eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiss László: "Cseh László a döntőben összeomlott"

Minden idők leggyengébb eredménysorával utazott haza a magyar úszóválogatott a melbourne-i világbajnokságról. Kiss László szövetségi kapitány a 400 vegyes kudarca ellenére sem talált problémát Cseh László fizikai felkészülésében. A szakvezető ugyanakkor csak Szepesi Nikolett és Kerékjártó Tamás vébé-teljesítményével volt teljesen elégedett. Kiss László az InfoRádiónak Gólvonal című sportmagazinjának adott interjúban kifogásolta, hogy az ausztráliai vébén egyetlen vérvizsgálat sem volt, ráadásul ezt csak az utolsó pillanatban közölték.

Minek tulajdonítható ez a gyenge szereplés?

A magyar úszósportban érezhetően nagyobb erő van, mint Melbourne-ben látható volt. Nem szívesen hivatkozom a körülményekre, de a rendezők nem biztosítottak minden feltételt, és a szállodai légkondicionálás miatt szinte mindegyik csapattag küszködött kisebb-nagyobb betegséggel. Az elmúlt években a magyar küldöttség eredményességét rendre Cseh László teljesítménye határozta meg. Most sem volt ez másként, csak sajnos Lacinak ezúttal nem sikerült jól a 400 vegyes.

Mikor vált egyértelművé, hogy Cseh Lászlónak is gondjai vannak?


Csak a vébé utolsó napján. A fizikai felkészülése ugyanis jól sikerült, bizonyítja ezt a 200 gyorson úszott országos csúcsa és a 200 vegyesen új Európa-rekorddal megszerzett bronzérme. Sajnos a világbajnokság végére pszichésen felőrölte Cseh Lászlót az amerikaiak - elsősorban Phelps - remeklése. Le akarta győzni nagy riválisát, és amikor látta, hogy erre 400 vegyesen sincs esélye, összeomlott.

Phelps eddigi pályafutását is ismerve miben látják a megoldást?


Turi György, a Kőbánya SC mesteredzője jelezte, hogy pszichológus segítségével szeretné továbbvinni Cseh László felkészítését. Annak idején én Vura Márta pszichológussal kiválóan együtt tudtam működni Egerszegi Krisztina versenyei előtt, így bízom benne, hogy egy szakember most is segíthet.

A vébé előtt ön is azt sugallta, hogy Cseh Lászlónak lehet esélye Phelps ellen. Ez Melbourne-ben nem igazolódott.

Valóban nem. De a második helyre odaérhetett volna, ha az Európa-bajnokságon elért idejét megússza.
Többször is igen rosszkedvűen nyilatkozott a vébé alatt...

Ne lepődjön meg, szinte az összes európai edzőt sokkolták az események. A kezdés előtt egy nappal a technikai értekezleten jelentették be, hogy nem lesz vérvizsgálat. Ekkor indult be mindenkinek a fantáziája. Majd láttuk az amerikaiak szenzációs szereplését, amely a korábbi kínai, illetve NDK-s sikerszériára emlékeztetett. Tavaly nyáron az Eb után az olimpiai számok időeredményeit tekintve a kontinens úszói még 16:8 arányban voltak jobbak az amerikai-ausztrál egység klasszisainál. Hat hónap alatt döbbenetes fordulat következett be: összesen egy európai úszó nyert a 24 kiemelt számban, ő is holtversenyben. Ilyen földcsuszamlásszerű változást az elmúlt ötven évben nem tapasztaltam.

Egyértelműen kimondható, hogy doppingoltak?

Nem szeretnék ebbe belemenni, de abban biztos vagyok, hogy néhány éven belül úgyis kiderül, mi történt. Az viszont egyértelmű, hogy a Nemzetközi Úszószövetség nem a versenyzők érdekeit védi. A pekingi olimpián például minden döntő reggel, kora délelőtt lesz. Ezzel hihetetlenül kiszolgáltatottá válik a mezőny az amerikai nézőközönség kedvéért. Az edzőket meg sem kérdezték a döntés előtt. Ilyen simán még egyetlen nagy szövetség sem adta meg magát az amerikaiaknak.

A legtöbb magyar úszó nem kedveli a fordulókat, sok amerikainak pedig éppen ez az erőssége.

A rossz fordulókat kárhoztatva érdemes megnézni, hogy hány 25 méteres uszoda van itthon. A fővárosban például egy sem. Nem véletlenül rendezzük Hódmezővásárhelyen a magyar bajnokságot, a rövidpályás Eb pedig az új debreceni létesítményben lesz. Az utóbbi években rengeteget változtak a fordulók, Európa nemigen tudta tartani a lépest a tengerentúliak technikájával. Azért is bujkál bennem a kisördög, hiszen a jó fordulók titka a kiemelkedő tüdőkapacitás. A sportág tisztaságát szem előtt tartva nem öröm látni olyan győzteseket, akik a világcsúcsuk után nem is pihegnek, hanem a célba érkezés után csukott szájjal néznek fel az eredményjelzőre.

Miben változatnak a felkészülési időszakban?

Speciális felkészülésre van szükség, a pekingi reggeli döntők érdekében módosítjuk az edzések menetét, meg kell cserélnünk a reggeli és a délutáni edzések programját. Legalább három hónap kell ahhoz, hogy a versenyzők ezt megszokják. Már az idei nyári magyar bajnokság döntőit is reggel rendezzük.
Pekingben hány magyar versenyzőnek van esélye az éremszerzésre?

Kettőnek biztosan. Cseh Lászlóban továbbra is bízom, mellette pedig Gyurta Dániel is ismét képes lehet dobogóra kerülni. Ugyanakkor tény, hogy az aranyéremtől most távolabb kerültek.

Nem tűnt túl elégedettnek a 200 mell világbajnoki döntője után...


Nem is lehetek az. Gyurta Dániel még nem érte el azt az eredményt, amire 2004-ben képes volt. Azt viszont a helsinki rövidpályás Eb után ismét jelezte, hogy számolni kell vele Pekingben.

Maga a versenyző ugyanakkor már a döntőbe kerülése után is egyértelműen boldognak tűnt. Nincs gond a hozzáállásával?


A vébé óta nem láttam ilyen jeleket, de remélem, hogy Dani elégedettsége csak igen mértéktartó. Látni kell, hogy 200 mellen nem fejlődött sokat a nemzetközi mezőny. Nem sok plusz kellett volna ahhoz, hogy már Melbourne-ben második legyen. A mindennapok nehéz munkája dönti el, hogy Pekingben meddig jut. Ha már három éve ezüstérmet szerzett Athénban, bízom benne, hogy a kínai olimpián nem elégszik meg a hatodik hellyel.

Az edzőváltás lehetősége végleg lekerült a naprendről?

Egyértelműen. Ráadásul Dani ragaszkodik is Széles Sándorhoz, így semmi ok nincs a felkészülését megzavarni. Láthatóan mély nyomot hagytak bennük az elmúlt évek kudarcai. A margitszigeti Eb-n Dani borzasztóan görcsös volt, szerencsére a vébén már nem követett el a nyárihoz hasonló technikai hibákat.

A többiek közül lehet-e valaki érmes Pekingben?

Szepesi Nikolett és Kerékjártó Tamás világbajnoki teljesítményével elégedett voltam. Különösen Szepesi elszántsága tetszett. Ezzel a munkával az érmek közelébe kerülhet első számú női hátúszónk. Azt viszont sajnálom, hogy a nőknél vegyesen sem Hosszú Katinka, sem a hosszabb ideje gyengélkedő Jakabos Zsuzsanna nem tudta eddig betölteni a nemzetközi mezőnyben meglévő űrt.

Lesz-e még a magyar úszásnak olyan világklasszisa, mint Egerszegi Krisztina vagy Darnyi Tamás volt?


Bízom benne, hiszen a tehetségeink megvannak. A 2005-ös ifjúsági Európa-bajnokságra Güttler Károly vezetésével sikerült összehozni egy remek csapatot, amely 9 arany-, 12 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. Csakhogy innen most már tovább kellene lépni. A lehetőség megvolt és továbbra is adott, hiszen az ifi Eb után tavaly felnőtt kontinensviadalt rendeztünk, majd decemberben a debreceni rövidpályás Eb-n bizonyíthatnak a fiatalok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×