eur:
389.03
usd:
361.05
bux:
68640.19
2024. május 7. kedd Gizella

Aczél megedzette a Haladást - szezonértékelés az NB I csapatairól (3.)

Fordulatos volt a magyar labdarúgó NB I 2010-2011-es idénye. Például: a Haladás, a Győr, a Honvéd és a Vasas is gyengélkedett ősszel, s a négyből három csapat javult a váltás után. Különösen a Haladás, amely kiesőjelöltből a mezőny első felébe tartozó csapattá vált. Győrben Csertői Aurél érkezése hozta meg a fordulatot, aki a haladással meccset sem tudott nyerni. A két fővárosi alakulatnál nem vált be az olaszok a kispadra ültetése. Gyorselemzés kevéssel az idényzárás után. 3. rész, a 8-11. helyezést elérők.

HALADÁS.

A szombathelyi csapat bűn rosszul szerepelt az őszi idényben, csak az utolsó helyezett Szolnok szerzett nála kevesebb pontot. Még rosszabb a képlet, ha megemlítjük, az edzőváltás (október 15-én Csertői Aurélt Aczél Zoltán váltotta) előtt a Haladás egyetlen mérkőzését sem tudta megnyerni. Tíz forduló alatt!

Aczéllal azonnal nyert a csapat (a Siófok ellen, 4-0-ra), s az őszi idényben az összes további hazai találkozóján is három pontot szerzett! E 12 pont sokat jelentett abban, hogy a Haladás ne szakadjon le véglegesen a vetélytársaitól. A téli időszakban erősödött a keret, hazatért a korábbi válogatott középpályás, Halmosi Péter.

Nyilván ennek is nagy szerepe volt abban, hogy Aczél Zoltán csapata végül az idény második felében 28 pontot szerzett, aminél többet csak a Paksnak sikerült. A nyolcadik helyezéssel a Haladás megismételte 2009-2010-es szereplését. Érdekes, hogy ilyen előkelő helyen (másként: a mezőny első felében) az idény során csak az utolsó forduló után állt a csapat.

A klub honlapján Aczél Zoltán így értékelte az idényt, már a jövőre is gondolva: "Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Ez nem az én érdemem, ebben a játékosok, a szurkolók, mindenki, aki a Haladás sikerét akarta, jelentős szerepet vállalt. Nem lesz könnyű dolgunk, de nagyon bizakodó vagyok, hogy jól fogunk szerepelni. Nem győzök hálás lenni azoknak a szurkolóknak, akik bíztattak és mellettem álltak. Olyan csapatunk legyen jövőre, amelyikkel tényleg megcélozhatjuk a dobogót. Ificsapattal és újoncokkal ez nem lett volna realitás."

GYÕRI ETO. Citálhatunk néhány közhelyet: "Ilyen az edzősors, az egyiknek sikerül, a másiknak nem, új seprő jól seper." Mindegyikben van némi igazság, mert hát ilyenek a közhelyek. Pintér Attilával a Győr 2010-ben a harmadik helyen végzett a bajnokságban, elindulhatott az Európa Ligában, ahol szerzett egy nagy skalpot is a francia élvonalban szereplő Montpellier kiejtésével.

Ám kényszerűen elmaradt a nyári alapozás, nem tudott jól felkészülni az őszre a csapat. Ennek az ára a bajnoki szereplés lett: a 12. helyen zárta az ETO a félszezont. Miután nem sikerült jól a tavaszi kezdés sem (a siófoki győzelmet meglepő kupakiesés, majd a Vasas ellen bajnoki vereség követte), a klub vezetői az edzőváltás mellett döntöttek: a Haladástól októberben elküldött Csertői Aurél érkezett.

Jót tett a csapatnak a váltás, az ETO a hátralévő 12 bajnokijából csak kettőt veszített el. A második félév tabelláján így ötödik lett. A végső helyezés (kilencedik) így is sokkal gyengébb, mint a 2010-es (3.), hasonló ellenben a 2009-eshez (8.)

A klub honlapján Klement Tibor ügyvezető értékelte a szezont: ""Sokszor, sokféleképpen kielemeztük már az elmúlt esztendő történéseit. A gyenge szereplés okai közé tartoznak azok a szakmai tényezők, amiket már eddig is publikáltunk: a tavalyi bajnokság utáni kevés nyári pihenő, a rövid felkészülés, az augusztus végéig tartó feszített tempó sok mérkőzéssel és utazással. Ez csak később ütött vissza, amikor több labdarúgónk is hosszú időre kidőlt, úgy mint, Tokody, Nicorec, Babic, Djordjevics és Szabó.

Bár bő volt a játékoskeretünk, de nem volt annyira erős, hogy a kiesőket minden esetben pótolni tudtuk volna. Most a bajnokság végén készítettünk egy statisztikát arról, hogy milyen volt a játékosok edzés látogatottsága. Azt kell, hogy mondjam: sérülés, betegség válogatottbeli elfoglaltság miatt jelentős volt a hiányzás több labdarúgónk esetében. Ez is egyfajta magyarázata az idei szereplésünknek. Azt is be kell vallani, a nemzetközi kupamérkőzéseken a pénzügyi motiváció sokkal inkább érezhető volt a játékosokon, mint később a bajnokság további szakaszában..."HONVÉD. Kevés szeszélyesebb csapat volt a kispestieknél az idényben. Massimo Morales kezdte a szezont, két vereség után négy győzelmet szerzett a csapattal. Ám utána újabb hullámvölgy következett, állítólag részben anyagi problémák is nehezítették a helyzetet. Morales november elején távozott, Szalai László követte őt.

A kiváló utánpótlásedző nem tudta kirángatni a csapat szekerét a gödörből, ezért aztán George F. Hemingway tulajdonos a tavaszi idényre Supka Attilát ültette a kispadra. Ám újabb hullámhegyek és hullámvölgyek követték egymást, hasonló volt a szereplés, mint ősszel. Érdekes, hogy a Honvéd azon kevés csapat közé tartozik, amely több pontot (21) szerzett idegenben, mint hazai pályán (19). A Bozsik Stadion már nem "oroszlánbarlang".

A klub honlapján a Honvéd válogatott kerettag, junior-vb-bronzérmes védője, Debreceni András így értékelte az idényt: "A csapat felemás szezont zárt. Rosszul kezdtük a tavaszt, egy-egy alkalommal a kiesés szele is megérintett minket, közel kerültünk az utolsó két csapathoz. Volt aztán egy öt-hat meccses jó sorozatunk, háromszor nyertünk egymás után és a Videotontól is sikerült pontot lopnunk, ami nagyon nagy fegyvertény."

Egyébként, noha a Honvéd a Videoton ellen esett ki a Magyar Kupából, a bajnokságban az utóbbi két évben, négy mérkőzésen, egyedüliként maradt veretlen a székesfehérváriakkal szemben.

VASAS A Honvédhoz hasonlóan a Vasas is olasz edzővel kezdte a szezont. Giovanni Dellacasa egymást követő négy bajnokiját is elveszítette a csapattal, ezért aztán megkapta a felmondólevelét. A klub korábbi legendás játékosa, Komjáti András vette át a csapatot. Az őszi zárás nem sikerült jól, Komjátival is elveszítettek négy mérkőzést a piros-kékek. Ám a 100 éves klub szerencséjére nem következett újabb edzőváltás.

A Vasas, immár új tulajdonossal, kifejezetten jól kezdte a tavaszi idényt, a csapat öt fordulón keresztül nem kapott gólt, amiből az is következik, hosszú veretlenségi szériában volt. Végül mindössze három vereség csúfította a tavaszi mérleget, a Vasas a második félév alapján a hatodik helyen zárta volna az idényt. Összességében a tízedik helyen végeztek az angyalföldiek, az első körben gyűjtött 16 pont mellé 24-et gyűjtve.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×