eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György

Spórolnának a doppingellenőrzéseken

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra készül, hogy időt és pénzt megtakarító ellenőrzési rendszert léptessen életbe az elképzelések szerint 2015-től.

A WADA főigazgatója, David Howman a lehetséges változások között említette az úgynevezett B próba eltörlését. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a doppingkontrollnak alávetett versenyzőtől levett vért vagy vizeletet két részre osztják, s ha az A minta lebukást mutat, vagyis az első teszteredmény pozitív, akkor a sportoló kérheti a B tesztet is. Csakhogy egy-egy analízis összköltsége egyre magasabb, ráadásul olykor hetek, sőt hónapok is eltelhetnek, amíg az ellenőrző teszt is megtörténik.

Howman szerint a B próba kiiktatásával rengeteg időt és pénzt lehetne megspórolni: "Első lépésként már azzal is jobban járnánk, ha egy héten belül meglenne az A és a B próba eredménye is. A B eltörlésével pedig nemcsak pénzt és időt nyernénk, de a sportolói jogok sem csorbulnának, arról nem beszélve, hogy a jelenlegi helyzet szerint a B próba eredménye gyakorlatilag mindig ugyanaz, mint az A-é." - mondta Howman.

A főigazgató hangoztatta, hogy egyelőre csak tervekről van szó, az új szabályozást legkorábban 2015. január elsejétől léptetnék életbe.

Drága doppingellenőrzés, alacsony hatékonyság

Mintegy negyvenöt millió dollárt (8,37 milliárd forint) fordítottak az elmúlt évben doppingellenes küzdelemre a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei.

"A felmérésünkben részt vett 27 szövetség összesen 21,7 milliót költött erre a területre, egy nagy szövetségnek pedig, amely nem válaszolt a megkeresésünkre, 23 millióra becsüljük a doppingolás visszaszorításával összefüggő kiadását" - közölte kedden Denis Oswald, a nyári olimpiai sportágakat tömörítő szövetség, az ASOIF elnöke a szervezet londoni közgyűlésén.

A sportvezető, aki egyben a Nemzetközi Evezős Szövetséget is irányítja, hozzátette, hogy a ráfordítások összege nagyjából a kétszeresére nő, ha az eljárások, jogi procedúrák költségeit is beleszámítják. Oswald beszélt arról is, hogy egy doppingminta elemzésének átlagos költsége 825 dollár, ugyanakkor laboratóriumoktól függően nagy eltérések mutatkoznak, s a különbségek nem csupán az árakban jelentkeztek.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a közelmúltban két különböző laborral egy sor mintát elemeztetett, s míg az egyik egy, addig a másik hét pozitív esetet tárt fel. Ez aggasztó. Az lenne a jó, ha a sportolók mintáit egységesen rendkívül hatékony laboratóriumok vizsgálnák" - fogalmazott az ASOIF-elnök, aki megemlítette még, hogy az érintett sportágak sportolóitól tavaly levett 170 ezer minta analízise során az egy százalékot sem érte el a pozitív esetek száma, pedig "gyanítható, hogy ennél magasabb a tényleges arány".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×