eur:
394.42
usd:
367.31
bux:
70553.23
2024. június 24. hétfő Iván
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

A jövő kedd nagy nap lehet a Tisza Párt életében - a nap hírei

Karácsony Gergely megőrizte első helyét a főpolgármester-választáson. Jövő kedden dönt a Tisza párt csatlakozásáról az Európai Néppárt. Ismertette az orosz békefeltételeket Ukrajna számára Vlagyimir Putyin. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Karácsony Gergely 41 szavazatkülönbséggel megőrizte első helyét a főpolgármester-választáson a Nemzeti Választási Bizottság szerint az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után is. Az eredetileg érvénytelennek minősített voksokból Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395 érvényes szavazat érkezett, Grundtner András 53 voksot kapott. A főpolgármester korábban az Alkotmány utcába egy megmozdulást szervezett, ahol a választások megismétlését szorgalmazta. Vitézy Dávid az ATV-nek nyilatkozva azt közölte: elfogadja az újraszámlálás eredményét, és gratulál Karácsony Gergelynek. Egyben úgy vélte: megalapozott volt az érvénytelen voksok újraszámlálása.

Győrben 7 szavazókörben rendelte el a polgármesteri voksok újraszámlálását a területi választási bizottság. Így mintegy 7 ezer szavazatot számolhatnak újra hétfőn a hivatalban lévő polgármester, Dézsi Csaba András indítványára. A választáson Pintér Bence 440 szavazattal győzte le a jelenlegi polgármestert.

Jövő kedden dönt a Tisza párt csatlakozásáról az Európai Néppárt EP frakciója. Erről a Tisza párt alelnökével, Magyar Péterrel tárgyalt Budapesten Manfred Weber az EPP frakcióvezetője. Ha a néppárt felveszi a Tisza pártot, az egyetlen magyar kormánypárti tag, a KDNP-s Hölvényi György kilép az EPP európai parlamenti frakciójából.

A miniszterelnök keresi a megoldást, hogyan fizessék ki az Európai Bíróság által Magyarországra kiszabott egyszeri 200 milliós, plusz napi 1 millió eurós büntetést. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a testület Soros György tervét valósította meg. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete közölte, a bírság a magyar menekültügyi szabályok miatt született, de az ítélet nem kötelez illegálisan érkező migránsok befogadására, az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására.

Hétfőn tovább emelkednek az üzemanyagárak. A benzin 2 forinttal, a gázolaj 8 forinttal lesz drágább a holtankoljak.hu információi szerint. A hét elejétől a 95-ös benzinért literenként 596 forintot, míg a gázolajért 609 forintot kell majd fizetni. Eközben a KSH megállapította: a benzin heti átlagára 8 forinttal alacsonyabb, a dízelolajé 7 forinttal magasabb a régiós átlagnál.

Az idén 19 milliárd forint pályázati forrás vehető igénybe a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Programban. A cél, hogy a legkiválóbb magyar kutatók és kutatócsoportok nemzetközileg is versenyképes feltételrendszer mellett, nagyszabású projekteken dolgozhassanak.

A saját célra termelő erőművek nélkül is a 2030-ra várt szint felett van már a hazai napenergia kapacitás. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint februárban 6 ezer megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Sztrájkba léphetnek a General Electric Vernova cég magyar munkavállalói. Székely Tamás, a szakszervezet elnöke ezt azzal indokolta, hogy az idei elhúzódó bértárgyaláson eddig nem tudott megegyezni a munkáltató a VDSZ-szel.

Elutasította a bíróság a polgári engedetlenség miatt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárok keresetét - ismertette a Fővárosi Törvényszék. 2022 novemberében 6 tanárt bocsátott el a fővárosi gimnáziumból polgári engedetlenség miatt a Külső-Pesti Tankerületi Központ. A tanárok szerint kirúgásuk aránytalan intézkedés volt.

A Fővárosi Törvényszék Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza az Európai Parlamentnél. A testület az ANTIFA-ügy I. rendű vádlottjával szemben folyamatban lévő büntetőeljárást felfüggesztette, miután Ilaria Salist Olaszországban EP-képviselőnek választották.

A Dunán és a Rábán is folytatódik az apadás. A Rábán nem várható utánpótlása az árhullámnak, a Dunán pedig a pénteki-szombati mohácsi tetőzés után elhagyja az országot az ár. A fővárosban hétvégén ismét megnyílik a pesti alsó rakpart.

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMet-nél. A projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik a klímaváltozás hatásaihoz az alkalmazkodást.

Nagykövetséget nyit Laoszban Magyarország. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a laoszi fővárosban kiemelte: Magyarország - Németország, Franciaország és Luxemburg után - a 4. uniós tagállam, amely külképviseletet hoz létre Vien-tiánban.

Ismertette az orosz békefeltételeket Ukrajna számára Vlagyimir Putyin elnök. Az orosz államfő azt mondta: Ukrajnának el nem kötelezett és semleges státuszt kell betöltenie, végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácítlanítását. Emellett minden, Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani. Nemzetközi szerződésekben pedig le kell fektetni, hogy a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz tartozik. Amerikai, ukrán és a NATO oldaláról is elutasították a követeléseket.

A NATO nagyobb mértékű szerepvállalásáról állapodtak meg a tagállamok védelmi miniszterei az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek koordinálásában. Jens Stoltenberg azt mondta: a koordinációs és kiképzési központot a németországi Wiesbaden amerikai katonai bázisán hozzák létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×