eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A pilótáknak vigyázniuk kell a szájukra

Minden szavukra vigyázniuk kell 2009-től a Forma-1-es pilótáknak, mert a most közzétett új szabály szerint csak nyílt csatornán keresztül kommunikálhatnak a futamok alatt. Emellett egy újszerű energiatároló-rendszer is beépül az autókba.

A Nemzetközi Automobil Szövetség nemrég tette közzé a 2009-es Forma-1-es idényre vonatkozó szabálykönyvét. Két év múlva egyetlen verseny közben elejtett szó sem kerülheti el a figyelmet, mert a csapatok csak nyílt csatornán kommunikálhatnak, a beszélgetéseket pedig közzé kell tenniük a szövetség és a közvetítő számára.

18-20 centivel szélesebbé válnak a versenygépek, nő a kerekek, különösen a hátsó abroncsok maximális szélessége is. A változtatással javul az autók tapadása, mivel több gumi kerül az aszfaltra. Ezzel a pilóták gyorsabban vehetik be a kanyarokat. Az autók maximális súlyhatára is nő, 600-ról 605 kilóra.

Bevezetik a mozgási energia visszanyerésére szolgáló tároló rendszer használatát, amelynek legfőbb érdekessége, hogy a fékezésekkor egy kondenzátorban tárolják a felszabaduló energiát, majd azt a pilóták a futam során felszabadíthatják, amikor például előzni akarnak vagy éppen védekeznek.

A versenyzők a pilótafülkében egy egységes jelzőrendszer segítségével kapnak információkat a pálya állapotáról, az orvosi személyzet pedig egy speciális szenzor jelzései alapján információt kap az egyes ütközésekkor felszabaduló energiáról, hogy minél szakszerűbben készülhessenek fel az esetleges sérülések ellátására.

A Forma-1 szabályai évről évre változnak: például ettől az évtől tíz- helyett nyolchenegeres motorokat használ a csapatok többsége, a jövő évtől pedig a versenyhétvége első napja, a péntek egy 90 perces szabad tesztelést foglal magában az eddigi kétszer egyórás hivatalos szabadedzések helyett.

További változást jelent, hogy már csak egy gumiszállító, a Bridgestone látja el a csapatokat abroncsokkal, amelyeknek lényegében egyformáknak is kell lenniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×