INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

napinfo

koronavírus

adóvisszatérítés

Életbe léptek járványügyi szigorítások - a nap hírei

Infostart

Életbe léptek a kormány által korábban bejelentett járványügyi szigorítások. Alkotmánybírósághoz fordult több közszférában dolgozó az őket érintő, kötelező védőoltásról szóló kormányrendelet miatt. Több amerikai városban voltak zavargások a rasszizmus elleni tüntetőket lelövő férfi felmentése miatt. 

Életbe léptek szombaton a kormány által korábban bejelentett járványügyi szigorítások. Ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. Az oktatási intézményekben az igazgatók dönthetnek a maszkviselésről. Az egészségügyi dolgozók számára december 10-ig kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele, ha előző oltásuk óta már eltelt a 180 nap. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta: minden 18 évesnél idősebbnek javasolt a harmadik oltás felvétele.

Alkotmánybírósághoz fordult több közszférában dolgozó az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltásáról szóló kormányrendelet miatt. A testülethez 32 alkotmányjogi panasz érkezett. Az érintettek azzal érvelnek, hogy a kormányrendelet az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve aránytalanul súlyos joghátrányt fűz a védőoltás felvételének elmulasztásához. A rendeletben két határidő szerepel: aki ügyfelekkel találkozik, annak december 15-ig, a többieknek január 31-ig kell megkapniuk az első oltást. Az önkormányzatoknál dolgozók számára csak akkor kötelező a védőoltás, ha a területileg illetékes polgármester így dönt.

A halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja az, aki nem oltatja be magát- figyelmeztetett Kacskovics Imre immunológus. Az ELTE természettudományi karának dékánja az M1-en hangsúlyozta: a jelenlegi ismeretek szerint százból két ember belehal a betegségbe, húsz pedig maradandó sérüléssel kerül ki a kórházból. Megismételte: a maszk és a távolságtartás csökkenti a megfertőződés esélyét és annak továbbadását. Kacskovics Imre szerint mivel a koronavírus a különböző mutációk révén egyre agresszívebb lesz, arra kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet.

Február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját – erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetében azt is megismételte: a visszatérítés a szülők jelentős részének esetében automatikus, azoknak azonban, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges december 31-éig. Hozzátette: ezt a nyilatkozatot már 200 ezren kitöltötték.

A gyermeket tervező és nevelő családok továbbra is biztosak lehetnek abban, hogy a kormányzat minden életszakaszban segítséget és támogatást nyújt nekik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a gyermekek világnapja alkalmából. Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország a világelsők között van a családokra fordított támogatások GDP-arányos összegével, amely jövőre már eléri a 6,2 százalékot.

A lelki egészségért indított kampányt az UNICEF Magyarország a gyermekek világnapján. A Nézz szembe a problémával! című kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy csak akkor lehet segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen. A szervezet szerint a pandémia hatására mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe.

Az uniós kötelezettségszegési eljárások leállítását tartaná célszerűnek az igazságügyi miniszter, amíg nincs közös, működőképes megoldás a migrációs válságra. Varga Judit a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak úgy fogalmazott: az Európai Bíróság és az Európai Bizottság azt akarja elérni a Stop Soros törvénycsomag ügyében hozott ítélettel, hogy Magyarország engedje be a migránsokat, törekvésük azonban nem éri el célját. A német lapban megjelent interjúban elképesztőnek nevezte az Európai Unió Bíróságának kedden kihirdetett ítéletét.

További két évre újraválasztotta a Fidelitas elnökének Illés Boglárkát a szervezet tisztújító kongresszusa. Emellett 7 országos alelnököt bíztak meg az egyes szakterületek vezetésével. Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Fidelitas újraválasztott elnöke szerint Magyarország egy sorsdöntő választás előtt áll. Előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Fidelitas egykori elnöke arról beszélt: az a politikai család, amelybe a Fidelitas is beletartozik, a legnehezebb időben is ragaszkodott az értékeihez.

Az Egyesült Államokban több városban is zavargások törtek ki azután, hogy a bíróság minden vádpont alól felmentette azt a férfit, aki tavaly - önvédelemre hivatkozva - lelőtt két tiltakozót egy rasszizmus elleni tüntetésen. Az akkor 17 éves Kyle Rittenhouse - állítása szerint - tavaly nyáron azért utazott a Wisconsin állambeli Kenoshába, hogy megvédje a tüntetők pusztításától a helyieket. Joe Biden amerikai elnök pénteken azt közölte: kiáll az esküdtszék döntése mellett.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018