eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nehezen, de összejött Egervári válogatottjának első győzelme

A svédek elleni sima vereség után Magyarország labdarúgó-válogatottja 2-1-re legyőzte Moldovát a Szusza Ferenc Stadionban Európa-bajnoki selejtezőn. Egervári Sándor együttese kibrándító első játékrész után Rudolf és Koman bombagóljával kétgólos előnyre tett szert a második félidőben, de a moldávok szépítettek és izgalmassá tették a hajrát.

A Svédország elleni sima pénteki vereség után - a válogatottal még nyeretlen - Egervári Sándornak az ellen a Moldova ellen kellett győzelemre vezetnie csapatát, amely az első fordulóban hazai pályán simán legyőzte Finnországot. Bár sokan a mérkőzés előtt azt mondták, hogy még a magyar foci jelenlegi helyzetében is kötelező begyűjtenie a három pontot Geráéknak, nem ártott emlékezni: Magyarország és Moldova a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során is egy csoportba került, és míg a budapesti találkozót Magyarország 2-0-ra megnyerte, addig Kisinyovban 3-0-s zakó következett. A kínos kudrac nyomán Moldova megelőzte Magyarországot: a két válogatott azonos pontszámmal végzett, viszont az egymás elleni eredmények miatt a moldávok lettek az ötödikek, mi a hatodikak.

A Szusza Ferenc stadion 9000 nézője a mérkőzés első percében csak azt láthatta, hogy mindkét gárda tagjai feltünően sokat csúszkálnak. Persze ez a nézőknek nem lehetett újdonság, hiszen az Üllői úti U21-es mérkőzésen is hasonló jelenteknek lehettek szemtanúi. Márpedig több ezren érkeztek át Ferencvárosból Újpestre, hogy a "kicsik" után a "nagyoknak" szurkoljanak...

Az első említésre méltó jelenet a 13. percben jött el, amikor a moldávok egy szögletet követően veszélyeztettek. Az első 20 perc végén a Genoa légiósa, Rudolf szólózott végig a pályán, ám az ellen kapuja eléérve már elfáradt...

A moldávok szervezetten, kulturáltan játszottak és sokkal jobban alkalmazkodtak a vizes, csúszós talajhoz, mint a hazai csapat játékosai. Különösen a magyar csapat baloldala játszott alárendelt szerepet, a debreceni Laczkó nem nagyon találta a helyét a pályán, míg az eindhoveni Dzsudzsákot nem sikerült megjátszaniuk a társaknak.

A találkozó színvonalára (színvonaltalanságára) jellemző volt, hogy a félidő utolsó negyedórájában megállás nélkül zúgott az "Ébresztő! Ébresztő!" a magyar csapatnak. Az első játékrészben gyengén, ötlettelenül játszott a magyar válogatott, a félidei 0-0 Egervári Sándor csapatára volt hízelgő.

A szünetben a szövetségi kapitány is ébresztőt fújhatott együttesének, mert a válogatott sokkal agresszívebben, ötletesebben kezdte a második félidőt. Úgy tűnt, hogy a kapitány cseréje (Czvitkovics helyére egy igazi erőcsatár, Szalai Ádám érkezett) hamar beválik, hiszen a 48. percben egy bal oldai szöglet után Rudolf 20 méterről lőtt, az elsőre blokkolt labdába még egyszer belebikázott, és kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

A gól azonnal megváltoztatta a játék képét, hiszen a magyar válogatott elkezdhette a hozzá sokkal jobban álló kontrajátékot játszani. Szalai igyekezett sokat mozogni és magára vonni a védőket, Dzsudzsák és Gera rengeteget dolgozott, míg Koman mind a védekezésben, mind a támadások segítésében remekelt.
A 66. percben az ellenfél tizenhatosa előtt Gera szerzett labdát, amit a középső védő Juhász Roland passzolt Koman Vladimirnak, a fiatal középpályás pedig jobbal, 19 méterről védhetetlenül kilőtte a jobb alsót (2-0)!

A 75. percben Szalai ügyetlenkedett el egy tökéletes helyzetet, majd Juhász fejese ment alig a kapu fölé. Mikor már mindenki azt hitte, hogy megtört a moldáv csapat, váratlanul szépítettek. A 79. percben egy komoly védelmi hibát követően (Lázár ügyetlenkedett a saját kapu előtt) a kapunak háttal álló Frunza négy védő szorításában passzolta a labdát Suvorovnak, aki 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (2-1).

A hátralévő 12 percben felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de mind a magyar támadók, mind a moldáv játékosok kihagyták a ziccereket. Bár a találkozó befejező pillanatait a moldávok uralták, a magyar válogatott meg tudta őrizni előnyét és nehezen, de megszerezte az Európa-bajnoki selejtezősorozatban az első győzelmét.

A magyar csapatnak ez volt az első sikere 2010-ben.

Egervári Sándor, akinek vezetésével először nyert a magyar válogatott, a találkozó után a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek úgy fogalmazott: "nem volt zökkenőmentes a mérkőzés, de küzdöttünk, és csapatépítő győzelmet könyvelhetünk el. Nagy öröm volt megélni ezt a győzelmet az értünk szorító közönséggel, amely szerethető csapatot láthatott maga előtt. Sok volt a hiba, de biztató, hogy begyűjtöttük a három pontot."

Eredmény, Eb-selejtező, E csoport, 2. forduló:

Magyarország - Moldova 2-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 9209 néző
v.: Libor Kovarik (cseh)

Magyarország: Király Gábor - Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Elek Ákos - Czvitkovics Péter (Szalai Ádám, 46.), Koman Vladimir (Vadócz Krisztián, 88.), Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Vanczák Vilmos, 64.)

Moldova: Namasco - Bordian, Racu, Bulgaru, Bolohan - Cebotaru (Cojocaru, 71.) , Epureanu - Suvorov, Josan (Doros, 59.), Tigirlas - Frunza (Bugajev, 84.)

gól: Rudolf (48.), Koman (66.), illetve Suvorov (79.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×