eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mourinho kontra Ferguson a Bajnokok Ligájában: háromszor is olaszok angolok ellen

Mind a három olasz csapat angol ellenfelet kapott a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében - José Mourinho Interje Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjével találkozik. A Juventust Claudio Ranieri vezeti a Chelsea ellen, aki nem volt elég jó Roman Abramovicsnak, miután nem tudta megnyerni a Kékekkel a Bajnokok Ligáját. Az AS Roma az Arsenalt kapta - a legutóbbi három évben mindig angol klub ejtette ki. Érdekes apróságok a párharcokról. A mérkőzések időpontjai: Atlético-Porto, Lyon-Barcelona, Arsenal-Roma, Inter-Manchester United (február 24., március 11.). Real Madrid-Liverpool, Chelsea-Juventus, Villarreal-Panathinaikosz, Sporting-Bayern (február 25., március 10.)

CHELSEA-JUVENTUS

A nyolcaddöntő három angol-olasz párharcának egyike. Az egyik kulcsfigurája Claudio Ranieri, a Juve edzője lesz, aki José Mourinho előtt a Kékek edzője volt - ha úgy tetszik: ő az első edző, aki az Abramovics-érában elvitte a csapatot a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. De csak oda, "előrébb" nem.

Akad egyébként egy korábbi Chelsea-játékos is: a portugál Thiago. Ray Wilkins, a Chelsea pályaedzője azon kevés korábbi angol válogatott játékos egyike, aki valamelyik olasz élklubban játszhatott. (A nyolcvanas években a Milanban.) Nyilvánvalóan azóta is figyelemmel kíséri a calcio történéseit. Azt nyilatkozta, hogy az AS Roma elleni vereség nagy teszt volt a csapata számára, ráadásul a Juventus jobb, mint a fővárosi alakulat.

A Chelsea-nek össze kell szednie magát. Ranieri nem volt különösebben boldog, hogy egykori munkaadóját kell legyőznie a negyeddöntőbe jutáshoz. Azt mondta: "A Chelsea számára a Bajnokok Ligája megnyerése a legfontosabb, Abramovics számára katasztrófa lenne, ha megint nem sikerül."

VILLARREAL-PANATHINAIKOSZ


Alighanem ez a kakukktojás a párosításban, egyébként a nyolc közül egyedül ebben a párban szerepel két olyan alakulat, amelyik közül még egyik sem nyerte meg valamelyik nemzetközi kupát. Érdekes, hogy 2008 tavaszán is egy spanyol és egy balkáni gárda mondhatta magát a legszerencsésebbnek, akkor a Sevilla és a Fener akadt egymásra. A Pana és a Villarreal még sohasem találkozott nemzetközi kupamérkőzésen.

SPORTING CP-BAYERN MÜNCHEN


A bajorok szerényen és visszafogottan nyilatkoznak, de ők is tudják, ők e párharc nyilvánvaló favoritjai. Jürgen Klinsmann is csak annyit engedett meg magának a párosításról, hogy "klassz". A két csapat a 2006-os őszi csoportmeccseken találkozott egymással, akkor a Bayern (Lisszabonban!) az egyik meccset megnyerte, a másik döntetlenre végződött.

ATLÉTICO MADRID-FC PORTO


A két dél-európai gárda találkozójának érdekessége, hogy a spanyoloknál több portugál is futballozik, közülük Maniche tagja volt a klubtörténet legnagyobb sikereit elérő Portónak is. Az elődök 1963-1964-ben a VVK-ban találkoztak egymással, azóta nem. Érdekes, hogy a Portónak kifejezetten rossz a spanyol csapatok elleni mérlege, 28 meccsből csak nyolc győzelem.LYON-BARCELONA

Bernard Lacombe - hajdanán Európa-bajnok futballista - a Lyon sportigazgatója nem volt lelkes a sorsolás után. Azt mondta: "Szinte lehetetlen vállalkozás a miénk. Európában a Barcelonában van a legtöbb sztár". A katalánok elsősorban Karim Benzemától tartanak, akit a nyáron meg akartak venni. A katalánoknál játszik egy, a Lyonból igazolt játékos: Eric Abidal. A két csapat legutóbbi négy összecsapásából egy döntetlenre végződött, hármat a Barcelona nyert meg. 2007 őszén, például, Frank Rijkaard csapata 3-0-ra nyert a Nou Campban.

REAL MADRID-LIVERPOOL


1981-ben ez a két csapat vívta a BEK-döntőt - a Vörösök nyertek. Azóta tétmérkőzésen nem találkozott a két csapat. Steve McManaman, aki mindkét csapatban játszott, azt mondta a BBC-nek, hogy szerinte a Liverpool az esélyesebb. A két csapat bajnoki formáját, illetve azt alapul véve, hogy a második mérkőzés az Anfield Roadon lesz, alighanem igaza van.

A spanyol sajtó természetesen nem felejti el megemlíteni, hogy a Madrid ellenfele a "legspanyolabb" külföldi csapat lesz. Rafa Benítez épen a Real Madrid korosztályos csapatainál kezdte pályafutását, de játszott a királyi klubban a jobbhátvéd Arbeloa is. A többi spanyol (Fernando Torres, Riera, Xabi Alonso és Reina) számára sem ismeretlen helyszín a Bernabéu.

ARSENAL-AS ROMA

Julio Baptista személyében akad egy olyan római játékos, aki korában az Arsenalban szerepelt - Alberto Aquilanit csak szeretné megszerezni Wenger, immár két éve. Az Arsenal általában jól szerepel az olasz klubok ellen a nemzetközi sorozatban, 23 meccsből csak ötöt veszített el. A római Farkasok már nem rendelkeznek hasonlóan jó mérleggel az angolok ellen - a legutóbbi három idényben kivétel nélkül angol klub ejtette ki az AS Romát a nemzetközi kupasorozatból.

INTER-MANCHESTER UNITED

José Mourinho azt mondta a Werder elleni idegenbeli vereség után, hogy csapata magának kereste a bajt, s miután csoportmásodik lett, megérdemli, hogy Európa legjobbjai, a Barcelona, vagy a Manchester United közül kapjon ellenfelet. Megkapta. Alkalmasint ez lesz a nyolcaddöntő legfrekventáltabb párharca, amelynek külön pikantériát ad José Mourinho és Sir Alex Ferguson rivalizálása.

A portugál a Chelsea edzőjeként nem, a Porto élén viszont találkozott a Man Uniteddel a Bajnokok Ligájában - 2004 őszén emlékezetes táncot lejtett az oldalvonal mentén, miután Costinha góljával a "Sárkányok" kiejtették angol ellenfelüket. A sorsolás után Mourinho egy játékost emelt ki a Unitedből, az aranylabdás Cristiano Ronaldót. Szokatlan visszafogottsággal nem tette hozzá, hogy honfitársa még soha nem tudott gólt lőni az ő csapatának.

Mourinho egyébként az Aranylabda-szavazás eredményhirdetése előtt azt mondta, Ronaldónál méltóbb győztes lenne az ő játékosa, Zlatan Ibrahimovic. Érdekes szereplő lehet a Man United brazilja, Anderson, aki néhány hete, általános meglepetésre, kijelentette: szívesebben futballozna az Interben, José Mourinho keze alatt! Amikor a Manchester United legutóbb az Interrel találkozott a BL-ben - megnyerte a sorozatot (1999).

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
×
×
×
×