eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: Pixabay.com

Megvonni a szavazati jogot Magyarországtól? - a nap hírei

A vártnál magasabb tetőzésekkel érkezik az árhullám a Dunán. Ausztria is támogatja Belgium javaslatát, hogy az uniós tagországok fontolják meg Magyarország szavazati jogának megvonását. Hibás adatokat adott meg a Toyota autói biztonságával kapcsolatban, több modell gyártását leállították. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A vártnál magasabb tetőzésekkel érkezik az árhullám a Dunán a nagyobb mennyiségű eső miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Csütörtök késő estére számítanak a III. fokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál, Budapesten már elrendelték az elsőfokú készültséget, az alsó rakpartokat csütörtök este zárják le a forgalom elől. A magas vízszint miatt a Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést.

Ausztria is támogatja Belgium arra vonatkozó javaslatát, hogy az uniós tagországok fontolják meg az elnökséget jövő hónapban átvevő Magyarország szavazati jogának megvonását – írja Politico európai hírlevele. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta: Brüsszel el akarja nyomni a békepárti erőket.

A Fidesz csatlakozni szeretne az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjához az európai parlamenti választások után – erősítette meg a miniszterelnök az Il Giornale olasz napilapnak. Orbán Viktor kiemelte: vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet a pártcsaládot vezető Giorgia Melonival, de a tömörülés egyes pártjai között is léteznek nézetkülönbségek.

A magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napjának nevezte a 104 évvel ezelőtti június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a miniszterelnök. Orbán Viktor a Nemzeti összetartozás napján, a felújított geszti Tisza-kastély ünnepélyes átadásán felidézte, a békediktátum és a pusztító háború következtében a nemzet elvesztette országa kétharmadát, és népének harmada idegen határok mögé került.

Az előzetesen közölt adatokkal megegyező mértékben, 0,8 tized százalékkal bővült a gazdaság az első negyedévben – közölte a KSH. A portfolió szerint ez megerősíti azt, hogy a gazdaság megkezdte a kilábalást a tavalyi recesszióból.

Új lapot nyitna a kormánnyal folytatott együttműködésben győzelme esetén Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában a fejlesztések érdekében kiemelte a magántőke bevonását. Nagyobb részt kérne az uniós pénzekből a kormányfőtől a főváros számára, és kezdeményezné a nem hasznosított rozsdaövezetek átadását.

Az LMP szerint a kormány nem kíván fellépni a nagy ipari szennyezőkkel szemben és nem tartatja be velük a környezetvédelmi szabályokat. A párt frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal kiemelte: a gödi Samsung gyár környezethasználati engedély nélkül működik.

Már több mint 15 ezer támogatási kérelmet fogadott be a modern napelemes rendszerek telepítését ösztöntő pályázaton az Energiaügyi Minisztérium, mintegy 62 milliárd forint értékben. A tárca szerint ez jóval több családot jelent a kiírásban tervezettnél.

Csaknem 11 milliárd forint értékben születtek újabb agrárberuházási döntések a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett felhívásoknál. Az Agrárminisztérium azt közölte: az elmúlt napokban újabb 171 kérelemről határoztak, a tervezett fejlesztések elsősorban az öntözést érintik.

Szegeden 7 hete nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. A Népszava szerint több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Az elsőfokú bíróság határozatát megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig a Fővárosi Ítélőtábla. Gyárfás Tamást elsőfokon bűnösnek mondták ki Fenyő János médiavállalkozó megöletése ügyében és 7 év fegyházbüntetésre ítélték.

Folytatódik az olaj árának esése a nemzetközi piacokon. Az északi-tenger Brent olajfajta hordónkénti ára több mint másfél százalék mínuszban állt a hétfői 3 százalékot meghaladó csökkenés után.

A Tesla júniusba öt napra leállítja a gyártást egyetlen európai üzemében, a Berlin melletti Grünheidében – erősítette meg a cég szóvivője. Az elektromos autók iránt csökkenő globális kereslet miatt a Tesla világszerte létszámcsökkentést jelentett be.

Japánban vizsgálatot tartott a Toyota székhelyén a közlekedési minisztérium, mert cég a módosított járműveket használt a biztonsági ütközési teszteken - írja a BBC-re hivatkozva a portfolió. A vállalat felfüggesztette a Corolla Fielder, a Corolla Axio és a Yaris Cross gyártását.

Több mint ezer európai gazda tüntetett Brüsszelben az Európai Unió környezetvédelmi politikája ellen. A tüntetés szervezői szerint az unió aláássa az európai mezőgazdaság versenyképességét és veszélyezteti a gazdálkodók érdekeit.

Olaszország új légvédelmi rendszer szállítására készül Ukrajnába – ismertette az ukrán elnök kabinetfőnöke. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának legalább hét további modern légvédelmi rendszerre van szüksége.

További 200 ezer darab tüzérségi lőszert rendel a német hadsereg a Rheinmetall hadiipari vállalattól 880 millió euró értékben. Az új lövedékekkel a hadsereg raktárait tervezik feltölteni, mivel Németország folyamatosan hadiipari eszközökkel segíti Ukrajnát.

Támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által javasolt gázai tűzszüneti megállapodás tervét az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Volker Türk a katasztrofálisnál is súlyosabbnak nevezte a palesztin térségben kialakult állapotokat.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×