eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az évszázad meccse lehet az El Clásico

El Clásico - a meccs, amit semmihez sem lehet hasonlítani. Két olyan együttes lép pályára, amelynek a piaci értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Hétfőn este újra összecsap a Barcelona a Real Madriddal, Josep Guardiola José Mourinhóval, Lionel Messi pedig Cristiano Ronaldóval.

Hétfőn este 9 órakor az európai futball két legerősebb kerete csap össze, és nem túlzás azt állítani, hogy az eredmény döntően befolyásolja a bajnoki sorrendet. A spanyol pontvadászat kétszereplőssé szűkült, és mivel a két sztárcsapat ritkán hibázik, a szuperrangadó óriási téttel bír. Tavaly a Barcelona mindkétszer legyőzte a madridiakat, így tudta megelőzni három ponttal a Realt a tabellán. Sőt, az elmúlt öt évben mindig az lett a bajnok, aki "jobban jött ki" az El Clásico két meccséből: háromszor a Barcelona, kétszer a Real Madrid.

Most a királyi gárda várja kedvezőbb helyzetből a meccset, mivel egy ponttal megelőzi a katalánokat a tabellán. José Mourinho vezetőedző helyzetét ugyanakkor nehezíti, hogy első számú támadója, Gonzalo Higuaín nem játszhat sérülés miatt. Az argentin támadót Karim Benzema helyettesítheti, de a madridi lapok elképzelhetőnek tartják azt is, hogy taktikai átszervezéssel Lassana Diarra kerül a kezdőcsapatba, még biztosabbá téve a középpályát.

A portugál szakvezető kezdőcsapatát már megnevezte, így tudható, hogy a Real a Casillas - Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso - Özil, Ronaldo, Di María összeállításban áll fel, a tizenegyedik játékos személye viszont még ismeretlen.

Az edzői pályafutása elején tolmácsként, majd pályaedzőként a Barcelonánál is dolgozó José Mourinho dicsérte kollégáját, Pep Guardiolát, de többször is provokálta szavaival a katalánokat. A meccs előtt a játékvezető személye bosszantotta fel, és azt mondta, Barcelonában örülhetnek, hogy Iturralde Gonzalezt jelölték a meccsre.

Bár a Marca Guardiola és Mourinho párbajaként vezette fel a meccset, a gránátvörös-kékek edzője nem vette fel a kesztyűt, és inkább magával a meccsel foglalkozott. "Nincs rejtegetnivalóm Mourinho elől, tudja, hogy támadni fogunk, és ők is, ha képesek lesznek rá. Fantasztikus meccset várok. Nem változtatunk a játékunkon, megvédjük magunkat, de nem fogunk visszább húzódni. A Real Madrid látványosan, gyorsan és hatékonyan játszik, emellett fizikálisan erősek a játékosok, csapatként pedig szervezettek. Ha veszítünk is, azt szeretném, hogy emelt fővel hagyhassuk el a pályát. Eddig négyszer győztem a Real ellen, de tudom, hogy előbb vagy utóbb megszakad ez a sorozat" - emelte ki a címvédő edzője, aki a klub játékosa volt, amikor Mourinho is Barcelonában dolgozott.

A Barcelonánál Gabriel Militón kívül mindenki egészséges, így a Valdes - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Messi, Villa, Pedro kezdőcsapattal lépnek pályára a katalánok.

Guardiola edzőként már az ötödik El Clásicóra készül, Mourinho pedig újonc még a szuperrangadón, ám ne feledjük, hogy kettejüknek idén nem ez lesz az első párharca. Tavasszal, a Bajnokok Ligájában, a portugál edző akkori csapata, az Inter éppen a Barcelonával játszott az elődöntőben, és 3-2-es összesítéssel ütötte el a címvédés lehetőségétől a katalán együttest. Akkor az oldalvonal mellett ugrálva ünnepelte a továbbjutást Mourinho, emiatt pedig füttyszó fogadhatja hétfőn este.

Statisztika
 Real Madrid  Barcelona  
 Össz.Otth.Id.Össz.Otth.Id.
Győzelem10641046
Döntetlen202110
Vereség000110
Kapot gól nélkül633523
Szerzett gólok átlaga2,753,831,672,7523,5
Kapott gólok átlaga0,50,50,50,670,830,5
Bajnoki helyezés1  2  
Legnagyobb győzelem6-1, Deportivo  8-0, Almería   
Legnagyobb vereség-  0-2, Hércules   
A keret átlagéletkora24.94  25,10  
Az első szerzett gól átlagban33,7  26,82  
Az első kapott gól átlagban51,83  45.43
Szerzett gól nélküli meccs2  1


{{keretes_cim}}

Egymás elleni mérleg a bajnokságban

Real Madrid-győzelem: 68
Barcelona-győzelem 62
Döntetlen: 30

A legutóbbi tíz El Clásico
2010. 04. 10. Real Madrid-Barcelona 0-2
2009. 11. 29. Barcelona-Real Madrid 1-0
2009. 05. 02. Real Madrid-Barcelona 2-6
2008. 12. 13. Barcelona-Real Madrid 2-0
2008. 05. 07. Real Madrid-Barcelona 4-1
2007. 12. 23. Barcelona-Real Madrid 0-1
2007. 03. 10 Barcelona-Real Madrid 3-3
2006. 10. 22. Real Madrid-Barcelona 2-0
2006. 04. 01. Barcelona-Real Madrid 1-1
2005. 11. 19. Real Madrid-Barcelona 0-3

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×