eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bevezetik a "Budapest pótlékot" - a nap hírei

Átlagosan 15 százalékkal emelkedhet a fővárosi intézményeknél dolgozók bére. Márciustól már időalapú jegyekkel is lehet utazni a BKK járatain. Átadta Washington írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire az amerikai nagykövet. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Átlagosan 15 százalékkal emelkedhet a fővárosi intézményeknél dolgozók bére, miután a közgyűlés döntött a 15 milliárd forint béremelési keret felosztásáról. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy 24 ezer fővárosi dolgozó kaphat emelést. A szociális, a kulturális és a köznevelési ágazatok esetében ugyanakkor csak azután lesz emelés, ha a főváros kompenzációt kap a kormánytól az elvonásokért. Döntöttek arról is, hogy "Budapest pótlékot" vezetnek be a Főpolgármesteri Hivatalnál és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál foglalkoztatott köztisztviselőknél és közszolgálati ügykezelőknél.

Megszavazta a fővárosi közgyűlés, így márciustól már időalapú jegyekkel is lehet utazni a BKK járatain. A 30 perces jegy 530, a 90 perces 750 forintba kerül majd. Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők. Ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók, ráadásul bármilyen irányba, akár oda-vissza is lehet velük utazni. A jegy érvényessége a felszálláskor vagy a metró területére történő belépéskor indul az első kódbeolvasással.

Február közepéig kell megérkezniük a kifizetőktől a tavalyi évről szóló jövedelemigazolásoknak az szja-bevalláshoz – hívta fel a figyelmet az adóhatóság. A munkáltatótól kapott összegek mellett az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetésekről is meg kell kapni az igazolásokat, amelyek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege. Aki ügyfélkaput használ, az adóhivatal által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján.

A vásárlókat információs táblákon is tájékoztatnia kell a boltoknak az élelmiszerár-stopról. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen korlátozható.

Döntött a 106 egyéni országgyűlési képviselő-jelöltjéről a Fidesz. A listát az országos választmány hagyta jóvá, és közzétették a párt honlapján. 25 egyéni választókerületben indítanak a 2018-as választáshoz képest új jelöltet a kormánypártok. A fővárosban 18 körzetből 11-ben új jelöltet állítottak.

A minimálbéreseknek a személyi jövedelemadó teljes visszatérítését, a munkavállalói jogok megerősítését és a kötelező kamarai tagdíj eltörlését ígérik győzelmük esetére az ellenzéki összefogás pártjai. Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta: egyensúlyt akarnak teremteni a munkáltatók és a munkavállalók között. Azt ígérte, hogy eltörlik a munka törvénykönyvének túlmunkával kapcsolatos, az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett részét.

Átadta Washington írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire az orosz külügyminisztériumban John Sullivan amerikai nagykövet. Antony Blinken külügyminiszter annyit mondott: a válasz komoly diplomáciai útvonalat jelöl ki. Oroszország december közepén arra tett javaslatot, hogy Washington kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett, szüntesse be a katonai együttműködést a posztszovjet országokkal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai parlamenti beszédében kilátásba helyezte, hogy Oroszország lépéseket fog tenni, ha az Egyesült Államok nem ad konstruktív választ a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslataira.

Az Európában ismét erősödő antiszemitizmus veszélyére hívta fel a figyelmet a Európai Bizottság elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. Ursula von der Leyen, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulóján kiadott közleményében azt is hangsúlyozta: a holokauszt Európa katasztrófája volt. António Guterres ENSZ-főtitkár is elítélte az antiszemitizmus terjedését egy beszédében.

Az európai élmezőnybe került a Budapesti Állatkert, amely a 126 vezető állatpark közül a 15. helyen szerepel a Sheridan-listán. A sorrend pontozási rendszer szerint áll össze, amely az egyes intézmények által kínált látogatói élményeket, szolgáltatásokat, az ott folyó szakmai munkát és több más szempontot is értékel. A Budapesti Állatkert a lista legutóbbi, 2018-as kiadása óta két helyet javított a helyezésén úgy, hogy az értékelésbe bevont állatkertek száma is emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×