eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A tiszta útról papol, miközben csapattársa doppingolt

Tíz napon keresztül élt a remény: tiszta a Tour de France mezőnye. Azt hihettük, a korábbi doppingbotrányok kijózanítóan hatottak a csapatok vezetőire és a versenyzőkre. A keddi szakasz előtt elvégzett, előre be nem jelentett ellenőrzés még mind a 21 vizsgált kerékpárosnál negatív eredményt hozott. Szerdán aztán robbant a bomba: a német Patrik Sinkewitz fennakadt a rostán.

Kedden a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség szakemberei a Lampre, a Crédit Agricole és a Rabobank versenyzőit, köztük az összetettben vezető, dán Michael Rassmussent ellenőrizték. A vérminták levétele, majd elemzése után az illetékesek nem bukkantak doppingolás nyomaira, valamennyi komponens szintje a megengedett érték alatt maradt.

A kerékpárosok egy része - főleg a Touron résztvevők fiatalabb nemzedéke - azt reméli, sőt állítja, hogy új korszak kezdődött. Nekik elegük van a megbélyegzettségből, a sportágukhoz kapcsolódó, az utóbbi éveket tekintve szinte csak a doppingolásról szóló híresztelésekből.

Ugyanakkor Sinkewitz esete után tarthatunk tőle: nem mindenki gondolkodik a táborukban ugyanúgy. A T-Mobile 26 éves kerekese (aki egyébként, miután a vasárnapi szakasz után ütközött egy nézővel, s arcsérüléseket szenvedett, ezen a héten már nem is szállt nyeregbe), még június 8-án, edzés közben kapott ellenőrzést.

Az A próba szerint szervezetében túl magas volt a tesztoszteron szint - minden bizonnyal doppingvétséget követett el. A nemzetközi szövetség már értesítette a német szövetséget. A vétkessé nyilvánításhoz meg kell még várni a B próba eredményét - de ne legyenek illúzióink...Különösen érdekes, hogy német kerekes akadt fenn a rostán: Németországban talán a leghangosabb a kerékpársport doppingfertőzöttsége ellen ágálók tábora. A második számú közszolgálati csatorna, a ZDF a múlt héten filmfelvételekkel bizonyította, hogy a Tour de France-on a szervezők szabálytalanul végezték el a doppingvizsgálatokat, a kijelölt versenyzők a regulákkal ellentétben nem a hivatalos ellenőr társaságában, hanem egyedül érkeztek a mintavétel helyéül szolgáló konténerhez.

A ZDF nem az egyedüli német médium, amely nem hisz a Tour tisztaságában. A Berliner Zeitung bejelentette, hogy nem számol be az idei történésekről, csak "a kerékpározás, a doppingolás és a szervezett bűnözés kapcsolatára" fókuszál.

A történtek ismeretében - különösen, ha nem hiszünk a magányos doppingoló meséjében - szinte komikus, hogy Sinkewitz csapattrása, az ugyancsak a T-Mobile csapatában kerekező Linus Gerdemann intézett ígéretekkel teli jajkiáltást a nagyvilágnak.

A 24 éves, újoncként szombaton szakaszgyőzelmet is szerzett versenyzője a ráirányuló figyelmet kihasználva doppingellenes felhívást tett közzé. Utalva a tiltott szerek elutasítására azt mondta: "Muszáj ezen az úton járnunk, mert egyébként a kerékpársport halott! Mindenkinek be kell látnia, a sportágunknak tisztának kell lennie, mert különben nincs jövője."

Nyilván így is van. De Sinkewitz esete után nehezen leplezi az ember az érzését: a versenyzők között akadnak, akik bort isznak, miközben vizet prédikálnak.

Szerző: Dénes Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×