eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A németek már megváltották a jegyüket

A németek a döntetlennel is bejutottak a 2008-as Eb tizenhatos döntőjébe. Az angolok sima győzelmükkel nagyot léptek előre, de talán még nagyobbat az ukránokat legyőző skótok. A nap meglepetését a Fehéroroszországban nyerő luxemburgiak és a törökök ellen pontot szerző moldávok okozták.

Az A csoportban a szerbek alighanem kiszálltak a továbbjutásért folytatott versenyből, miután csak egy pontot szereztek Jerevánban. Az örmények újfent igazolták: fejlődtek az elmúlt hónapokban. Utóbbi négy mérkőzésükön nem szenvedtek vereséget.

Bár alighanem a vendégek számára lett volna fontosabb győzni, az utolsó tíz percben az örmény válogatott állt közelebb ehhez. A spanyol Javier Clemente által irányított szerbek gyenge teljesítményt nyújtottak.

A sötétség legyőzte a kazahokat


A portugálok Bruno Alves góljával gyorsan vezetést szereztek Azerbajdzsánban, majd gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, amikor a hazaiak emberhátrányba kerültek. Az első félidő hajrájában Hugo Almeida növelte a portugálok előnyét, akik a második félidőben már csak vigyáztak az eredményre.

A belgák és a finnek gól nélküli döntetlenre végeztek Brüsszelben. A kazahok sokáig 1-0-ra vezettek Lengyelországban, úgy festett, ott születhet a nap legnagyobb meglepetése. Ám a második félidő közepén negyedórán keresztül állt a játék, s ez teljesen összezavarta a vendégeket. A folytatásban "Ebi" Smolarek három gólt szerzett.

A-csoport

Örményország-Szerbia 0-0
Lengyelország-Kazahsztán 3-1
Belgium-Finnország 0-0
Azerbajdzsán-Portugália 0-2
Az állás: 1. Lengyelország 24 (12 mérkőzés), 2. Portugália 20 (11), 3. Finnország 20 (12), 4. Szerbia 17 (11), 5. Belgium 12 (11), 6. Örményország 9 (9), 7. Kazahsztán 7 (11), 8. Azerbajdzsán 5 (9)

McFadden megbuktatta Blohint?

A B csoportban a skótok biztos és nagyon fontos győzelmet arattak az ukránok ellen. A mérkőzés hőse James McFadden volt, aki két gólt előkészített, majd egyet maga szerzett. Az Everton középpályása szerezte szeptember a franciák elleni győztes gólt, s fontos találatot szerzett októberben klubja színeiben, a Metalliszt Harkiv (tehát egy ukrán csapat...) elleni UEFA-kupa-mérkőzésen. A Hampden Parkban elszenvedett vereséggel Oleg Blohin csapata gyakorlatilag kiesett.

A franciák nehéz körülmények között álltak ki Torshavnban a Feröer-szigetek elleni mérkőzésre. Idejében elindultak ugyan Párizsból repülővel, de a gépük a nagy köd és az esőzés miatt nem tudott leszállni a szigeten. Végül a gép a norvégiai Bergenben landolt, ott éjszakázott a csapat.

A franciáknak csak megérkezni volt nehéz


A második kísérletre sem fogadott gépet a feröeri repülőtér, az UEFA már azon tanakodott, elhalasztja a mérkőzést. Egyébként az európai szövetség ellenőre, Berzi Sándor sem tudott bejutni a szigetre. Végül szombat délután fél kettőkor leszállt a franciák gépe, megérkeztek a török játékvezetők - ötkor pedig már játszottak a csapatok.

A franciák nyolc perc alatt eldöntötték a meccset, Anelka és Henry is szerzett egy-egy gólt. A folytatásban Benzema két, Rothen és Ben Arfa egy-egy gólt szerzett, a nagy nehézségek a jelek szerint jót tettek a Kékeknek. A franciák a világbajnokság óta legnagyobb különbségű győzelmüket aratták. Thierry Henrynak ez volt a 41. gólja a válogatottban, s ezzel beérte a francia örökranglista élén Michel Platinit.

A világbajnok simán nyert

Az olaszok, bár nem játszottak jól, teljesítették a kötelező feladatot: legyőzték a grúz válogatottat. A mérkőzés döntő gólját Andrea Pirlo lőtte a 44. percben, aztán a 84. percben Fabio Grosso szerzett még egyet.

B-csoport
Skócia-Ukrajna 3-1
Feröer-szigetek-Franciaország 0-6
Olaszország-Grúzia 2-0
1. Skócia 24 (10 mérkőzés), 2. Olaszország 23 (10), 3. Franciaország 22 (10), 4. Ukrajna 13 (9), 5. Litvánia 10 (9), 6. Grúzia 7 (10), 7. Feröer-szigetek 0 (10)
A C csoportban a magyar válogatott győzelme papírforma volt, s annak minősíthető a görögök sikere is, a bosnyákok ellen. Utóbbi találkozó első gólját Hariszteasz szerezte a 10. percben. Hrgovic az 54. percben egyenlített, de két perc múlva piros lapot kapott.

Döntött a kiállítás


Az emberelőnybe kerül görögök pedig, Gekasz révén, újabb gólt szereztek, majd Liberopulosz találata eldöntötte a mérkőzést, noha a végén még a bosnyákok még szépítettek.

A moldávok segítettek a norvégoknak

A törökök ellenben megbotlottak Moldovában, amire csak azért is érdemes figyelni, mert éppen Chisinauban lép majd legközelebb pályára Eb-selejtezőn a magyar válogatott. Frunze a 11. percben vezetést szerzett a hazai csapatnak, ezt végül a 62. percben egyenlítette ki Ümit. Az eredménnyel a norvégok jártak igazán jól: nem léptek el tőlük túlságosan a törökök.

C-csoport

Magyarország-Málta 2-0
Moldova-Törökország 1-1
Görögország-Bosznia-Hercegovina 3-2
Az állás: 1. Görögország 22 (9 mérkőzés), 2. Törökország 18 (9), 3. Norvégia 17 (9), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (10), 5. Magyarország 12 (10), 6. Moldova 6 (10), 7. Málta 5 (9)

Célban a németek


A D csoportban a szlovákok 7-0-ra kiütötték a San Marinó-iakat, ez kisebb meglepetés, mint hogy a ciprusiak 3-1-re legyűrték a walesieket. A brit gárda szövetségi kapitánya, John Toshack a meccs után bejelentette lemondását. A csoportot vezető német válogatott Írországban lépett pályára, s harcos mérkőzésen egy pontot szerzett. Legjobbja Jens Lehmann, az Arsenalban mellőzött kapus volt. A németek, elsőként a slejtezőkben szereplő csapatok közül, bejutottak az Eb-döntőbe.

D-csoport
Szlovákia-San Marino 7-0
Ciprus-Wales 3-1
Írország-Németország 0-0
Az állás: 1. Németország 23 (9 mérkőzés), 2. Csehország 20 (9), 3. Írország 15 (10), 4. Szlovákia 13 (10), 5. Wales 10 (9), 6. Ciprus 13 (9), 7. San Marino 0 (10)Az E csoportban az angol válogatott a várakozásoknak megfelelően sima győzelmet aratott az észtek ellen. Shaun Wright-Phillips folytatta jó szereplését a válogatottban, ismét gólt szerzett.

Rooney: megtört a jég


A második találatot Wayne Rooney lőtte, aki 2004 nyara, a portugáliai Európa-bajnokság óta nem szerzett gólt tétmérkőzésen a válogatottban. A harmadik gól öngólból esett. Steve McClaren csapata a legutóbbi három selejtezőjét kivétel nélkül 3-0-ra nyerte meg - de feltehetően szerdán, Oroszországban nehezebb dolga lesz.

Dudu bámulatos formában


A csoportot továbbra is a horvátok vezetik, akik 1-0-ra nyertek az izraeli válogatott ellen. A találkozó egyetlen gólját az Arsenal csatára, Eduardo da Silva szerezte. Hihetetlen: ez volt a horvátok hatodik (!) selejtezője, amelyet a Dudunak becézett csatár döntött el a góljaival.

E-csoport
Anglia-Észtország 3-0
Horvátország-Izrael 1-0
Az állás: 1. Horvátország 26 (10 mérkőzés), 2. Anglia 23 (10), 3. Oroszország 18 (9), 4. Izrael 17 (10), 5. Macedónia 8 (9), 6. Észtország 4 (11), 7. Andorra 0 (9)

Három vendégsiker

Az F csoportban mindhárom találkozón a vendégcsapat győzött. A lettek, Verpakovskis vezérletével, meglepően sok gólt szerezve nyertek Izlandon, a svédek simán elvitték a három pontot Liechtensteinből, s a spanyolok is megemberelték magukat.

Luis Aragones együttese alighanem elvette a dánok utolsó reményét. Az első góljukat Tamudo, a másodikat Sergio Ramos szerezte. A 88. percben Tomasson szépített, de a csereként beállt Riera, a "sevillai" Poulsen hibája után, még egy gólt szerzett.

F-csoport
Izland-Lettország 2-4
Liechtenstein-Svédország 0-3
Dánia-Spanyolország 1-3
Az állás: 1. Svédország 22 (9 mérkőzés), 2. Spanyolország 22 (10), 3. Észak-Írország 16 (9), 4. Dánia 14 (9), 5. Lettország 9 (9), 6. Izland 8 (10), 7. Liechtenstein 4 (10)

Tizenkét év után: luxemburgi győzelem

A G csoportban a legértékesebb a románok győzelme. Victor Piturca együttese Goian góljával nyert 1-0-ra a tartalékos holland együttes ellen. Meglepetésre (de micsoda meglepetésre!) a luxemburgi válogatott is nyert Minszkben. Ez volt a luxemburgiak első, tétmérkőzésen aratott győzelme az elmúlt 12 évben, góljukat a 95. percben lőtte Alphonse Leweck. A szlovén és az albán válogatott nem bírt egymással.

G-csoport
Fehérország-Luxemburg 0-1
Románia-Hollandia 1-0
Szlovénia-Albánia 0-0
Az állás: 1. Románia 23 (9 mérkőzés), 2. Hollandia 20 (9), 3. Bulgária 18 (9), 4. Szlovénia 11 (10), 5. Albánia 10 (9), 6. Fehéroroszország 7 (10), 7. Luxemburg 3 (10)

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×