eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Euro-2012: mindenkit sokkolt a döntés

Lengyelország és Ukrajna rendezheti meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot - döntött szerdán Cardiffban az UEFA végrehajtó bizottsága. A vesztes olasz és horvát-magyar pályázókat sokkolta a döntés, míg a győztesek a fellegekben járnak. A BBC brit közszolgálati médium szerint még a döntést bejelentő UEFA-elnök, Michel Platini is meglepettnek látszott. Várhidi Péter magyar szövetségi kapitány szerint előre kell tekinteni.

Szerda délelőtt fél 12-kor az UEFA elnöke, Michel Platini bejelentette, hogy az ukrán-lengyel közös pályázat nyerte a jogot a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. A BBC tudósítója szerint magát az elnököt is meglepte a szavazás végeredménye.

A végeredményt hallva a győztes pályázók képviselői örömujjongásban törtek ki, míg a vesztesek - az olaszok, az ukránok és a magyarok - magukba roskadva ültek. Nem hivatalos értesülések szerint az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai közül nyolcan szavaztak a győztes ukrán-lengyel pályázatra, négy voks jutott az olaszoknak, míg a magyar-horvát kettős kandidálását senki nem támogatta.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: meg is lepte a döntés, meg nem is. A már Amszterdamban tartózkodó Schmitt Pál szerint kedd este Cardiffban még olyan hírek terjedtek el, hogy a horvát-magyar pályázat áll nyerésre.

Schmitt: sok erőfeszítés volt benne

A MOB elnöke emlékeztetett arra, hogy a lengyelek és különösen az ukránok óriási erőkkel vonultak fel Cardiffban, ahol nemcsak a két államfő volt jelen, hanem olyan világhírű volt és jelenlegi sportolók, mint Szergej Bubka rúdugró, Andrij Sevcsenko, a Chelsea labdarúgója, Oleg Blohin korábbi világhírű labdarúgó és az ökölvívó Klicsko-fivérek.

"Nagyon sajnálom, mert nagyon sok erőfeszítés volt a horvát-magyar pályázatban" - tette hozzá Schmitt Pál, aki szerint a döntést befolyásolhatta, hogy a győztes két ország összesen mintegy 100 milliós piac is, míg Magyarországon és Horvátországban összesen kevesebb mint 15 millió ember él.A magyar pályázati bizottság tagja, Dénes Ferenc szerint a döntést megelőzően általános vélemény volt, hogy a horvát-magyar és az olasz pályázat közül kerül majd ki a végső győztes. "Itt senki sem boldog" - jegyezte meg a három ország küldötteire utalva Dénes Ferenc az InfoRádióban.

A pályázati bizottság tagja szerint le kellene ülni egy fotelba, átgondolni a történteket és elszámolni tízig. "Nem pályázatot kell írni: vagy pénzt kell gyűjteni ahhoz, hogy egyénileg meg tudjuk győzni a döntéshozókat, ezt persze csak viccesen mondom, vagy ténylegesen bizonyítani kell, hogy képesek vagyunk megrendezni" - fogalmazott Dénes Ferenc.

"Ha futball Európa-bajnokságra pályázunk, akkor előbb utóbb fel kellene építeni egy olyan stadiont ami ezt hitelesíti" - tette hozzá a sportközgazdász, aki szerint a döntés legnagyobb hátránya, hogy hiányzik majd az a közfigyelem a labdarúgásból és a sportból, amit ez az esemény megrendezésének joga jelentett volna.

Várhidi: előre kell néznünk

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

kiemelte: továbbra is az a célja, hogy egy jó erőkből álló magyar nemzeti együttest alakítson ki 2012-ig.

"Most már előre kell néznünk és a selejtezőkön kivívnunk a részvételi lehetőséget a 2012-es Eb-re. Azt eddig is tudtuk, hogy mindenképpen ütőképes csapatot kell építenünk 2012-re, akkor is ha rendezhettünk volna. Annyi a különbség, hogy így már a selejtezőben is teljesítenünk kell" - mondta Várhidi Péter.

Nyilasi: Hidegzuhany!

Az MLSZ utánpótlás-igazgatója, Nyilasi Tibor szerint a pályázók közül a nevető harmadik futott be Cardiffban.

"Nagy csend volt a lengyelek és az ukránok körül, kevés információt kaptunk róluk. Az ítéletre hatással lehetett az is, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának Grigorij Szurkisz személyében van egy befolyásos ukrán tagja is. A magyar-horvát anyag elsősorban az érzelmekre és a magyar futballmúltra épített, ám ez kevésnek bizonyult. Ennek a hidegzuhanynak rá kell ébresztenie mindenkit, hogy eladható, profi futballra és alulról való építkezésre van szükség" - közölte a 70-szeres válogatott futballista.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×