eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

"Nem gondolom, hogy a Ferencváros nemzeti érték lenne"

A labdarúgást körülvevő közegben is változásokat hozhat, ha a tisztességes üzleti szemlélet kerül be a magyar futballba - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus a Ferencvárossal kapcsolatos pályázat sikerére utalva. Ligeti Görgy beszélt arról is, hogy a sport az egyetlen téma a magyar közéletben, amely nem osztja meg a társadalmat. A szociológus arról is beszélt: a Ferencvárossal kapcsolatban kiírt korábbi tenderek sikertelensége miatt a korrupció árnyéka vetődhet a közbeszerzésekre.

Hosszú távon pozitív irányú, talán a demokráciához is közelebb vivő változások következhetnek, ha a tisztességes üzleti szemlélet gyökeret tud verni a magyar sportélet bármely területén - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus a Ferencváros eladása kapcsán.

Ligeti György hozzátette: a szurkolókat az érdekli, hogy ettől élvezhetőbbek lesznek-e a meccsek, amit egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy a külföldi tőke a kelet-európai közegbe kerülve sokszor egészen furcsa eredményeket produkál.

Médiahack

A szociológus beszélt a népszerű csapatok szurkolói keménymagjának viselkedéséről is; mint mondta, médiahacknek tartja a szurkolói rendbontásokat vagy a szélsőjobbos megnyilatkozásokat.

"Ezek a csoportok úgy tudják az eszméiket eljuttatni hozzánk, átlag állampolgárokhoz, ha hangosak, ha látványosat produkálnak, és ezért ír róluk az újság vagy mutatja őket a kamera" - fogalmazott Ligeti György.

Ha emiatt nagyobb lesz az adott csapat meccseinek nézettsége, a szélsőséges csoportok jelenléte akár erősödhet is a pályák szélén; a média kapva kap ezen, hiszen látványosat, izgalmasat mutathat a nézőnek - tette hozzá a szociológus.

Konszenzus

Talán a sport az egyetlen olyan terület, amelyen társadalmi konszenzus alakult ki: mindannyian egyet szoktunk érteni abban, hogy a magyar labdarúgó-válogatott, vagy Nagy Tímea vívónő győzelme fontos - jelentette ki Ligeti György.

Bizonyos futballcsapatokhoz különböző jelentések tapadnak, a Ferencváros olyan, mintha ahhoz nemzeti ügy kapcsolódna - mondta a szociológus.

"Nem gondolom, hogy a Ferencváros nemzeti érték lenne, ezért nem gondolom, hogy tragédia, hogy a másodosztályba való. Ezt igazolja, hogy egyszer büntetésből került oda, utána pedig a saját teljesítménye igazolta, hogy tulajdonképpen a másodosztályba való csapat" - magyarázta Ligeti György.

A szociológus szerint ez a kijelentés nemcsak a Fradi-szurkolók érzelmeit sérti: ezeken a szavakon az ország kilencven százaléka felháborodik, holott azok csupán csak egyetlen csapatra vonatkoznak.Baljós árnyak

Hiába zajlik egy pályázat, közbeszerzési eljárás vagy privatizációs folyamat jogszerűen és szabályosan, mindig az umbulda, a korrupció árnyéka vetődik rá. A kelet-európai társadalmakban a siker, a meggazdagodás egyébként is gyanús és rossz, mivel az emberek azt gondolják, hogy az adott személy valamilyen trükkel vált vagyonossá - mondta a Ferencváros eladása kapcsán Ligeti György.

A szociológus szerint a külföldi befektetők elsősorban a márkanév után érdeklődnek, a Ferencváros neve pedig még mindig elég erős hívószó, a mögötte lévő teljesítmény azonban jócskán hagy kívánnivalót maga után.

"Rengeteg csalódást okoztak nekünk az elmúlt évtizedekben a fiúk. Az ember minden válogatott meccs előtt úgy ül le, hogy 'na, most aztán', végül pedig nevenincs, el nem ismert együttesek is gondolkodás nélkül megverik magyar pályán a magyar csapatot; nem értjük, hogy hol a teljesítmény" - mondta a válogatottról szólva.

Nemzeti ügy-e?

Ligeti György szerint, ha az emberek ezt nemzeti ügynek tekintik, a sportvezetők és a játékosok is tekinthetnék annak.

Sok mindent elárul rólunk, magyarokról, hogy Puskásékat Aranycsapatnak hívjuk, holott ők csak "ezüstcsapat": nem nyerték meg a világbajnokságot. "Gyűlölhetjük az oroszokat, meg a KGB-t, amely a mérkőzés mögött állt, meg a bírót, aki ellenünk fújt, meg a németeket, akik... de hát mégis csak 3-2-re kikaptunk" - mondta a szociológus.

Ez jó mutatja, hogy a futball nálunk emblematikus sportág, az eredmény és teljesítmény sokszor nincs mögötte, emiatt gyakran irracionális érzelmek szabadulnak fel körülötte - fűzte hozzá Ligeti György.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×