eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A két fő esélyes előnybe került Lékóval szemben

Lékó Péter a második fordulóban is fél pontot szerzett a mexikóivárosi sakk világbajnokságon.

A magyar nagymester az orosz Pjotr Szvidler ellen is a sötét bábukat vezetette, és a 43. lépésben állapodtak meg egymással a remiben.

Lékó Péternek negatív az összesített mérlege Szvidlerrel szemben, ráadásul sötéttel - önmagához képest - kifejezetetten gyengén szokott játszani orosz riválisa ellen, aki ezúttal egy új tervvel próbálkozott, így értékesnek mondható a Szegeden élő klasszis számára ez a fél pont.

A hátralévő 12 meccsből hétszer játszhat Lékó Péter világossal, legközelebb mindjárt szombaton este kilenc órától az izraeli Borisz Gelfand ellen.

Péntekről szombatra virradóra Gelfand világossal döntetlent ért el az orosz Alekszandr Griscsuk ellen, két parti azonban másként végződött.

A világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik világossal legyőzte honfitársát, Alekszandr Morozevicset, míg a világranglista-vezető indaiai Viswanathan Anand sötéttel szerezte meg a teljes pontot az örmény Levon Aronjan ellen.

Lékó Péter az InfoRádiónak augusztus végén adott interjújában hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a mielőbbi siker.

Ezzel a torna két fő esélyesének már nem lesz gondja, igaz, Anand és Kramnyik a következő fordulóban éppen egymással küzdhet meg. Ha bármelyük ismét nyerni tudna, azzal komoly lépést tehetne a torna megnyerése felé.

Miután a világbajnokság négy döntetlennel kezdődött, Anand és Kramnyik 1,5-1,5 pontnál tart, Lékó Péter mellett Gelfand, Griscsuk és Szvidler is egy pontot szerzett eddig, míg Anonjannak és Morozevicsnek egyaránt 0,5 pontról kell megkezdenie a felzárkózást.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×