eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kajak-kenu Eb: Szabó és Csipes nyerte a 100. magyar aranyat

A magyar versenyzők egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtöttek a szombat délelőtti 1000 m-es döntők során a spanyolországi Trasonában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. A győzelmet a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó szállította - ez egyben a sportág 100. magyar Eb-elsősége.

A férfiak hasonló számában versenyző Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kettős, valamint a Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely összeállítású kajak négyes második, a kenus Sarudi Pál pedig harmadik lett.

Az egy kilométeres finálék mindegyikében érdekelt volt Storcz Botond szövetségi kapitány csapata, elsőként pedig a kajak egyesek között Kucsera Gábor szállt vízre. A Kőbánya SC lapátforgatója a táv első felében a mezőny hátsó felében evezett, majd a második 500 m-en megpróbált felzárkózni, de végül nem volt esélye a dobogóra kerülésre, s hatodik lett. Ezzel az eredménnyel ugyanakkor nem lehet elégedetlen, hiszen a tavalyi kontinensviadalon nem került a fináléba, s csupán 18.-ként zárt. A számot ismét a címvédő és világbajnok német Max Hoff nyerte.

A kenu egyeseknél már a rajt előtt biztos volt, hogy nem lesz címvédés, a tavaly győztes, olimpiai bajnok Vajda Attila ugyanis sérülése miatt el sem utazott Trasonába. Távollétében Sarudi Pál képviselte a magyar színeket, s remekül helyt is állt, ugyanis azok után, hogy féltávnál csak a hatodik volt, a végére felkapaszkodott a dobogóra, s a német Brendel, valamint a francia Goubel mögött harmadikként zárt.

Már a női kajak egyesek döntője előtt abban reménykedett a piros-fehér-zöld küldöttség, hogy megszületik a sportág 100. magyar Eb-aranya, hiszen a címvédő Kovács Katalin abszolút favoritként indulhatott. Nos a verseny végül csalódást hozott, a Domino-Honvéd klasszisa ugyanis enerváltan evezett, s végül még az első három közé sem sikerült bekerülnie. A számot Simon Miklós tanítványa, a brit Rachel Cawthorn nyerte, Kovácsnak pedig meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

A párosok között aztán némileg vigasztalódhatott a magyar tábor, a 11 év szünet után idén ismét együtt versenyző, rutinos Kammerer és Vereckei kajakpárosa ugyanis remek versenyzéssel lett ezüstérmes. A duó a németekkel és a spanyolokkal vívott nagy küzdelmet, s míg előbbit végül nem sikerült befognia, utóbbit megelőzte, így igazolta, hogy ennek a kettősnek lehet jövője annak ellenére, hogy immár mindkét tagja 32 esztendős.

A kenusoknál Mike Róbert és Tóth Márton - akik a hazai válogatón a címvédő Sáfrán-testvéreket is maguk mögé utasították - a rossz rajt után szépen felzárkóztak, s bár az érmek sorsába nem tudtak beleszólni, a negyedik helyet magabiztosan szerezték meg.

Egészen a hatodik döntőig kellett várni, hogy végre megszülessen az első magyar arany az Eb-n, amely egyben a hazai kajak-kenu sport történetének 100. elsősége a kontinensviadalokon. A tavaly ugyanebben a számban második Szabó, Csipes kajakos duó ezúttal remekül osztotta be az erejét és 750 m-nél megkezdett hajrájával úgy hagyta ott a mezőnyt, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A végén aztán közel másfél hajóhossz előnnyel a riválisok előtt érkezett a célba a hajójuk, s a lányok megérdemelten ünnepelhették sikerüket - Csipes Tamara, az olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya, pályafutása során először nyert felnőtt Eb-t.

A négyeseknél aztán újabb ezüstnek örülhetett a magyar tábor: a Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely összeállítású kajakos kvartett, amely a legjobb idővel került a fináléba, egy nagyon szoros verseny után léphetett fel a dobogó második fokára. Győztek a németek, akik a szombat délelőtti döntők során kiemelkedtek a mezőnyből.

A szombat matinés zárószámában a Széles Gábor, Varga Dávid, Vass András és a Kozmann Györggyel Pekingben olimpiai bronzérmes Kiss Tamás alkotta fiatal kenus négyes az ötödik helyet szerezte meg a mindössze hét hajót felvonultató mezőnyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×