eur:
392.9
usd:
366.2
bux:
66843.38
2024. április 26. péntek Ervin

A dobogóra tör mindkét pólóválogatott

Ma a nyitónapi program harmadik párjában, 13 órától csap össze a magyar és a német férfiválogatott a zágrábi vízilabda Európa-bajnokság első csoportkörében. Az erősebbik nemnél 12 nemzeti együttes részvételével zajló tornával párhuzamosan, ugyancsak a horvát fővárosban, keddtől medencébe szállnak a nők is: náluk 8 csapat, közte a magyar küzd meg a kontinensviadal érmeiért.

A férfiaknál két hatos csoportban zajlik az Eb első szakasza, s a körmérkőzések dömpingjében Kemény Dénes alakulata rögtön a németek után, hétfőn az "ősi mumus" szerb csapattal találkozik, majd szerdán a görögök, pénteken az oroszok, vasárnap, az alapszakasz befejezéseként pedig a macedónok jönnek.

A magyarok célja természetesen ezúttal sem lehet más, mint a dobogós helyezés elérése, ám a szakmai végcél mégiscsak és újfent a soros olimpia, a 2012-es londoni csúcsesemény, ott kell majd megint igazán nagyot alkotnia a vízben az egymás után három nyári ötkarikás játékokon is első Kemény-csapatnak.

Önmagukban is van persze értékük az Eb-érmeknek, hiszen a kontinensviadal a legjelentősebb idei sportági vetélkedő az európai póló számára, ám külön tétje is akad a zágrábi földrészközi találkozónak, amennyiben a horvátországi seregszemlén ki lehet harcolni a 2011-es, sanghaji világbajnokságon való indulás jogát.

Elvben csak az első három válik vb-indulóvá, a gyakorlatban azonban jóval gyengébb helyezéssel is kijuthatnak csapatok a 16 csapatos kínai vb-re. Mégpedig azért, mert az idei nagy - selejtezőnek is számító - tornákon már több válogatott hozzájutott a világbajnoki kvalifikációhoz, ennél fogva ezek a gárdák - a Világliga-győztes Szerbia, a második, amúgy Európa-bajnoki címvédő Montenegró, aztán a Világkupán Szerbia mögött végzett Horvátország, az ott harmadik Spanyolország és a Vk-ötödik Románia, tehát öten - már "nem számítanak". Vagyis ha ad abszurdum ez az öt együttes foglalná el a mostani Eb első öt helyét, még a nyolcadik pozícióban záró válogatott is kijuthatna Sanghajba.

A Vl-t és a Vk-t egyformán kihagyó magyar válogatott nem holmi alsóházi pozícióra készül a Mladost-uszodában, hanem a legjobb négy közé. A szövetségi kapitány egyértelműen az elődöntőbe jutás feladatát fogalmazta meg, a játékosok pedig összebeszélés nélkül is medált, jó néhányan kifejezetten aranyat várnak maguktól.

A szeptember 5-én, vasárnap záruló csoportmeccsek után a két hatos első helyezettjei egyből a legjobb négy közé lépnek, míg az elődöntő másik két helyéért a csoportmásodikok a másik szextett harmadikjával játszanak keresztbe, s e párok nyertesei szállnak aztán vízbe a medálokért.

A magyar válogatott névsora:
Nagy Viktor, Szécsi Zoltán - kapusok, Biros Péter, Bundschuh Erik, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Madaras Norbert, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton - mezőnyjátékosokA nőknél nyolc együttes viaskodik két négyes csoportban, s itt is azonnal elődöntőt ér a csoportelsőség, míg a második-harmadikak keresztbejátszanak a négybe kerülésért. A magyar válogatottnak különösebb izgulni valója nincsen, tudniillik az Eb előtt rendezett új-zélandi Világkupán hatodik lett, ennél fogva világbajnoki kvalifikációt harcolt ki magának. Ezzel együtt Drávucz Ritáék is fel akarnak állni a dobogóra az Eb eredményhirdetésekor. Petrovics Mátyás szövetségi kapitány szerint ha csapata úgy játszik Zágrábban is, mint a Vk-n, különösen annak hajrájában, bejuthat a négy közé.

"Nagyjából hét egyforma erejű válogatott indul az Eb-n. Sok múlik azon, hogy kellően felfrissült állapotban vágunk-e neki a sorozatnak. Ne feledjük: a csoportban ott vannak az utóbbi időben rengeteget fejlődött spanyolok mellett az olimpiai bajnok hollandok, sok múlik tehát a kezdésen. A sikeres kezdésen, amelyet a hollandok elleni, keddi nyitómeccsen kell elérnünk..."

A gárda a hollandok után két nappal ütközik meg a spanyolokkal, majd zárásul - szombaton - a németek következnek.

A csapatnévsor:
Gyöngyössy Anikó, Kasó Orsolya - kapusok, Bujka Barbara, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Kisteleki Hanna, Menczinger Katalin, Poszkoli Rita, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Valkai Ágnes - mezőnyjátékosok

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×