eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A játékvezető meghosszabbította az Inter veretlenségi sorozatát

Mindkét milánói csapat az utolsó percben harcolta ki a győzelmet - az Inter jelentős bírói segédlettel nyert, átvészelve szezonbeli leggyengébb teljesítményét. Spanyolországban a Real nyerte meg a madridi derbit, nagyot lépve a bajnoki címvédés felé. Angliában mindhárom dobogós gárda idegenben nyert. A hétvége futball-összefoglalója.

Az esztendő legnagyobb eddigi meglepetése született kevés híján az olasz bajnokságban: a Parma nagyon közel állt ahhoz, hogy győzzön az Inter ellen a San Siróban. Semmi jel sem mutatott erre a találkozó előtt! A sárga-kékek 1999 óta nem tudtak nyerni a lombard klub vendégeként, legutóbbi öt látogatásukon mindössze egy pontot gyűjtöttek.

Az Interhez hasonlóan tartalékos Parma a 30. percben hátrányba került: a hetek óta nagy formában játszó Esteban Cambiasso nyolc méterről lőtte a labdát Luca Bucci kapujába. A Parma utánpótlás-válogatott védője, Luca Cigarini őrizhette volna szorosabban is.

Utóbbi megjegyzésnek talán azért lehet jelentősége, mert aztán éppen a fiatal védő egyenlített ki az első játékrész hajrájában, megszerezve második Serie A-s gólját. A második játékrész közepe táján még jobb helyzetbe került a Parma: Gasbarroni, egy perccel a beállása után, szép gólt lőtt szabadrúgásból.

Úgy festett, az Inter nem tud kiegyenlíteni - noha helyzetei voltak - ám a játékvezető a 87. percben nagy jóindulattal büntetőt ítélt a bajnoknak, s kiállította a szerinte a tizenhatoson belül kezező Fernando Coutót.

Zlatan Ibrahimovic gólra váltotta a tizenegyest, majd Júlio Cruz remek előkészítése után lőtt még egy valóban szép gólt a 93. percben. Abban a pillanatban csak 9 parmai volt a pályán, Dessenát ugyanis ápolták a vonalon kívül.

A Milan is csak az utolsó pillanatban harcolta ki a győzelmet a negyedik hely szempontjából rendkívül fontos, Udinese elleni találkozón. Ronaldo és Seedorf is közel járt a gólszerzéshez, de végül egyikük, sőt Kaka vagy Pato sem talált a kapuba. A piros-feketéket az utóbbi időben sokat kritizált Alberto Gilardino mentette meg a 91. percben szerzett góljával.

Az influenza-járvánnyal sújtott AS Roma - Giuly és a büntetőt értékesítő De Rossi góljával - Francesco Totti nélkül is nyerni tudott a Catania ellen. Rosszabbul járt ellenben a Juventus, amely az idény egyik leggyengébb teljesítményével csak 0-0-ra végzett a Sampdoria ellen.

Olaszország, 19. forduló
Szombat
Genoa-Atalanta 2-1
Fiorentina-Torino 2-1
Vasárnap
AS Roma-Catania 2-0
Juventus-Sampdoria 0-0
Udinese-AC Milan 0-1
Palermo-Siena 2-3
Napoli-Lazio 2-2
Livorno-Empoli 1-0
Reggina-Cagliari 2-0
Inter-Parma 3-2
Az élcsoport: 1. Inter 49, 2. AS Roma 42, 3. Juventus 37, 4. Fiorentina 34
Az első félidőben eldöntötte a 141. madridi derbit a Real. A találkozó éppen úgy kezdődött, mint a két csapat legutóbbi találkozója, a Bernabéuban: már az első percben vezetést szerzett a vendégcsapat. A fő érdem ebben Robinhóé volt, aki a bal oldalon labdát lopva tökéletes passzal hozta helyzetbe az "Atlético-specialista", 23. derbijén a 11. gólját szerző Raúlt.

Akárcsak az első fordulóban, most is nyert a Real Madrid, a második gólt a szezonban már 12. bajnoki találatát elérő Ruud van Nistelrooy lőtte. Pablo, az Atlético védője mindkét gólnál súlyosan hibázott.

Az első félidő, tehát, eldöntötte a három pont sorsát - de akkor az Atlético egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, Forlán helyzetét, Motta, majd Agüero egy-egy kapufa-találatát felidézve, még azt is mondhatjuk, legalább a döntetlenre rászolgált volna. Iker Casillas azonban ismét nagyszerűen védett.

A második játékrészre nagyot esett a játék színvonala. A Real őrizte az eredményt, az Atléticóban pedig már nem volt több. A szezon egyik legnehezebbnek ígérkező mérkőzését nyerte meg a Real Madrid, amely az idei szezonban a négy legveszélyesebbnek tartott stadionban, a Nou Campban, a Mestallában, a bilbaói San Mamesben, majd a Vicente Calderón stadionban is nyerni tudott. Schuster fontos értékelő mondata: "Hatékonyan játszottunk, nem látványosan."

A tartalékos Barcelona szenvedve, Thierry Henry "ajándékba kapott" labdából fejelt góljával tudott csak nyerni saját pályáján a masszív Racing Santander ellen. A francia a november 4-i, Betis elleni találkozó óta nem talált bajnoki meccsen a kapuba - de az előkészítésben többször is jeleskedett.

A találkozó hajrájában pályára lépett hosszú sérüléséből felépült Lionel Messi is. Huszonöt percet játszott.

Spanyolország, 20. forduló
Szombat
Getafe-Sevilla 3-2
Villarreal-Valencia 3-0
Vasárnap
Almería-Deportivo 1-0
Levante-Mallorca 2-2
Valladolid-Espanyol 2-1
Zaragoza-Murcia 3-1
Betis-Recreativo 1-1
Osasuna-Athletic Bilbao 2-0
Atlético Madrid-Real Madrid 0-2
Barcelona-Racing 1-0
Az élcsoport: 1. Real Madrid 50, 2. Barcelona 43, 3. Villarreal 38, 4. Atlético 37
Miközben nem kevesebb, mint három teljes csapatra való afrikai játékos hiányzott a hétvégi fordulóban a Premier League csapataiból a vasárnap kezdődött kontinensbajnokság miatt, a fekete földrész két csillaga tündökölt az angol élvonalban. Kihasználták, hogy válogatottjuk nem jutott be a Nemzetek Kupája tizenhatos döntőjébe...

Az Arsenal elsősorban a togói Emmanuel Adebayor két góljának köszönhette a Fulham elleni idegenbeli győzelmét.

A langaléta csatár szezonbeli teljesítményéről mindent elmond Paul Hetherington a legutóbbi Sunday Expressben olvasható dicsérete: "Emmanuel Adebayor előlépett az Év játékosa cím esélyesei közé. Az első félév alapján talán Cristiano Ronaldo, a Manchester United játékosa és az arsenalos Cesc Fabregas a legnagyobb favoritok, de Adebayor villámgyorsan zárkózik fel hozzájuk."

Emmanuel Adebayor a mostani duplával 15 gólnál jár a bajnokságban, s csak Cristiano Ronaldo előzi meg a góllövőlistán. A Thierry Henryt tökéletesen pótló csatár az utóbbi hat bajnoki fordulóban hat gólt szerzett.

Mögötte egy másik afrikai az "aktuális bronzcipős": Benjani Mwaruwari. Neki is nagy napja volt a múlt szombat! Mesterhármast lőtt a Derby Countynak, ő a Premier League egyetlen szereplője, aki ebben a bajnoki idényben két mérkőzésén is három gólig jutott. (Először ősszel, a Reading ellen.) Mwaruwari zimbabwei válogatott, mi több, a gárda csapatkapitánya.

Robbie Keane megszerezte századik gólját a Tottenham színeiben! Hat mérkőzést vár a 99. találat óta az igazán ünnepire. Alkalmasint kevéssé reménykedett abban, hogy éppen a hétvégén, a Sunderland ellen születik meg a "centenáriumi" találat, ugyanis Juande Ramos csak a kispadra jelölte.

Ám a spanyol menedzser az utolsó bő negyedórára beküldte a meglepetésre ezúttal a játéklehetőség mellett a karszalagot is megkapó Jermain Defoe helyére. Ha pedig már Robbie játszott, a hosszabbítás perceiben meglőtte az ünnepi gólt.

Érdekes, hogy a meccs a "százasok" jegyében zajlott a White Hart Lane-en: az első gólt szerző Aaron Lennon századszor játszott a Tottenham együttesében. Ezzel a Tottenham mindössze harmadik játékosa lett az elmúlt harminc évben, aki elérte a 100. gólt: az előző kettő két veretes klasszis, Glenn Hoddle és Teddy Sheringham volt.

Anglia, 23. forduló
Szombat
Fulham-Arsenal 0-3
Portsmouth-Derby County 3-1
Birmingham City-Chelsea 0-1
Blackburn-Middlesbrough 1-1
Reading-Manchester United 0-2
Tottenham-Sunderland 2-0
Newcastle-Bolton 0-0
Vasárnap
Wigan-Everton 1-2
Manchester City-West Ham United 1-1
Hétfő
Liverpool-Aston Villa
Az élcsoport: 1. Manchester United 54, 2. Arsenal 54, 3. Chelsea 50, 4. Everton 42

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×