eur:
385.47
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Federer minden rekordot megdönt

Roger Federer, a mai tenisz királya a hétvégén, Madridban már tizedik idei versenyét nyerte meg. Az elmúlt szűk negyven évben, az úgynevezett nyílt éra 1968-as kezdete óta ő az első, akinek ez sikerült. Mindez azt jelenti, hogy ő a tenisz legnagyobb alakja, akivel még Borg, Connors, Sampras, vagy Lendl, Becker és Agassi sem versenyezhet?

"Mostanság tényleg én vagyok a legjobb" - mondta a verseny után, s ebben a legcsekélyebb nagyképűséget sem fedezhetjük fel. Főleg, ha figyeljük tovább is a szavait: "Azt azonban nem mondhatom, hogy minden idők legjobbja lennék. Ahhoz az kellene, hogy minden létező rekordot megdöntsek."

Dicséretes visszafogottság, mert a svájci teniszezőnek már most is lenyűgözők az eredményei. Miközben mindenki egyetért abban, hogy a tenisz rendkívül sokat fejlődött, s ma már legalább négy kontinens ad világklasszisokat, Federernek csak salakon akad vetélytársa. Ott is csak egy, "Rafa" Nadal.

Lassan három éve vezeti a világranglistát

1988, a svéd Mats Wilander nagy éve óta ő az első, aki egyetlen esztendőben hármat is megnyert a négy Grand Slam-torna közül. Immár kétszer is. Nem mellékesen ő az első, aki három egymást követő évben megnyerte a két talán legfontosabb tornát, a wimbledonit és a US Opent.

A svájci teniszfenomén, aki 27 millió dollárt keresett eddigi pályafutása során, 2004. február másodika óta világranglista vezető. Szinte biztos, hogy sokáig nem tudja még senki letaszítani a trónról, de máris csak ketten állnak előtte az uralkodás hosszúságát tekintve az örökranglistán: Jimmy Connors és Ivan Lendl. 142 hét óta vezet, Lendlt 13, "Jimbót" 18 hét múlva fogja majd be.
2004 eleje óta egyébként 237 mérkőzését nyerte meg, s csak tizenötöt veszített el.

Ez idő alatt mindössze egy játékos tudta őt legalább kétszer legyőzni: a salakspecialista spanyol, Rafael Nadal. Az idén 15 tornán indult, ezek közül csak egyen nem jutott döntőbe. Tízet meg is nyert.

Van-e tovább?

Mindössze 25 évesen, szinte már mindent elért. Fejlődhet még? A választ ő maga adta meg: "Azt hiszem, eljutottam egy olyan pontra, amelyről nehéz előre lépni. Ugyanakkor az erőnlétemmel nagyon sokat foglalkozom. Talán ez az a faktor, amiben 2006-ban előreléptem. Ma már egyáltalán nem tartok még az ötjátszmás meccsektől sem."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×