eur:
389.6
usd:
357.67
bux:
73136.32
2024. július 22. hétfő Magdolna

Matthäusnak nincs hozzáfűznivalója

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) főtitkára az MTI-nek nem kívánta kommentálni a szervezet működésével összefüggő könyvvizsgálói jelentést. Berzi Sándor ugyanakkor hozzátette: szabálysértést követett el, aki a bizalmas anyagot nyilvánosságra hozta. A jelentést az Index.hu hírportál közölte.

A dokumentum szerint Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kétéves működése alatt összesen nettó 200 ezer eurót, vagyis 50 millió forintot keresett legálisan, a többit, 200 millió forintot különböző - jogi kontroll nélkül megkötött - szerződéseken keresztül utalt ki neki a szövetség.

Az Index.hu cikkében az áll, hogy a szponzori juttatásoknak csak a feléhez jutott hozzá a szövetség, a másik fele a német szakemberhez és Peter Pelladyhoz, a válogatott menedzserének cégéhez, a Derball Kft.-hez került.

Berzi Sándor közölte: az elnökség még nem döntött arról, hogy felbontja-e a szerződést a Derball Kft.-vel.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének keddi ülésén a felügyelőbizottság elnöke, Sebes József az elnökség elé tárta a szövetség gazdasági viszonyait bemutató dokumentumot, amelyet egy független könyvvizsgálói jelentés felhasználásával készítették.

A jelentés, amely számba veszi az anomáliákat és a kifizetéseket, a többi között azt is tartalmazza, hogy a német kapitány hogyan, milyen - adó- és járulékfizetést kiiktató - kerülők segítségével jutott hozzá a fizetéséhez.

Lothar Matthäusszal a kinevezése előtt három nappal megállapodást kötöttek, amelyben évi 300 eurós jövedelem szerepelt. A 2004. február 15-ei munkaszerződésbe azonban már csak ennek harmadát, évi 100 eurós juttatást vettek be.

A könyvvizsgáló cég szerint a megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és a dokumentumot a jogi kontroll teljes hiánya jellemzi.

A szövetség két céggel, a Kentaro AG-vel és Derball Kft.-vel kötött szerződést a televíziós jogok, valamint az egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro AG volt az, amely a befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett Lothar Matthäus számlájára utalta.

A közvetítési jogokért a Kentaro 2004-ben 800 ezer eurót fizetett, 2005-ben pedig 400 ezret. A magyar szövetségi kapitány mindkét összegből 200 ezer euróval részesedett.

A szövetség elnöke, Bozóky Imre írta alá a Derballal kötött szerződést, és az iratok tanúsága alapján belement abba is, hogy szokatlanul magas, 30 százalékos jutalékot számolhasson fel Peter Pellady cége.

A könyvvizsgálói jelentés szerint a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat is tartalmaznak.

Ha összeadódik, hogy mennyi pénz került a szerződéses és szabályos feltételeken kívül Lothar Matthäus zsebébe - valamint mennyi utólagos adó- és járulékterhe van a kifizetéseknek -, megkapjuk azt az összeget, amely a könyvelési hiányosságok miatt az MLSZ kasszájából hiányzik - írta az Index.

Lothar Matthäus összességében regnálásának első évében 400 ezer euróba került, idén pedig közel 500 ezerbe. A jelek szerint hivatalosan mindössze évi 100 ezer euró után adózott az MLSZ.

A szövetségi kapitány az MTI-nek annyit mondott, hogy nincs hozzáfűznie az Index.hu-n megjelent íráshoz. Információi szerint az MLSZ megteszi a szükséges lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×