eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bíznak a továbbjutásban a Videotonnál

A Videoton 2-0-ás hátrányból várhatja a Sturm Graz elleni szerda esti visszavágót a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. A székesfehérváriak csapatkapitánya továbbra is 50 százalék esélyt lát a továbbjutásra.

A Videoton labdarúgócsapata szerdán este 20:30-tól, kétgólos hátrányban fogadja a Szabics Imrével felálló osztrák Sturm Grazot a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. Az első, múlt héten Klagenfurtban rendezett találkozón játékban egyenrangú ellenfele volt riválisának a magyar bajnok, ennek ellenére a graziak kényelmes pozícióból várhatják a visszavágót.

Lipták Zoltán csapatkapitány bízik abban, hogy olyan eredményt érhetnek el hazai pályán, ami elég lehet a továbbjutáshoz. A válogatott védő az InfoRádiónak elismerte, hogy a kinti mérkőzés nem úgy alakult, ahogy tervezték, de úgy véli, a végeredmény ellenére játékban egyenrangú partnerei voltak az osztrákoknak. Hozzátette: az első meccs óta videón elemezték a védelem hibáit, amelyeket nem szabad újra elkövetni.

A válogatott hátvéd kiemelte, hogy csiszoltak a védekezésükön, gyakorolták a tolódást, mert ebben követtek el végzetes hibákat a klagenfurti meccsen.

Sem az első meccsen gólt szerző Szabics Imréből, sem más vendégjátékosból nem kell külön készülni, annak ellenére, hogy az osztrák együttesnek valóban van pár kifejezetten jó képességű játékosa - mondta Lipták Zoltán, aki szerint csak a mérkőzés előtt derül ki, hogy egy vagy két csatárral állnak-e majd fel.

A védő arra számít, hogy a Sturm játékosai előnyük birtokában nem erőltetik majd a támadásokat, de erre is felkészülnek. A csapatkapitány továbbra is 50 százalék esélyt lát a továbbjutásra.

Sousa emlékei

Paulo Sousa, a Videoton FC vezetőedzője arról beszélt, hogy a labdarúgásban sok minden megtörténhet, így az is, hogy csapata szerdán este kiharcolja a továbbjutást a Bajnokok Ligája második selejtezőköréből a kétgólos előnnyel rendelkező osztrák Sturm Grazzal szemben.

A vidi.hu beszámolója szerint a portugál szakember azt mondta, játékosai jó teljesítményt nyújtottak a múlt szerdai, klagenfurti összecsapáson, a végeredménnyel, a 2-0-s osztrák sikerrel azonban nem volt elégedett.
"Az elmúlt napokban minden futballista arcán láttam azt az elszántságot, amely a továbbjutás kiharcolásához szükséges - fogalmazott a magyar bajnok vezetőedzője. - Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a csapat nagyon fiatal, a játékosoknak rengeteg dologban kell még fejlődniük."

Sousa a játékos-pályafutásából elevenített fel egy 1996-os történetet, amikor a Juventusszal BL-győzelmet ünnepelhetett. A sorozat negyeddöntőjében az olasz együttes 1-0-ra kikapott a Real Madrid vendégeként, Torinóban azonban 2-0-ra nyert, s később a trófeát is megszerezte.

"Tudom, hogyan lehet hátrányból kiharcolni a továbbjutást, és minden erőmmel azon leszek, hogy ezt a fehérvári játékosoknak átadjam" - mondta a tréner, aki hozzátette, nagy szükségük lesz a szurkolók támogatására, ahogy Klagengfurtban is volt, ahol ezer magyar drukker "csodálatos hangulatot" teremtett.

Franco Foda, a Sturm Graz vezetőedzője azt mondta, nem törekedhetnek kizárólag a 2-0-s eredmény megtartására, a német szakember szerint magukhoz kell ragadniuk a kezdeményezést és támadólag kell fellépniük.

"Az előnyünk birtokában kedvező helyzetben vagyunk, de a biztos továbbjutáshoz még egy gólt kellene szereznünk" - tette hozzá a tréner, aki az előző szezonban NB I-es gólkirályi címig jutott André Alves veszélyességére is kitért. - "Végig koncentrálnunk kell, a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk, Alvesszel kapcsolatban pedig a védőinknek lesz feladata, az ő esetében ugyanis jobb mindig résen lenni."

A székesfehérváriak történetük során kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA Kupában, 1981-ben viszont kiestek a Rapid Wiennel szemben. A Sturm mérlege hibátlan a magyarok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó Kupában a Budapest Honvédot búcsúztatta, ráadásul a legutóbbi 13, nemzetközi porondon megvívott párharcából továbbjutott, amennyiben hazai pályán nyerni tudott.

A párharc abban a tekintetben is fontos, hogy a továbbjutó számára a következő kör biztosan nem jelent búcsút a nemzetközi kupaporondtól, ugyanis a BL-selejtező 3. fordulójában alulmaradó csapatok átkerülnek az Európa Liga-selejtező utolsó, 4. fordulójába. Az az együttes, amely viszont most elveszíti a párharcot, befejezte szereplését Európában.

Várható kezdőcsapatok:
Videoton FC:
Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Sanchez - Mitrovic - Gosztonyi, Polonkai, Elek, Vasiljevic - Alves
Sturm Graz:
Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Wolf, Weber, Koch, Hölzl - Szabics, Kienast

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×