INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ekkora tragédia Overdose veretlenségének vége!

Infostart / InfoRádió
A mai lóversenyzésben ritkák az olyan sorozatnyerők, mint amilyen például egykoron a híres magyar ló, Kincsem volt - olvasható egy elemzésben. Overdose elevickélhetett volna 20-25 győzelemig is itt a régióban, de hogy tényleg a világ legjobb sprinterei közé sorolják újra, ahhoz Group 1-es futamot kell nyernie Angliában vagy Franciaországban - véli a szakértő.

Mikóczy Zoltán többször nyilatkozta, hogy mennyire nyomasztó a csapat számára a veretlenség megtartása. Magam, bevallom, nem értem miért - írta - igaz, még egy hónappal ezelőtt - Sereg András.

Soha nem szeretek külföldi lovakat magyar telivérekkel összehasonlítani, de a legjobb példa most mégis Rachel Alexandra esete - vélekedik a szerző. Nos, Rachellel megesett az a csúfság, ami azelőtt senkivel. Az Év Lova cím elnyerése után, a következő versenyében rögtön kikapott. Aztán még egyszer. De most újra győz mindig, és nem hiszem, hogy bárki is rosszabb lónak tartaná őt a veretlen Zenyattánál.

A lóversenyben nagyon ritkák az olyan sorozatnyerők, mint Sea The Stars (ő is szenvedett már vereséget), Zarkava vagy éppen Zenyatta. A veretlenség inkább a média szenzációja. Számomra sokkal nagyobb ló Youmzain sokaknál, aki három egymást követő évben is második az Arc de Triomphe-ban, mint az aki megnyeri ezt, vagy egy másik Group 1-es versenyt és a következő évben csak 8.

A legjobbak között csak egy ló veretlen

A Timeform.com júliusban adta ki legfrissebb világranglistáját. Ezen 34 név látható, és egy veretlen ló szerepel rajta: Zenyatta.

A világ legjobb lova a ranglista szerint az a Rip Van Winkle, aki pályafutása 10 versenyéből (mindössze) négyet nyert meg. Igen ám, de ő 2008 októbere óta csak a legnagyobb Group 1-es versenyekben indult. A Group 1-es futamokban pedig sokszor nyakhosszas vagy éppen orrhosszas különbség dönt. Márpedig így akár ki is kaphat a kedvencünk.

A szakértő szerint, amennyiben az októberi Prix de l'Abbaye de Longchamp futamában Dózi kikapna orrhosszal, nem valószínű, hogy Mikóczy Zoltán a kardjába dőlne, hiszen Overdose újra felkerülne a legjobbak listájára. Persze neki minden esélye megvan arra, hogy akár Gr1-es szinten is veretlen maradjon, de ez nem túl valószínű. Főleg a komoly betegsége után.

Overdose Kincsem nyomában

Mi, magyarok, azonban speciális helyzetben vagyunk. 130 évvel ezelőtt a miénk volt a világ ünnepelt csodalova, a veretlen kanca, Kincsem. Egészen biztos, hogy Mikóczy Zoltán az ő nyomdokaiba szeretné "küldeni" Overdose-t, ami teljesen érthető.

A világ és a lósport azonban rengeteget változott 130-140 év alatt. Ma már mások a versenyek, a lovak, sőt minden. Overdose akár elevickélhet 20-25 győzelemig is itt a régióban, de hogy tényleg a világ legjobb sprinterei közé sorolják (újra) ahhoz előbb-utóbb Group 1-es futamot kell nyernie Angliában vagy Franciaországban. Reméljük ezt meg is teszi mihamarabb.

Én azt sem bánnám, ha minden harmadik Group 1-es győzelem után egyszer második lenne. Az ugyanis azt jelentené, hogy ő a leggyorsabb telivér a földön - írja elemzésében Sereg András.

A címlapról ajánljuk