eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszatér a pályára a 66 éves Pelé!

A 66 éves egykori futballkirály, Pelé, valamint az egykori aranylabdások közül Ruud Gullit és George Weah is pályára lép szerda este Fokvárosban azon a gálamérkőzésen, amelyet a 89. születésnapját ünneplő Nelson Mandela tiszteletére rendeznek.

Az elsősorban már visszavonult játékosokból összeállított afrikai és világválogatott a 90 perc Mandeláért elnevezésű eseményen lép pályára Dél-Afrikában.

A meghívottak nagy része már kedden megérkezett Fokvárosba, s Pelé, valamint a mai világsztárokat (is) képviselő, kameruni Samuel Eto'o egy 89-es számmal ékesített mezzel ajándékozták meg a világ egyik legtekintélyesebb politikusát.

"Nagyon köszönöm az ajándékot, igazán megtisztelő. De szeretnék emlékeztetni arra, hogy én csak az egyike voltam azoknak, akik a zsarnokság és a fajgyűlölet ellen, a szabadságért harcoltak" - mondta szerényen Mandela, aki 1994 és 1999 között az immár szabad Dél-Afrika államelnöke is volt.

"Sok nagyszerű emberrel találkoztam hosszú pályafutásom és utazásaim során, de Nelson Mandela különleges. Rendkívüli megtiszteltetés volt, hogy felkértek, legyek a csapatkapitánya a tiszteletére rendezett gálán a világválogatottnak" - mondta Pelé, aki éppen harminc éve vonult vissza az aktív játéktól, s azóta csak egy "hivatalos" találkozón játszott, a saját ötvenedik születésnapján, Olaszországban.

Mandela a születésnapot is felhasználva kérte a FIFA képviselőit, ismerje el a Makana Labdarúgó-szövetséget, amelyet politikai foglyok alapítottak a Robben Islanden. Nelson Mandela 27 éves börtönbüntetéséből 18-at a szigeten töltött.

Mint mondta: "Gyakran néztem a mérkőzéseket a cellám ablakából, ameddig észre nem vették ezt az őrök, s fel nem húztak oda egy jó magas falat."

A FIFA nevében Jack Warner, az egyik alelnök a tiszteletbeli tagságot elismerő oklevelet nyújt majd át a Makana Labdarúgó-szövetség elnökének a szerda esti mérkőzés előtt.

Szerző: Dénes Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×