eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Száz éve nem volt ilyen az angol futballban!

Angliában mindössze egy élvonalbeli csapat került az FA-kupa elődöntőjébe, míg a bajnokságban az Arsenal folytatta rossz sorozatát, Fernando Torres ellenben a jót. A spanyol öt nap alatt négy bajnoki gólt szerzett. Olaszországban nyert a négy nagy, az Inter, a Roma, a Juve és a Milan is. Spanyolországban ismét nyolc pont a Real Madrid előnye, miután a Barcelona otthon kikapott a Villarrealtól. Németországban a Bayern hét ponttal húzott el.

Tavaly 731 csapat nevezett a világ legrégebbi kupasorozatába. Szent meggyőződésem, hogy egyetlen ember sem akadt akkor, aki fogadott volna arra, hogy a legjobb négy közé a Portsmouth, valamint három, a második vonalban, a Championshipben szereplő csapat, a West Bromwich Albion, Barnsley és a Cardiff City került.

Huszonegy év után először fordul elő, hogy az elődöntőben nem lesz olyan gárda, amely egy évvel korábban is a legjobb négy közé jutott volna. Nem mellesleg: két magyar futballista, Ferenczi István (Barnsley) és Gera Zoltán (WBA) is érintett még a sorozatban. Hasonló messzeségbe legutóbb Kozma István jutott a honfitársaink közül, még 1992-ben.

Hogyan történhetett, hogy ez a négy gárda jutott túl ellenfelén, biztosítva a helyét a Wembleyben rendezendő elődöntőkben? Racionális választ senki sem tud adni a kérdésre.

Kezdjük az időrendben utoljára kvalifikált csapattal: a négy továbbjutó közül egyedül a West Brom volt a találkozója előtt esélyesebb ellenfelénél. Ehhez méltón játszott, s ütötte ki a bajnoki rendszerben egy osztállyal lejjebb szereplő ellenfelét. Ishmael Miller volt a nap hőse, profi pályafutása első mesterhármasa sokat lendített klubján. Gera Zoltán a 63. percben lépett pályára, egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

A Cardiff City ugyancsak vasárnap nyert, a sokkal esélyesebbnek vélt Middlesbrough otthonában. Ameddig a Wembley átépítése miatt Walesben, Cardiffban rendezték a kupadöntőket, a város első számú futballreprezentánsa még csak a finálé közelébe sem jutott. Most ellenben már a legjobb négynél tart. Meglepő volt a Boro elleni sikere - de akkor milyen jelzőt illesszünk a Chelsea és a Manchester United kiesése elé?

A csodában reménykedő Simon Davey, a Barnsley menedzsere azt mondta a mérkőzés előtt, hogy szerinte nem lehet nehezebb dolga a csapatának, mint volt a Liverpool ellen az Anfield Roadon - de az ilyesfajta véleményre mondják, hogy kincstári optimizmus. Alighanem ő sem igazán hitt abban, hogy a Barnsley csodát tehet.

A Chelsea 33 hellyel áll ellenfele előtt a bajnokságban. De ez most semmit sem számított! A hősiesen játszó kiscsapat 1-0-ra nyert (Ferenczi István végigjátszotta a mérkőzést, akadt az első félidőben egy remek lövése), s kiejtette a Petr Cech-t, Didier Drogbát és Frank Lampardot is nélkülöző Chelsea-t.

Avram Grant, akinek a helyére az angol sajtó egy része Michael Laudrupot véli érkezni a spanyol Getafétól, elismerte, a Barnsley teljesen megérdemelten jutott tovább, ami nem kis szégyen a Kékekre nézve.

A Portsmouth 1957 óta nem tudott nyerni az Old Traffordon a Manchester United ellen. Mostanáig, de hogy megérdemelten, arról erősen megoszlanak a vélemények. Harry Redknapp (természetesen) ünnepelte a csapatát, ellenben Sir Alex Ferguson a játékvezetőben találta meg csapata vesztének okozóját.

Sir Alex ellen az FA vizsgálatot indít majd "fésületlen" kijelentései miatt - de ez nem fogja különösebben megviselni az edzőt. Főleg nem annyira, mint maga a tény: szerinte elvett a bíró egy teljesen jogos tizenegyest az ő csapatától (Distin buktatta Cristiano Ronaldót), ugyanakkor Kuszczak kapus nem szabálytalankodott Barossal, így alaptalan büntetőből született a Pompey gólja.

Anglia, FA-kupa, 6. forduló
(Negyeddöntő)

Szombat
Manchester United-Portsmouth 0-1
Barnsley-Chelsea 1-0
Vasárnap
Bristol Rovers-West Bromwich Albion 1-5
Middlesbrough-Cardiff 0-2

Premier League, 29. forduló
Szombat
Liverpool-Newcastle United 3-0
Blackburn-Fulham 1-1
Reading-Manchester City 2-0
Vasárnap
Sunderland-Everton 0-1
Tottenham -West Ham United 4-0
Wigan -Arsenal 0-0
Az élcsoport: 1. Arsenal 66, 2. Manchester United 64 (28), 3. Chelsea 58 (27), 4. Liverpool 56, 5. Everton 56.Rendkívül fontos győzelmet aratott a Real Madrid a hétvégi fordulóban. Ezúttal még azt is elbírta Bernd Schuster csapata, hogy Van Nistelrooy nem játszott, sőt Robinhót is lecserélte az edzője a szünetben.

Az Espanyol az egykori Madrid-játékos, Valdo találatával vezetést szerzett a Bernabéuban, de nem tudta megtartani az előnyét. Higuaín kiegyenlített, majd a második félidő derekán Raúl - büntetőből - megszerezte a győztes gólt.

A csapatkapitánynak ez volt a 200. bajnoki gólja a spanyol élvonalban, ezzel hetedik az örökranglistán, melyet a legendás baszk, Telmo Zarra vezet 251 találattal. Zarrát két egykori Real Madrid-játékos, Hugo Sánchez és Alfredo Di Stéfano követi.
A mezőny legjobbja Pepe, a Real Madrid hátvédje volt, mellette Diarra játszott még kiemelkedően - elképzelhető, mennyire játszott kreatívan a címvédő. Ezúttal még Schuster is elismerte, hogy nem játszott túl jól a csapata, de mindennél többet ér, mondta, a három pont.

Hogy milyen sokat, az vasárnap este derült csak ki igazán. A Villarreal óriási szívességet tett a Real Madridnak azzal, hogy a Nou Campban legyőzte a Barcelonát. A Sárga Tengeralattjárónak becézett alakulat Marcos Senna tizenegyes-góljával szerzett vezetést, ezt még a második félidőben az idényben már a hatodik bajnoki találatánál tartó Xavi kiegyenlítette.

Ám a 81. percben Tomasson góllal fejezett be egy akciót, s ezzel a Villarreal nyerni tudott. Sőt: Senna lőtt még a 91. percben lőtt még egy szabályos gólt, de azt a játékvezető - tévesen - lesnek vélte, s ezért érvénytelenítette.

Újabb csapat lépett a negyedik helyre, s ezzel a BL-selejtezőre esélyesek közé. A Racing 3-0-ra verte a Betist, s pontszámban utolérte a Barcelona elleni formájától messzire került Atléticót.

A "Matracosok" szombat este meglepő vereséget szenvedtek a Zaragoza otthonában. Igaz, ehhez hozzájárult Ramírez Dominguez játékvezető, aki két tizenegyest is elvett Agüerótól. A bíró kettest (!) kapott a tízes skálán osztályozó Marcától.

Spanyolország, 27. forduló
Szombat
Real Madrid-Espanyol 2-1
Zaragoza -Atlético Madrid 2-1
Vasárnap
Racing-Betis 3-0
Sevilla-Levante 2-1
Osasuna-Almería 2-1
Murcia-Getafe 0-3
Mallorca-Recreativo 7-1
Athletic Bilbao-Valladolid 2-0
Valencia-Deportivo 2-2
Barcelona-Villarreal 1-2
Az élcsoport: 1. Real Madrid 62, 2. Barcelona 54, 3. Villarreal 50, 4. Atlético 44, 5. Racing 44, 6. Sevilla 42.Az Inter ünnepi külsőségek között, de takarékos játékkal ünnepelte a századik születésnapját, s készült egyszersmind a Liverpool elleni, keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésre. A visszatérő Zlatan Ibrahimovic szerezte az első gólt, míg Nicolas Burdisso a másodikat. Az Inter három nyeretlen mérkőzés után szerzett ismét három pontot.

Nagy szüksége volt rá, mert a Roma nem lankad. A fővárosi gárda nagyon nehéznek ígérkező meccset nyert meg, viszonylag könnyen, Nápolyban. Francesco Totti góllal ünnepelte 500. klubmérkőzését, ő lőtte tizenegyesből csapata második gólját az 50. percben. Az elsőre mindössze 80 másodpercet kellett várni, Perrotta szerezte.

Nyert a Juventus is, méghozzá Genovában. David Trezeguet másfél hónapos szünet után szerzett újra gólt, a másik találatot a cseh Zdenek Grygera jegyezte. Utóbbi volt egyébként a mezőny legjobbja, a francia góljában is főszerepet játszott.

Győzött a Milan is, amely immár csak a bajnokságban érdekelt. Az Empoli ellen Pato szerzett vezetést, de Busce kiegyenlítette. Ám az utolsó öt percben előbb Ambrosini, majd Kaka is a kapuba talált. Miután a Fiorentina kikapott Sienában, a Milan ismét csak egy pontnyira van a negyedik helytől.

Olaszország, 27. forduló
Szombat
Inter-Reggina 2-0
Palermo-Udinese 1-1
Vasárnap
Napoli-AS Roma 0-2
Siena-Fiorentina 1-0
Empoli-Milan 1-3
Parma-Sampdoria 1-2
Torino-Atalanta 1-0
Lazio-Livorno 2-0
Catania-Cagliari 2-1
Genoa-Juventus 0-2
Az élcsoport: 1. Inter 64, 2. Roma 58, 3. Juventus 51, 4. Fiorentina 47, 5. Milan 46

4

Hét ponttal vezet a Bayern München, nehezen képzelhető el, hogy bármelyik vetélytársa is befogja Ottmar Hitzfeld csapatát. A bajorok nagy formában vannak: a csütörtöki UEFA-kupa-győzelem után nem egészen 48 órával simán megverték a Karlsruhét.

Hitzfeld ismét hat helyen megváltoztatta előző kezdőcsapatát. Luca Toni és Franck Ribéry szerezte a gólokat, Hajnal Tamás - aki eltiltása után visszakerült a csapatba - ezúttal is a KSC legjobbjai közé tartozott.

A Werder Bremen hiába lőtt három gólt a bajnok Stuttgartnak, nagy verést kapott. A brémaiak védelme csődöt mondott, ha úgy tetszik, nem bírt a mesterhármast szerző Gomezzel és összesen ugyancsak három gólt szerző társaival.

A Bayer Leverkusen 2-0-ra legyőzte Huszti Szabolcs csapatát, a Hannovert. A magyar középpályás 67 percet játszott, lecserélésekor már kialakult a végeredmény.

Németország, 23. forduló

Péntek
Dortmund-Hertha 1-1
Szombat
Bayern München-Karlsruhe 2-0
Stuttgart-Werder 6-3
Bielefeld-Schalke 0-2
Frankfurt-Bochum 1-1
Wolfsburg -Cottbus 3-0
Duisburg-Rostock 1-1
Vasárnap
Nürnberg-Hamburg 0-0
Leverkusen-Hannover 2-0
Az élcsoport: 1. Bayern 50, 2. Werder 43, 3. HSV 42, 4. Leverkusen 41, 5. Schalke 38, 6. Karlsruhe 36

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×