eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Angol rulett és Ronaldo-hullámvasút Moszkvában

Drámai csatában a Manchester United győzött a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a Chelsea ellen. Kihagyott büntetője után Cristiano Ronaldo is azt hitte, a Kékek nyerik a trófeát, de a Mr. Chelsea-nek nevezett John Terry elcsúszott a sorsdöntő tizenegyesnél, így lövése a kapufáról kipattant. Ha Didier Drogbát nem állítják ki, minden bizonnyal ő lőtte volna az utolsó tizenegyest. Sir Alex Ferguson megérdemeltnek tartja csapata diadalát, és a sikert az 1958-as müncheni katasztrófa áldozatainak és túlélőinek ajánlotta.

A tizenegyesek keretbe foglalták a Manchester United és a Chelsea idényét. Augusztusban az angol Szuperkupa-döntőn 1-1 után a Vörös ördögök 3:0-ra győztek büntetőkkel, Edwin van der Sar akkor három büntetőt hárított. A moszkvai BL-döntőn a holland hálóőrnek egy lövést, a legfontosabbat kellett hárítani, miután szintén 1-1 lett az eredmény. Amióta Bajnokok Ligájának nevezik a sorozatot, ötödször döntöttek büntetők.

Drogba lőtte volna a sorsdöntő büntetőt

A Chelsea másodedzője, Henk ten Cate azt mondta: az ötödik büntetőt Didier Drogba lőtte volna, ha még a pályán van. Mivel az elefántcsontpartit azonban a szlovák Lubos Michel játékvezető kiállította Vidics megpofozásáért, így a labda mögé John Terry állt. Az a John Terry, aki a hosszabbításban góltól mentette meg csapatát. Az a John Terry, akinek külön motivációt adott, hogy visszaszerezze az angol válogatott csapatkapitányi tisztségét Rio Ferdinandtól. Az a John Terry, aki ha kell, arcvédőben, vagy könyökficam után is vállalta a játékot. A Chelsea saját nevelésű játékosa és legeredményesebb csapatkapitánya lehetett volna az első a klub történetében, aki magasba emeli a BL-serleget, vagyis élete legnagyobb lehetősége előtt állt.

Henk ten Cate szerint sokat gyakorolták a büntetőket edzéseken, és Terry, az egész csapathoz hasonlóan magabiztos volt. Mégis meglepő volt, hogy nem Michael Essien vagy éppen Salomon Kalou vállalta el az ötödik lövést. A védő remekül elküldte Edwin van der Sart, de a rúgás pillanatában megcsúszott az esőtől nedves talajon, így a labdát sem találta el jól. A lövés a kapufáról pattant ki.


Ez talán plusz erőt adott a manchesterieknek, és miután a későbbiekben már nem hibáztak, és a hetedik párban Nicolas Anelka lövését pedig a holland kapus kiütötte, a United visszaült Európa futballtrónjára. A Vörös ördögök ötven évvel a müncheni tragédia, és negyven évvel az első BEK-sikerük után diadalmaskodtak újra.

Mr. Chelsea sírt hibája után

Miközben a manchesteriek ünnepeltek, a Chelsea kapitányának könnyei úgy potyogtak, ahogy az eső Moszkvában. Ahogy a The Times publicistája fogalmaz: az ilyen sebek begyógyulásához évek kellenek, és a labdarúgó sohasem fogja elfelejteni ezt az estét. Mindenki Terryt próbálta vigasztalni, a Kékek menedzsere, Avram Grant hosszasan átölelte játékosát.

"John nem mondott semmit a meccs után. Nagyon szomorú volt, sírt, de ő a fő oka annak, hogy a döntőig jutottunk. Ez nem volt egy normális idény, sok problémával kellett megküzdeni, és ő vállalta a felelősséget, ahogy az utolsó büntetőnél is. John továbbra is egy nagyszerű játékos és egy kiváló vezér. A döntőn is fantasztikus teljesítményt nyújtott, ő volt az oka, hogy az ellenfélnek kevés helyzete akadt" - mondta a meccs utáni tájékoztatón az izraeli szakember.

Bár jövője a vereség után még kérdésesebb, Avram Grant azt ígérte a Kékek szurkolóinak, nem ez az utolsó alkalom, hogy döntőben látják csapatukat.

"Visszajövünk, és megnyerjük a finálét. Büszke vagyok arra, amit idén elértünk, és arra is, ahogy a döntőben játszottunk."

Frank Lampard sem hibáztatta társát a kihagyott büntető miatt - a középpályás a 2006-os vb-n a portugálok elleni negyeddöntőben élt át hasonlót. "Tudom, hogyan érez, és ilyenkor nehéz bármit is mondani. Azzal vigasztaltam, hogy ez csak egy játék, és képes felállni ezek után is. Õ Mr. Chelsea, mindenkinél jobban akarta, hogy nyerjünk. Nem kell aggódnia, ő a legerősebb ember, akit valaha láttam a futball világában, az egyik legjobb és legbecsületesebb ember. Továbbra is az első, akit magam mellett akarok tudni a csapatban."

{{keretes_cim}}

A Times osztályzatai:
Man United: Van der Sar 7 - Brown 7, Vidics 7, Ferdinand 7, Evra 7 - Hargreaves 7, Carrick 6, Scholes 6, Ronaldo 8 - Tevez 6, Rooney 6. Cserék: Giggs 5 ,Nani -, Anderson -
Chelsea: Cech 8 - Essien 6, Terry 7, Carvalho 7, A. Cole 6 - Malouda 6, Makelele 7, Lampard 8, Ballack 7, J. Cole 6 - Drogba 7. Cserék: Kalou 5, Anelka 5, Belletti -
A SkySports osztályzatai:
Man United: Van der Sar 7 - Brown 7, Vidics 7, Ferdinand 7, Evra 7 - Hargreaves 8, Carrick 7, Scholes 8, Ronaldo 8 - Tevez 7, Rooney 7. Cserék: Giggs 7 ,Nani 6, Anderson 6
Chelsea: Cech 7 - Essien 7, Terry 7, Carvalho 7, A. Cole 7 - Malouda 7, Makelele 7, Lampard 7, Ballack 7, J. Cole 7 - Drogba 5. Cserék: Belletti 6, Anelka 4, Kalou 6

Ami az egyik oldalon bánat, az a másikon természetesen öröm. Talán a legjobban az a Cristiano Ronaldo ünnepelt, aki első félidőben szerzett gólja (a 42. volt a szezonban) után kihagyott egy tizenegyest, és ha Terry nem hibázza el az ötödik párban, rajta ment volna el a döntő.

Ronaldo azt hitte, minden elveszett

"Ilyen a futball, szereztem egy gólt, majd kihagytam a tizenegyest. Azt hittem, hogy veszíteni fogunk, és ez lesz életem legrosszabb napja. Aztán végül a legboldogabb lett. Büszke vagyok a csapatra, megérdemelten nyertük meg a BL-t. Régóta vágytam erre a trófeára, és sokat jelent nekem, hogy megnyertem. Ez egy csodálatos szezon lezárása" - fogalmazott az ünneplés után a portugál klasszis, akitől ezek után vélhetően nagyon nehezen lehet elvenni az Aranylabdát.

Ronaldo beszélt arról is, hogy maradni szeretne a Vörös ördögöknél, de nem tudja, mit hoz a jövő. "A következő két hétben eldől minden, de még nem döntöttem" - tette hozzá sokat sejtetően a Real Madrid által csábított szélső.

Értékesített büntetőjével sokat tett hozzá a manchesteriek sikeréhez Ryan Giggs, aki csereként beállva megdöntötte Sir Bobby Charlton szereplési rekordját, ugyanis a moszkvai volt 759. meccse. A walesi élete legszebb estéjének nevezte a döntőt, bár nem akarta összehasonlítani ezt a csapatot az 1999-essel.

Ferguson már a következő szezonra készül

A Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson edzői pályafutása 32. trófeáját nyerte meg. "Ez egy fantasztikus siker, és az első alkalom, hogy egy nagy meccsen büntetőkkel nyertünk. Amikor Ronaldo hibázott, arra gondoltam, hogy bajban vagyunk, de megérdemeltük a sikert, hiszen nekünk voltak a nagyobb helyzeteink, az első félidő alapján 3-4 góllal is vezethettünk volna. A második félidőben a Chelsea uralta a meccset, örültem, hogy kihúztuk a hosszabbításig, de aztán megint jobbak voltunk" - értékelt a skót tréner.

A manchesteri tréner a diadalt az ötven évvel ezelőtti müncheni tragédia áldozatainak és túlélőinek ajánlotta. A repülőgépbalesetben nyolc United-játékos vesztette életét.

Ferguson kiemelte azt is, hogy jelenlegi csapata jobb, mint az 1999-es együttes volt - noha a mostani kerettel "csak" duplázott a United, míg kilenc éve három trófeát is nyert, akkor ugyanis az FA-kupa győzelem is összejött.

"Reggeltől már a következő szezonra készülünk, hiszen megvédeni a címet nem könnyű, de a játékosok fejlődnek, így remélem, hogy jövőre is diadalmaskodunk" - tette hozzá a skót menedzser.

A siker egyik hőse a Nicolas Anelka büntetőjét hárító Edwin van der Sar volt, aki szerint az együttesnek szerencséje is volt, hogy John Terry elcsúszott. A rutinos kapus 1995 után másodszor nyert BL-t, és az 1996-os, Juventus ellen elbukott büntetőpárbaj után ezúttal győztesen jött ki az "orosz rulettből".

"Óriási érzés, hogy én védtem ki az utolsó büntetőt. Bár már korábban is átéltem hasonlót, nagyszerű dolog ez" - tette hozzá a holland kapus.

Nem volt incidens

Incidensek nélkül telt Moszkvában a Bajnokok Ligájának döntőjét követő éjszaka; beszámolók szerint az angol szurkolók ezrei nyugodt körülmények között, házigazdáikat dicsérve repültek el az orosz fővárosból.

A mérkőzést követően a rendőri erők egymástól elkülönítve kikísérték a Luzsnyiki stadionból a két szurkolótábort. Az ott várakozó buszokkal egyből az orosz főváros három repülőterére vitték őket, ahonnan charterjárataikkal hazaindultak.

Semmilyen, a brit szurkolókkal összefüggő incidensről nem érkezett jelentés - közölte Jevgenyij Gilgyejev, a moszkvai rendőrség helyettes vezetője.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×