz Norbert: Megkeverődnek a lapok

Elégedett a Hondával Michelisz Norbert, aki a héten próbálhatta ki először új autója első változatát. A privátvilágbajnok elmondta: teljes lesz az információáramlás a Zengő Motorsport és a Honda gyári alakulata között.

Mik az első teszt tapasztalatai?

Az első benyomások nagyon pozitívak az új autóról, nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Próbáltam magam felkészíteni az elsőkerék-meghajtás különbözőségeire, de szerencsére nagyon hamar megjöttek a régi emlékek, úgyhogy a nap második felében ugyan volt technikai hibánk, de sokkal messzebb jutottunk, mint amire számítottunk. Alig várom már, hogy legközelebb is tesztlehetőséghez jussak, hogy ha minden jól alakul, akkor március közepén - valószínűleg még nem az én autómmal, hanem ezzel a prototípus autóval - lesz lehetőségem menni, ráadásul pont Monzában, ahol az első versenyhétvége is lesz. És hogyha minden jól alakul, akkor az én versenyautóm is még bőven a monzai versenyhétvége előtt kész lesz, és azt is ki tudom majd próbálni. Annak tükrében, hogy sokkal előrébb tartok az autó megismerésében, mint amire számítottam, azt gondolom, hogy a beállítások terén is elkezdhetünk egyre mélyebb területekre ásni, ami szintén nagyon jó dolog, mert ez is elősegíti azt, hogy a lehető legfelkészültebben álljunk oda már az első versenyhétvégére.

A Honda két gyári versenyzője, Tiago Monteiro és Gabriele Tarquini már korábban megkezdték a teszteket. Mikor kezdenek el együtt dolgozni, mikor kezdhetik el használni az ő adataikat?

Az együtt dolgozás az már a teszttel elkezdődött. Nagyon segítőkész mind a két pilóta, és valóban előnyben vannak, mert már több ezer kilométert teljesítettek az autóval. Õk is fejlesztették az autót. Viszont mivel valóban nagyon segítőkészek és tényleg minden információt látok azzal kapcsolatban, amit az eddig megtett kilométereik alapján gyűjtöttek, ezért azt gondolom, hogy az én fejlődési görbém talán picit gyorsabb lesz, mint az övék volt, mert már rendelkezésemre állnak azok az információk, amikhez begyűjtéséhez nekik sok idő kellett. A cél egyértelműen az, hogy az információáramlás szinte teljes körű legyen, mert ez segíti elő a Honda márkának a lehető legnagyobb valószínűséggel a sikereket. Nagyon bízom benne, hogy ez egy hosszú és eredményes együttműködés kezdete.

Ez a bizonyos prototípus, amit most kipróbált, gyakorlatilag az az autó volt, amellyel Tiago Monteiro a tavalyi év utolsó futamain rajthoz állt. Nagyon nagy különbség lesz majd e között az autó között és a között, ami majd az ön idei versenyautója lesz?

Az idei versenyautóban más lesz a motor és egyes futómű elemek is. Egyelőre teljesen mindegy, hogy melyik autót vezetem. Lélektani szempontból szerencsés a saját autómmal menni, ugyanakkor azt gondolom, hogy egyelőre még az van előtérben, hogy megismerjem a Hondát, mint technikát. Gyakorlásra és tapasztalatszerzésre ez a 2012-es autó tökéletesen megfelelő.

A világbajnoki címvédő Robert Huff egy Seattal folytatja az idei szezonban. Mennyire lesz ő egy Seatban ülve kemény ellenfél?

Mindenképpen számolni kell vele. Látszott, hogy Gabriele Tarquini tavaly mire volt képes az autóval: több edzéselsőséget szerzett, futamgyőzelmet aratott vele, és mivel Robert Huffot is egy hasonló kaliberű versenyzőnek tartom, ezért még akkor is, hogyha a végelszámolásban biztosan nehezebb dolga lesz, mint a tavalyi évben volt a Chevrolet gyári pilótájaként, mindenképpen arra számítok, hogy egy-egy futamgyőzelemért s edzéselsőségért harcban lesz. Engem meglepett a hír, mert én őt a három Chevrolet gyári pilóta közül egyértelműen az utódcsapathoz kötöttem volna, de úgy alakult, hogy ő valamilyen oknál fogva jobbnak látta váltani. Én azt gondolom, hogy talán alá is fogja támasztani ezt az idei eredményességével, mert a Seaton úgy tudom, hogy a holtszezonban még fejlesztettek. Bízom benne, hogy jó kis mezőny gyűlik össze az első versenyhétvégére. Az eddigiek mindenképpen azt mutatják, hogy a lapok megkeverődnek, de a versenyzői színvonal hasonlóan magas lesz, mint a tavaly, és ez mindenképpen jó hír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×