eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla

Védettségi kell a gólyáknak is - a nap legfontosabb hírei

Egy újabb halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, 123 embernél igazolták a kórokozót. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait. Zugló polgármestere szerint radikálisan javult a közbiztonság az Örs vezér terén. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Egy újabb halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, 123 újabb esetben igazolták a kórokozót az elmúlt 24 órában Magyarországon. A járvány kezdete óta több mint 810 700 embernél azonosították a fertőzést, és 30 046-an haltak meg a betegségben. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. 162 ezren már a harmadik oltást is felvették.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait. Így ezeknek az országoknak az állampolgárai már holnaptól (pént) beutazhatnak az unió területére. Ukrajnában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac vakcinával oltották az embereket, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is.

A kormányt az oltások felgyorsítására, az embereket pedig a higiéniai intézkedések betartására kéri az orvosi kamara a koronavírus delta változatának terjedése miatt. A szervezet közleményében azt írja: elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. A döntéshozókat sürgetik, hogy létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, ahol lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak. Azt is kérik, hogy vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz.

Védettségi igazolványhoz kötik a részvételt a gólyatáborokban, a hallgatóknak és a szervezőknek egyaránt. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet az idei évi gólyatáborok megszervezéséhez és lebonyolításához készített az innovációs tárca. Schanda Tamás államtitkár Facebook-posztjában ismét oltásra buzdított mindenkit, mondván: a vírus elleni harcban továbbra is az oltás jelenti a legerősebb fegyvert.

Önálló praxisközösségbe is léphetnek a fogorvosi szolgáltatók – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezzel jogosulttá válnak a 100 százalékos bértámogatás igénybevételére. A tárca vizsgálja a továbbképzésben megszerezhető licenc képzéssel végezhető háziorvosi alapellátási feladatok ellátásának lehetőségeit, valamint a végrehajtásához szükséges intézkedések megtételét.

Idén ezer krónikus betegséggel élő gyereket várnak a Gyógyító Szent Erzsébet-táborokba. Novák Katalin családokért felelős miniszter Facebook- bejegyzésben azt írta: a nyáron és ősszel Zalaszabarban, a Kis-Balatonnál és a Tihanyban megszervezett egyhetes táborokban a beteg és a gyógyuló gyermekeknek élményterápiás kikapcsolódást biztosítanak biztonságos, szakorvosi ellátással.

Az augusztus 20-ai tűzijáték alatt digitális térképen kereshetik meg a rendezvényt biztosító mentők helyzetét az ünneplők. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője közölte: a mentők által készített térképet a www.mentok.hu/tuzijatek linken, és az okostelefonos ÉletMentő applikáción keresztül lehet elérni. Az ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításában mintegy 80 mentőegység és közel 400 mentődolgozó vesz részt, munkájukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítik.

A XIV. kerület polgármestere szerint radikálisan javult a közbiztonság az Örs vezér terén. Horváth Csaba közölte: azt az információt kapta a rendőröktől, hogy legalább két járőrpárosra van szükség a most tapasztalható rend fenntartásához. A polgármester ezért a rendőrfőkapitányhoz és a belügyminiszterhez fordul, hogy megtudja, miként tudják hosszú távon garantálni a rendőri jelenlétet. Zugló korábban mintegy 20 térfigyelő kamerát szerelt fel, hogy növelje a közbiztonságot és az önkormányzat további intézkedést készít elő, például korlátozni kívánja az ottani kocsmák nyitvatartását.

Egyelőre lemondott az Őrségben tervezett kutatófúrásról a Mol. A hírt a Greenpeace Magyarország tette közzé Facebook-oldalán. Az olajtársaság a Portfóliónak azt írta, hogy határozatlan időre elhalasztja az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrás előkészítését, mert az elmúlt hónapok hazai és nemzetközi kutatási eredményei alapján más, az ország energiaellátása szempontjából ígéretes területekre koncentrál. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az Őrisztenpéter mellé tervezett kutatófúrást nagyon fontosnak tartják a magyarországi földgázellátás szempontjából.

Elkerülhetetlen volt a káosz Afganisztánban, miután az Egyesült Államok kivonta a haderejét az ázsiai országból - jelentette ki amerikai elnök az ABC televízióban. Joe Biden ugyanakkor ismét kiállt a csapatkivonásról szóló döntése mellett. Katasztrófának nevezte az afganisztáni helyzetet a nyugati értékekre és a hitelességre nézve és az afgán emberek számára is az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell kijelentette: az uniónak dolgozó afgánokat erkölcsi kötelesség kimenteni, azonban nem lehetséges mindenkit evakuálni az országból. Hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×