eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta

Az új galaktikusok letaszítanák a trónról a Barcelonát

A korábbinál is nagyobb érdeklődés előzi meg a spanyol labdarúgó-bajnokság szombaton kezdődő rajtját. Az óriási várakozásokat természetesen a Real Madrid és a Barcelona táplálja, ugyanis mindkét sztárcsapat világklasszisokat igazolt a nyáron, így immár Kaká, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic is a Primera Divisiónban rúgja a labdát.

Mindent elmond egy bajnokság erősségéről és az új idény várható színvonaláról, ha ott szerepel a Bajnokok Ligája címvédője és az az egyesület, amely néhány héten belül le tudta igazolni az előző két év aranylabdását. Az első jelző természetesen a Barcelonára, a második pedig a Real Madridra vonatkozik, a szombaton rajtoló bajnokság a két óriásklub még kiélezett küzdelmét hozhatja.

Ismételne a Barcelona

Az előző idényben triplázó, rekordok sorait megdöntő, a Dream Team II nevet méltán kiérdemlő Barcelona csak egy helyen változtatott a tavalyi kezdőcsapatán: Samuel Eto'o helyére Zlatan Ibrahimovic érkezett. A 27 éves svéd csatár, a Serie A legutóbbi gólkirálya mintegy 46 millió euróért és a kameruni támadóért cserébe került a Nou Campba. Ibrahimovic kiemelkedő képességeihez nem férhet kétség, ám az kérdéses, mikorra tud beilleszkedni Lionel Messi és Thierry Henry mellé a támadószekcióba.

A svéd zseni mellett két brazil labdarúgót igazoltak a katalánok: Maxwell 4,5 millió euróért az Intertől, míg Keirrisin 14 millióért a Palmeirastól került Barcelonába, de utóbbit egy évre ki is kölcsönözték a Benficához.

A távozók között kiegészítő játékosokat találhatunk: Sylvinho szerződése lejártával a Manchester Cityhez írt alá, Martín Caceres a Juventushoz, Alekszandr Hleb pedig a Stuttgarthoz került egy évre kölcsönbe.

A gránátvörös-kékek edzője, Pep Guardiola várhatóan a Valdes - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Touré, Xavi, Iniesta - Messi, Ibrahimovic, Henry kezdőcsapatot küldi a leggyakrabban pályára.

Költekezés a válságban


Míg a Barcelona a stabilitásban bízik, addig fő riválisa, a Real Madrid alaposan átalakította keretét. A királyi klub elnöki székébe visszatért Florentino Pérez, aki nem sajnálta a pénzt, hogy újabb galaktikus csapatot hozzon össze. A régi-új presidente összesen több mint negyedmilliárd eurót költött az új játékosokra a nyáron, ami új rekordot jelent - ez, legalábbis a gazdasági válság kellős közepén némileg meglepő. A madridi elnök a kiemelkedően magas televíziós bevételből és hitelből finanszírozta az elképesztő költekezést, ami kiváltotta az UEFA-elnök Michel Platini és a spanyol miniszterelnök José Luiz Zapatero rosszallását is.

Gyerekkori álmát váltotta valóra Cristiano Ronaldo azzal, hogy a blancók mezében játszhat, érte rekordösszeget, 94 milliót utalt át a Real a Manchester United számlájára. Nem mellékesen a portugál lett a világ legjobban fizetett labdarúgója.

Szintén Madridba költözött a 2007-es aranylabdás brazil sztár, Kaká, akit éppen a válság okozta anyagi gondok miatt engedett el a Milan 65 millióért. Xabi Alonso 35,4 millió euróba, Karim Benzema pedig 35 millióba került, de Raúl Albiolért is 15 milliót kellett fizetnie a királyi klubnak, amely kiszemeltjei közül csak Franck Ribéryt és David Villát nem tudta megszerezni.

A sokak számára irracionális és megalomán költekezés mögött tudatos tervezés figyelhető meg: Pérez úgy gondolja, az alaposan megerősített Real kereskedelmi értéke is jelentősen megnövekszik, és az újabb szponzori szerződések és a mezeladások fedezik majd a kiadásokat. A szintén Pérez fémjelezte első galaktikus korszak legsikeresebb éveiben, 2000 és 2003 között a Real Madrid megkétszerezte egyébként sem szerény kereskedelmi bevételeit.

Az éppen egy csapatnyi távozó közül a tizedik és a tizenegyedik búcsúja éppen ma vált biztossá. Wesley Sneijder az Interhez, Arjen Robben a Bayernhez írt alá. Az eladásokból valamivel több mint 85 millió euró folyik be a Real kasszájába, Klaas-Jan Huntelaarért, Alvaro Negredoért és a már említett holland középpályásért 15-15 milliót, Robbenért pedig 25 milliót kasszíroznak.

Az újjáalakított csapathoz új edző is jár: Manuel Pellegrini a Villarreal kispadját hagyta ott a Real hívására. A chilei edző szerint együttese felkészült az új szezonra, rengeteg variációs lehetősége van a kezdőcsapat kijelölésekor, de felhívta a figyelmet arra, hogy Ronaldónak idő kell, amíg újra csúcsformába lendül. "Szeretnénk sokat birtokolni a labdát, sok helyzetet kialakítani és nyerni, ahogyan azt a szurkolók akarják" - tette hozzá.

A felkészülési meccsek alapján várhatóan a Casillas - Arbeloa, Albiol, Ramos, Marcelo - Xabi Alonso, L. Diarra - Ronaldo, Kaká, Raúl - Benzema kezdőtizeneggyel számol Pellegrini.Nagy harc a dobogóért is

Szakértők szerint a két élcsapat mögött óriási lesz a szakadék, a harmadik akár 15 pontos hátrányt is összeszedhet az idény végére. A dobogóra jó eséllyel pályázik az Atlético Madrid, amely megtartotta legnagyobb sztárját, Sergio Agüerót, valamint az előző idény gólkirályát, Diego Forlant, de jelentős igazolással ezúttal nem rukkoltak ki a Vicente Calderón stadionban.

Az első forduló rangadóját Valenciában rendezik, ahova a tavalyi bronzérmes Sevilla látogat. Mindkét együttes meg tudta tartani első számú csillagát a nyáron: az andalúziai együttes nem engedte el a Milanhoz Luis Fabianót, míg David Villa továbbra is a Valenciában szerepel. A Turia-partiak jelentős erősítéseket nem hajtottak végre, a Madridba távozó Raúl Albiol és A Marseille-be szerződő Fernando Morientes kivételével együtt tartották a fiatal csapatot, így Unai Emery vezetőedző az első négybe pályázik. A Sevilla az előző idény felfedezettjét, Alvaro Negredót szerezte meg 15 millió euróért, mellette Didier Zokoráért adott ki jelentős összeget, 9 milliót.

Ebben az idényben is egy magyar labdarúgó szerepel a spanyol ligában: Vadócz Krisztián a José Antonio Camacho irányította Osasunában stabil kezdővé vált, bár felkészülését nehezítette, hogy elkapta az újinfluenzát.

Az új szezon a Real Madrid és a Deportivo csatájával indul szombaton este 8 órakor, a Barcelona az Európai Szuperkupa-döntő miatt hétfőn lép pályára.

Az 1. forduló programja
Szombat
Real Madrid-Deportivo
Zaragoza-Tenerife
Vasárnap
Malaga-Atlético Madrid
Santander-Getafe
Osasuna-Villarreal
Malloca-Xerez
Athletic Bilbao-Espanyol
Valencia-Sevilla
Almería-Valladolid
Hétfő
Barcelona-Gijon

Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×