eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az olaszok feltámadtak, a skótok a franciák torkára tették a kést

A világbajnok olaszok nyertek Kijevben, a világbajnoki ezüstérmes franciák ellenben elbuktak Párizsban 0 a skótok vezetik a legerősebb csoportot. A hollandok Ruud van Nistelrooy a 90. percben elért góljával győztek Tiranában. A Wembleyben két gólt is lövő Michael Owen csillaga olyan magasan ragyog Angliában, mint a 2001-es aranylabda megnyerése óta egyszer sem.

Az A csoport nagy meglepetése a belgák pontvesztése. Ha híveik közül bárki is reménykedett volna még a továbbjutásban, végleg temetheti az álmait. A kazahok kétszer is egyenlítettek, másodszor büntetőből. A játék képe alapján megérdemelték a döntetlent. Helsinkiben telt ház, 34 ezer néző előtt játszott döntetlent a két gárda. A mezőny legjobbjai a kapusok, Jussi Jaaskelainen és a lengyel Artur Boruc voltak. A szerbek a 86- percben egyenlítették ki Simao az első félidő elején szerzett szabadrúgás-gólját, találatukat az Internek ajánlgatott Ivanovic lőtte - lesről.

Kazahsztán-Belgium 2-2
Finnország-Lengyelország 0-0
Portugália-Szerbia 1-1
Az állás: 1. Lengyelország 21 (11 mérkőzés), 2. Finnország 19 (11), 3. Portugália 17 (10), 4. Szerbia 16 (10), 5. Belgium 11 (10), 6. Örményország 8 (8), 7. Kazahsztán 7 (10), 8. Azerbajdzsán 5 (8)

Di Natale két gólja megmentette Donadonit


A B csoportban az olaszok ha nehezen is, de legyűrték az ukránokat. Minden Milan-szurkoló elégedett lehetett: az egykori nagy kedvenc Andrij Sevcsenko gólt lőtt, de az olaszok nyertek. Az első félidőben Antonio Di Natale megszerezte a vezetést, "Seva" a 71. percben egyenlített. Nem sokkal később azonban a nap olasz hőse, Di Natale megszerezte a második találatát is.

Az ukránok a találkozó egészét tekintve nem játszottak alárendelt szerepet. A franciák veszítették a legtöbbet a nap során: a skótok elleni vereségük nagy meglepetés. A találkozó egyetlen gólját James McFadden szerezte. A skótok éppen úgy 1-0-ra legyőzték a világbajnoki ezüstérmest, mint tavaly októberben, a Hampden Parkban. A franciák, beleértve az olaszok elleni szombati meccset is, 180 perc alatt egyetlen gólt sem lőttek. A skótok 57 esztendő után tudtak nyerni francia földön.

Ukrajna-Olaszország 1-2
Franciaország-Skócia 0-1
Litvánia-Feröer-szigetek 2-1

Az állás: 1. Skócia 21 (9 mérkőzés), 2. Olaszország 20 (9), 3. Franciaország 19 (9), 4. Ukrajna 13 (8), 5. Grúzia 7 (9), 6. Litvánia 10 (9), 7. Feröer-szigetek 0 (9) Pontot szereztek a görögök Oslóban

A C csoportban a török válogatott 3-0-ra nyert Magyarország ellen. A görögök Szotirisz Kirjakosz két góljával kétszer is vezetett Oslóban, de a norvégok, John Carew és John Arne Riise góljával kétszer is egyenlítettek. Minden gól az első félidőben esett - a másodikban, Liberopulosz kétszer is a kapufát találta el. Igaz, akadt helyzete a házigazdáknak is. A moldávok nagy meglepetésre nyerni tudtak Bosznia-Hercegovinában, góljukat Bugaev lőtte.
Törökország-Magyarország 3-0
Norvégia-Görögország 2-2
Bosznia-Hercegovina-Moldova 0-1

Az állás: 1. Görögország 19 (8 mérkőzés), 2. Törökország 17 (8), 3. Norvégia 17 (9), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (9), 5. Magyarország 9 (9), 6. Málta 5 (8), 7. Moldova 5 (9)

Lassan a csehek is páholyban

A D csoportban talán a legtisztább a kép: a németek és a csehek már nagyon közel vannak a továbbjutáshoz. Prágában Marek Jankulovski szerezte meg a találkozó egyetlen gólját. A walesiek - különös tekintettel arra, milyen gyenge teljesítményt nyújtottak a németek ellen - meglepő győzelmet arattak a szlovákok ellen. John Toshack együttesének legjobbja a legutóbbi találkozót kihagyó, most visszatérő, két gólt is szerző Craig Bellamy volt.
Szlovákia-Wales 2-5
Ciprus-San Marino 3-0
Csehország-Írország 1-0

Az állás: 1. Németország 22 (8 mérkőzés), 2. Csehország 20 (9), 3. Írország 14 (9), 4. Szlovákia 10 (9), 5. Wales 10 (8), 6. Ciprus 10 (8), 7. San Marino 0 (9)

Michael Owen duplája döntött a Wembleyben

Az E csoportban továbbra is a horvátok vezetnek. Tavaly ősszel 7-0-ra győzték le Andorrát, most "csak" hatig jutottak. Az akkor négy gólt szerző Mladen Petric megint kétszer a kapuba talált. "Természetesen" most is szerzett gólt a horvát-brazil Eduardo da Silva is.

Az angolok sima győzelmet arattak az orosz válogatott ellen - ez volt Guus Hiddink válogatottjának első veresége a sorozatban. A találkozó tulajdonképpen már az első játékrészben eldőlt: Michael Owen két gólt is szerezve kényelmes helyzetbe hozta csapatát. A hajrában Rio Ferdinand lőtte a harmadikat - a Manchester United védőjének ez mindössze a második gólja volt a válogatottban, az elsőt még a 2002-es világbajnokságon szerezte. Owen, aki 40. góljánál tart a válogatottban, s már csak kilenc találat választja el a rekordertől, Sir Bobby Charltontól, 2003 júniusában szerzett legutóbb tétmérkőzésen két gólt a válogatottban.

Anglia-Oroszország 3-0
Andorra-Horvátország 0-6
Macedónia-Észtország 1-1

Az állás: 1. Horvátország 23 (9 mérkőzés), 2. Anglia 20 (9), 3. Oroszország 18 (9), 4. Izrael 17 (9), 5. Macedónia 8 (9), 6. Észtország 4 (10), 7. Andorra 0 (9)Az északírek és az elátkozott öngólok

Az F csoportban a dánok egy félidő alatt elintézték a liechtensteinieket. Gyorsan kialakult a végeredmény, Nordstrand két gólja között két egykori Milan-játékos, Martin Laursen és Jon-Dahl Tomasson is a kapuba talált. Izland alighanem végleg felébresztette az álmodozó északíreket. Björnsson révén már a 6. percben vezetést szereztek a hazaiak, ezt a 72. percben David Healy büntetőből kiegyenlítette. Az északír csatárnak ez volt a selejtező-sorozatban a 12. gólja, s ezzel beállította Davor Suker az 1996-os, angliai Európa-bajnokság előtt felállított rekordját. Aligha ünnepelte a mérkőzés után: a 90. percben ugyanis Gillespie-ről saját kapujába pattant a labda - a brit válogatott négy nap alatt a második selejtezőjét veszítette el egy öngóllal. A spanyolok számára így már nem is olyan nagy baj a szombati, reykjaviki döntetlen. A lettek ellen "sovány győzelmet" arató spanyolok első gólját Xavi szerezte, majd a 84. percben Fernnado Torres állította be a végeredményt.

Dánia-Liechtenstein 4-0
Izland-Észak-Írország 2-1
Spanyolország-Lettország 2-0
Az állás: 1. Svédország 19 (8 mérkőzés), 2. Spanyolország 19 (9), 3. Észak-Írország 16 (9), 4. Dánia 14 (8), 5. Lettország 6 (8), 6. Izland 8 (9), 7. Liechtenstein 4 (9)

Van Nisterlooy az utolsó pillanatban talált be

A G csoportban a hollandok nyerték a legtöbbet, s a legnehezebben. Tiranában még a 90. percben is 0-0-ra álltak, aztán Ruud van Nistelrooy megmentette a csapatot és a győzelmet. A játékvezető a jelzettnél két perccel hamarabb lefújta a mérkőzést, miután az albán szurkolót petárdákat dobáltak a gyepre, s az egyik kis híján eltalálta Melchiotot, a hollandok védőjét. A bolgárok simán, a két gólt szerző Dimitar Berbatov vezérletével 3-0-ra legyőzték Luxemburgot. A szlovénok Lavric a 3. percben lőtt tizenegyes-góljával nyertek a fehéroroszok ellen.

Albánia-Hollandia 0-1
Bulgária-Luxemburg 3-0
Szlovénia-Fehéroroszország 1-0

Az állás: 1. Románia 20 (8 mérkőzés), 2. Hollandia 20 (8), 3. Bulgária 18 (9), 4. Szlovénia 10 (9), 5. Albánia 9 (8), 6. Fehéroroszország 7 (9), 7. Luxemburg 0 (9)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×