eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szenzációs Liverpool-siker, továbbjutott a Chelsea is

A Liverpool és a Chelsea bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A két angol együttes egymással csatázik a fináléba kerülésért.

Nincs új a Nap alatt: a Liverpool és a Chelsea is bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, a két csapat, akárcsak 2007-ben, ismét egymás ellen játszik majd. Felejthető történet? Hiszen a futballkedvelők többsége ezt a párosítást tartotta a legvalószínűbbnek már a márciusi sorsolás után! Azért aki nem látta a Liverpool és az Arsenal meccsét, bánhatja. Remek futballt hozott!

Aligha van, aki még ne tudná: a 2007-2008-as szezonban már negyedszer találkozott egymással a Liverpool és az Arsenal. Az előző három mérkőzés kivétel nélkül 1-1-et hozott. Rafa Beníteznek az most kevés lett volna. Ha csak egyetlen helyen is, de változtatott a múlt heti BL-meccs kezdőcsapatán.

Peter Crouch került a csapatba, Ryan Babel helyett. Benítez ezzel nem kevesebbet kockáztatott, mint hogy felrúgta az utóbbi másfél hónapban a sikerek magját jelentő formációt, a Kuyt, Gerrard, Babel - Fernando Torres alakzatot. Egyáltalán: két igazi, hasonló alkatú, de nem hasonló stílusú csatárral támadott, csapatkapitányát pedig kivonta középről a bal szélre.

Arsene Wenger is csak egyet változtatott: a még mindig nem teljes értékű Robin van Persie helyett Abou Diabyt küldte apályára. A francia korábban szerzett már egy gólt a Bajnokok Ligájában, még ősszel, a Steaua ellen.

Meg most még egyet, ugyanis némi túlzással az ő góljával kezdődött a mérkőzés érdemi része. Hleb labdáját küldte a kapuba. Õ a maga részéről megtette, amit kellett - Reina ellenben védett már ki ennél nehezebb lövéseket is.

Az Arsenal kifejezetten jól futballozott a találkozó első szakaszában, s varázslatosan az elmúlt hetek angol bajnoki teljesítményéhez képest. A Liverpool idegesen és pontatlanul játszott, nem tűnt jó ötletnek Torres és Crouch egymás melletti szerepeltetése sem.

Ám a 30. perc mindent megváltoztatott: Steven Gerrard szöglete után a finn Sami Hyypiä, Senderos mellől a kapuba fejelt. Megint 1-1! (Hyypiä ebben a szezonban negyedszer szerzett gólt, ha a kapuba talált, a Pool mindig legalább négy gólig jutott!)

Néhány perccel később újabb hátrány érte az Arsenalt, Mathieu Flaminit - Gerrard belépője után - le kellett cserélni. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében tipikus angol meccset játszott a két csapat, noha nem sok angol volt a pályán. Elég sok hibával játszottak, de hihetetlen lendülettel, szinte elképzelhetetlen futóteljesítményekkel.

A második félidőben feljött a Liverpool, elsősorban azért, mert a találkozó korábbi szakaszához képest sokkal több labdát szereztek a középpályásai. A 69. percben kiderült, hogy Rafa jól tette a maga szempontjából, hogy a pályán hagyta Crouchot Fernando Torres mellett.

A spanyol szupersztár átvette a Crouchtól eléje kerülő labdát, aztán úgy felrúgta a felső sarokba, hogy Almuniának esélye sem volt a hárításra. Az Arsenal, igazán éles helyzetben, most először kapott két gólt a BL-idényben. (A Sevilla elleni, őszi vereség nem sokat számított.)

Fernando Torres, aki azért szerződött a Liverpoolhoz a nyáron, hogy végre a Bajnokok Ligájában játszhasson, a sorozatban minden ellenfélnek rúgott gólt. (A Besiktas ellen egyik meccsen sem játszott.) Ez volt a 29. gólja a Liverpool színeiben.

Wenger reagált: hátrányba került csapatából lehozta Diabyt és Ebouét, s két csatárt, Walcottot és Van Persie küldött be helyettük. A Liverpoolban Rafa levette a pályáról Crouchot, Babelt beküldve visszaállította az alapformációt.

Utóbb kiderült, mindkét edző jót húzott - csak szegény Wengert ez aligha boldogítja. Theo Walcott megvillantotta vitathatatlan tehetségét a 84. percben, helyzetbe hozta Adebayort - s a togói a mérkőzésen adódó második óriási helyzetét már nem hagyta ki. (Az elsőt bő tíz perccel korábban, 2-1-nél, igen.)

A 2-2-vel, az idegenben lőtt több góllal, az Arsenal állt továbbjutásra. A hosszabbítással együtt kilenc percet kellett volna az Ágyúsoknak kibírni. Ám a Liverpool, akárcsak az első mérkőzésen, most is szinte azonnal góllal válaszolt.

A 86. percben Kolo Touré segített elesni Ryan Babelnek, a svéd bíró pedig tizenegyest adott. Ad egy: meg lehetett adni, Touré szabálytalankodott. Ad kettő: az eset nagyon hasonlított az első találkozó, ma már tudjuk, kulcspillanatához. Kuyt is szabálytalankodott Hlebbel, az tisztább tizenegyes volt. Csak az Arsenal ezzel semmire sem megy.

Steven Gerrard azért (is) a Liverpool csapatkapitánya, mert a lélektanilag legnehezebb pillanatokban képes a "sereg" élére állni. Nem habozott a tizenegyesnél, sőt volt bátorsága felfelé rúgni a tizenegyest.

A 3-2-vel is a Liverpool ment volna tovább, de a kitámadó Arsenal-védők között a Vörösök még tovább növelték az előnyüket: Ryan Babel is a kapuba talált a 90. percben. A játék képe alapján biztosan nem volt két gól a két csapat között - de néhány nap múlva minenki úgy emlékezik majd, ez a Liverpool estéje volt.
Meg a Chelsea-é, Avram Grant továbbra is reménykedhet, hogy megtarthatja az állását. A Kékek gyorsan vezetést szereztek Michael Ballack fejes góljával, s aztán meglepő módon leginkább vigyáztak az eredményre, ahelyett, hogy "kivégezték" volna az ellenfelet.

Alkalmasint ebben közrejátszott az is, hogy a hétfői edzésen arcsérülést szenvedett Petr Cech helyén védő Carlo Cudicini megsérült, s a portugál Hilario volt kénytelen beállni a helyére. A veterán kapus, aki egyszer már hős lett Cech 2006-os fejsérülése, illetve Cudicini kidőlése után, megtette a magáét, nem kapott gólt.

Nem mellesleg, amikor a sorban előtte lévő két hálóőr 2007 karácsonya után ugyancsak megsérült, megint védett öt meccsen. De január 8. óta, azaz pontosan három hónapja, nem szerepelt mérkőzésen. Elbírta. Amúgy, meg jó kabala: immár hat mérkőzése van a szezonban, s a Chelsea mindegyiket megnyerte.

A Fener elleni kupamérkőzést 2-0-ra: a második gólt, az utolsó percekben, Michael Essien labdájából, Frank Lampard lőtte. Az Abramovics-érában négyből harmadszor jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Chelsea. S onnan még egyszer sem tudott továbblépni.

Liverpool-Arsenal 4-2
(továbbjutott a Liverpool, 5-3-mal)

Chelsea-Fenerbahce 2-0
(továbbjutott a Chelsea, 3-2-vel)

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×