eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megkezdte kampányát a brit konzervatívok vezetéséért versengő két jelölt - Hírösszefoglaló

Járványügyi vizsgálat indult az orfűi fesztiválon történt tömeges rosszullétek miatt. Országszerte több mint négyszáz helyszínen szerveztek programokat az érdeklődők számára a Múzeumok éjszakáján.

Járványügyi vizsgálatot folytat a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert az elmúlt napokban sokan rosszul lettek az orfűi Fishing on Orfű fesztiválon egy feltehetően szennyezett vízű forrás vize miatt. Egyedi Péter, a fesztivál sajtófelelőse azt mondta: a forrás nem a fesztivál területéhez tartozik, de a szervezők már segítenek őrzésében. Hozzátette: az összesen 80-90 eset nagyobb része csütörtökön történt, pénteken már csak mintegy húsz embernél jelentkeztek a tünetek. Mióta őrzik a forrást, nincs tudomásuk újabb megbetegedésről, sokan pedig már meg is gyógyultak.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen csaknem kétezer programot szerveztek az érdeklődők számára a Múzeumok éjszakáján. A rendezvény központi témája az idén az utazás és a digitalizáció, szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum volt, kiemelt helyszíne Szombathely. Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár az esemény hivatalos megnyitóján, a Szépművészeti Múzeumban kiemelte: az először 2003-ban megrendezett Múzeumok éjszakája mára Magyarország legtöbb embert megmozgató kulturális eseményévé vált. A tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 400 ezer látogatóra számítanak.

Pozitív közösségi élmények helyszíne lehet a felújított óbudai Holdudvar park - mondta az avató ünnepségen a főpolgármester. Tarlós István úgy vélte: Óbuda egyik legjobb szigete újult meg és vált egy olyan agorává, ahova jó lesz baráti-, családi találkozókat szervezni. A Holdudvar parkban egy a korábbinál nagyobb és sokoldalúbb játszóteret alakítottak ki, emellett futókört, sportkertet, pihenősétányt, és kerékpártároló szigetet is találhatnak az ide látogatók. A Holdudvar Park megújítását a főváros 449 millió forinttal, Óbuda-Békásmegyer pedig 300 millió forinttal támogatta.

Stratégiai együttműködést kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Müpa. Ennek részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció. A megállapodást a Budapesti Wagner-napokon írta alá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Fülöp József, a Mome rektora. A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

Az országban 14. natúrparkként 18 településen, 73 ezer hektáron megalakult a Tápió Natúrpark - mondta a környezetügyért felelős államtitkár. Rácz András a Pest megyei Farmoson az átadó ünnepségen elmondta, az új natúrparkban két erdei iskola, Farmoson egy XXI. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközpont és 13 tanösvény található. Hozzátette, mára az ország területének kilenc százalékán található natúrpark, és 19 megyéből 15 érintett.

Megújult a pécsi Dóm tér. A több mint 4 ezer négyzetméteres tér teljesen új burkolatot kapott, két új ivókutat építettek rá, és megoldották a terület vízelvezetését is. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a hatszázmillió forintos kormányzati támogatással felújított tér átadásán kiemelte: a katolikus egyház közösséget teremt és a közösséget szolgálja. Udvardy György pécsi megyéspüspök felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására csak egy alkalommal volt példa története során.

Birminghamben kezdődött meg a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért versenyben maradt két jelölt hivatalos kampányrendezvénye. Boris Johnson volt brit külügyminiszter végrehajthatónak nevezte a Brexitet a jelenleg érvényes október 31-i határidőig. A másik esélyes, Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője úgy fogalmazott: ha nincs más lehetőség, kész lenne megállapodás nélkül kivezetni az Egyesült Királyságot az unióból.

Németországban több ezren csatlakoztak Hochneukirchben a klímatüntetéshez, amelyet az ország egyik legnagyobb lignitbányájánál hirdettek meg. Több száz tüntetőnek rövid időre sikerült elfoglalnia a bányát az erőművekkel összekötő vasúti síneket A tiltakozást az váltotta ki, hogy a bányát üzemeltető RWE energiavállalat a bánya bővítése érdekében ki akart vágni egy közeli erdőt.

Az amerikai elnök Mark Espert, a hadseregért felelős államtitkárt jelöli új védelmi miniszternek. A Pentagonnak tavaly év vége, James Mattis miniszter lemondása óta nem volt kinevezett vezetője. A kongresszus törvényhozói sürgették az új védelmi miniszter jelölését azzal az indokkal, hogy az Irán körül kialakult feszültség idején okvetlenül szükség lenne egy stabil, kinevezett vezetőre a Pentagon élén.

Elindult Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó Pakisztánba, hogy meghódítsa negyedik nyolcezres hegycsúcsát, a 8080 méter magas Hidden Peaket, vagyis rejtett csúcsot. Varga Csaba pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül szeretné megmászni a Karakorum-hegyvonulat egyik legmagasabb, a Föld 11. legmagasabb csúcsát. A hegymászó a tervek szerint a hónap végéig éri el az alaptábort.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×