eur:
389.47
usd:
361.7
bux:
68491.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nézni sem bírja a Tour de France-t a doppingellenes ügynökség vezetője

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke nézni sem hajlandó a Tour de France-t, amíg a kerékpársport meg nem tisztul.

Az ügynökség elnöke, Dick Pound a tőle megszokott kíméletlen megfogalmazásban azt mondta a kerékpározásban elterjedt doppingról: "az emberek ma már tudják, hogy éveken keresztül átverték és hülyének nézték őket."

Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt hetekben a német Telekom csapat több egykori világklasszis kerékpározója ismerte be, hogy hosszú időn át doppingszereket használtak, amelyeket a csapat vezetőitől kaptak. Igaz, azt mindegyikük cáfolta, hogy kényszerítették volna őket a szerek használatára.

Legutóbb Jörg Jaksche, a 2004-es Párizs-Nizza verseny győztese ismerte be, hogy éveken át szedte az eritropoetin nevű szert, amely mesterségesen megemeli a vörösvértestek számát és így lényegesen jobb oxigénellátást biztosít az izmoknak.

Dick Pound, a doppingellenes ügynökség elnöke arra szólította fel a tévétársaságokat, hogy bojkottálják a Tour de France-t. Szerinte a tévétársaságok azt kellene mondaniuk: "nem adunk kerékpárverseny helyett doppingversenyt."

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke 1999-ben hozta létre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget és neki köszönhető, hogy az olimpiai sportágakban egységesítették a doppingellenes szabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×