eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kiesett a Real Madrid, Fehér Csaba és a PSV búcsúztatta az Arsenalt

A Real Madrid szezonjának hű tükre volt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének müncheni mérkőzése. A felforgatott összeállításban játszó, balszerencsés és gyenge csatárjátékot nyújtó gárda, szinte egy kiütés után talpra állva, nagyon közel állt a továbbjutáshoz - pedig már a 11. másodpercben gólt kapott. A negyeddöntőbe azonban a találkozót 2-1-re megnyerő Bayern jutott. A Manchester United Henrik Larsson góljával 1-0-ra nyert a Lille ellen, megismételve az első meccs eredményét. Az Arsenal meglepetésre kiesett: a Fehér Csabával felálló PSV Alex öngóljával, majd "rendes" találatával 1-1-et játszott a hazai 1-0 után. A Milan és a Celtic 90 perc után éppen úgy 0-0-ra állt, mint a glasgow-i meccset követően. Kaka a 93. percben elért gólja döntött.

A Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb góljával szerzett vezetést a Bayern München a Real Madrid ellen: Roberto Carlos hibája után, Haszan Szalihamidzsics kitűnő átadásából Roy Makaay Iker Casillas hálójába lőtte a labdát. Mindössze 11 másodperc alatt született a gól, Makaay így megdöntötte a brazil Gilberto Silva korábbi csúcsát (20,07 másodperc).

Tizenegy másodperc alatt felborult minden, amire Fabio Capello készült, tizenegy másodperc után már világossá vált, elhibázott gondolat volt három védekező középpályást (Gago, Diarra, Émerson) együtt pályára küldeni - s nyilvánvalóan 0-0-ra játszani.

A Madrid ráadásul sokáig nem tért magához a sokkból, sem nem támadott, sem nem védekezett. Ezért aztán, miközben Kahn kapuja előtt nem tudott helyzete(ke)t kialakítani, Iker Casillas három esetben is bravúrral védett.

Közben beállt Émerson helyett Guti, majd némileg váratlanul, a félidő vége felé összeszedte magát a spanyol csapat - Raúl és Van Nistelrooy is próbálkozott, de egyikőjük sem találta el a kaput.

A második félidőt megint a Bayern kezdte jobban, az első percben Van Bommel helyzete után újra Iker Casillas védett bravúrral. Capello később a sérülten játszó Higuaín helyére beküldte Cassanót, majd, miután Lúcio, akárcsak az első mérkőzésen, újra a Madrid kapujába fejelte a labdát, Gago helyére Robinhót.

A Madrid elkeseredett hajrába kezdett, Robinho, Lúcióval szemben kiharcolt egy tizenegyest. Van Nistelrooy nehezen jutott lövéshez, a játékosok sokáig tusakodtak a helyezkedésnél. A szlovák bíró, Lubos Michel a két leghevesebbnek, Van Bommelnek és Diarrának felmutatta a második sárga lapját - aztán a pirosat. Van Nistelrooy, akárcsak a hétvégén a Getafe ellen, gólra váltotta a büntetőt.

A hátralévő percekben a Madrid támadott - Sergio Ramos a 88. percben 18 mérterről Kahn kapujába lőtte a labdát. A szlovák bíró azonban (valószínűleg helyesen) úgy látta, a spanyol védő kézzel tette maga elé a labdát. Így maradt az eredmény, a Bayern 2-1-re nyert, s így 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal továbbjutott.

Az PSV-ben pályára lépett Fehér Csaba is - a másik oldalon, az Arsenal kezdőcsapatából ellenben hiányzott Thierry Henry. Az Arsenalt a középpályán a 18 éves Denílson és a 19 éves Fabregas mozgatta. Az Arsenal alaptizenegyében egyetlen angol sem kapott helyet, a PSV-ben egy holland (Cocu) játszott.

A találkozó első kulcspillanata az 58. percben jött el: Alexről, a PSV brazil védőjéről saját kapujába került a labda. Az Arsenal ezzel kiegyenlítette az első találkozón szerzett hátrányát. A hosszabbításig sem jutott el, noha Henry is beszállt. A 83. percben ugyanis Alex, korrigálva előző hibáját, Lehmann kapujába fejelte a labdát. Az 1-1 a PSV továbbjutását jelentette. A Barcelona keddi búcsúja után elköszönt a sorozattól a tavalyi finálé másik résztvevője, az Arsenal is.

A Manchester United kényelmes helyzetből várhatta a Lille elleni visszavágót. A franciák nem adták olcsón a bőrüket - Odemwingie különösen közel járt a gólszerzéshez -, de a kapuba csak a 35 éves Henrik Larsson talált be. A svéd csatárnak ez volt az utolsó mérkőzése a Manchester Unitedben, kölcsönszerződése lejártával visszatér a Helsingborgba.

A Celtic nagy szerencsével húzta ki a rendes játékidőt kapott gól nélkül a Milan ellen. Az olaszok kétszer is a felső kapufát találták el (előbb Kaka, majd Ambrosini), Kaka egy másik kísérleténél pedig Boruc, a skótok lengyel kapusa hárított nagy bravúrral.

A hosszabbítás elején a brazil csatár végigvitte aztán az akcióját, megszerezve nem csak a továbbjutást jelentő gólt, de egyben hatodik e szezonbeli BL-gólját, amellyel, Van Nistelrooy-jal holtversenyben vezeti a sorozat góllövőlistáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×