INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem adhatja el a labdarúgó-vb közvetítési jogait az MTV

InfoRádió / MTI
Nem adhatja el az idei dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV - mondta Hábetler Helga, az intézményt felügyelő kuratórium elnökségi tagja.

Közlése szerint a kuratórium elnökségének szerdai szavazásán hatan voksoltak az értékesítés mellett és ugyanannyian ellene. Hábetler hozzátette, hogy a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett. Miután hat ellenszavazat is született, így a javaslat nem kapott többséget.

A nem-voksokat indokolva az MSZP által delegált elnökségi tag azt mondta, úgy gondolják, hogy egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat.

Hozzátette, a nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi TV országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket.

Az Index korábbi értesülése szerint a Digi TV 850 millió forintot ajánlott, s 26 mérkőzés közvetítését meghagyta volna az MTV-nek.

A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra, a január 7-i határidőig két ajánlat érkezett.

Az eljárás speciális licittel, úgynevezett vaklicittel január 8-án zajlott le. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub/Chello licitált. Ennek során két tételre lehetett ajánlatokat tenni: a jogdíj összegére forintban, illetve az MTV számára "visszaadandó" mérkőzések számára. Az MTV a közvetítési jogcsomag minimumárát korábban 730 millió forint plusz áfában határozta meg. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kellett volna állnia.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közötti megállapodás alapján.

A címlapról ajánljuk