eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Budapesten lesz a Jaguár új műszaki fejlesztő központja – hírösszefoglaló

Budapesten lesz a Jaguár új műszaki fejlesztő központja - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Két melegrekord is megdőlt pénteken. Újabb szankciókat jelentett be Irán ellen az amerikai elnök. A nap hírösszefoglalója.

Budapesten lesz a legnagyobb nagy-britanniai autóipari vállalat, a Jaguár új műszaki fejlesztő központja - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádiónak kiemelte: a jövő év elején megnyíló központban első lépésben 100 magyar mérnök dolgozik majd az elektromos meghajtás és az informatikai fejlesztés területén. Hozzátette: a budapesti központban az új modellek létrehozásával és bevezetésével kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd. A központ jelentőségét az adja, hogy az új Jaguár modellek 2020-tól már elektromos meghajtással futnak.

Az Erzsébet hídon folytatódik a távhővezeték kiépítése Budáról Pestre. A Főtáv tájékoztatása szerint a hídon már megépült az állványzat. A hővezetéket a hídszerkezet alatt viszik majd végig. Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek, amely összeköti majd a jelenleg szigetszerűen működő hőkörzeteket. A beruházás összköltsége csaknem 5 milliárd forint, amit részben uniós támogatásból, részben pedig a Főtáv saját forrásaiból finanszíroznak.

Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a fővárosi temetők a hétvégéig. A sírkertek hétvégén 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva. Az idén változott a rákoskeresztúri új köztemető megközelítése, mert a Fiumei úton felújítják a villamosvágányokat. A temetők környékén változott a közlekedési rend is. A rendőrség a közút kezelőivel együttműködve ideiglenes parkolóhelyeket is kijelölt, néhol pedig forgalomkorlátozást rendelt el, több helyen megállási tilalom lépett életbe. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kegyeleti mécsesek körültekintő használatára figyelmeztet.

Ismét a hatnapos munkahetek eltörlésének fontosságáról beszélt Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus a Fidesz budapesti székháza előtt azt mondta: a pártja által benyújtandó törvényjavaslat alapján nem kellene ledolgozni a hosszú hétvégéken kapott plusz pihenőnapokat. Úgy vélte: a magyar munkavállalók így is túlterheltek, miközben azok a gazdaságok az igazán fejlettek, ahol évente 3-400 órával kevesebbet dolgoznak az emberek, mint Magyarországon.

Újabb melegrekordok dőltek meg pénteken. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a Békés megyei Mezőgyán községben délután 24,8 fokot mutatott a hőmérő. Az eddigi csúcsot 1928 óta Ásotthalom tartotta 23,2 fokkal. Ilyen enyhe hajnal sem volt még ezen a napon, a szintén Békés megyei Lőkösházán a hőmérséklet hajnalban sem csökkent 16,7 Celsius-fok alá. Mostanáig a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord 13,8 fok volt, azt 1968-ban Pannonhalmán és Siófokon mérték.

Csehország után Lengyelország is fontolgatja, hogy nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához. Ezt Mateusz Morawieczki kormányfő közölte. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette a csomag elutasításáról szóló magyar kormányzati szándékot. Az osztrák államfő bírálta a bécsi kormányt azért, mert az október végén szintén úgy döntött: kilép az elfogadás folyamatából. Alexander Van der Bellen szerint a lépéssel sérülhet Bécs tekintélye. Az Egyesült Államok már Donald Trump elnökké választása után kilépett a folyamatból.

A katalán függetlenségi törekvések miatt megvádolt politikusokra 16 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért az ügyészség. A perben 18-an kerülnek a vádlottak padjára a 25 politikus és civil szervezeti vezető közül, akikkel szemben márciusban vádat emeltek vádat a tavaly októberi rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Carles Puigdemont volt katalán elnök és egykori kormányának szintén külföldön tartózkodó négy tagja nincs közöttük.

Újabb szankciókat jelentett be Irán ellen az amerikai elnök. Donald Trump közlése szerint hétfőtől ismét bevezeti Washington a 2015-ben, az Iránnal megkötött többhatalmi atomalku aláírása után feloldott büntetőintézkedéseket. A szankciók az iráni pénzügyi és energetikai szektort, valamint hajózást és hajógyártást érintik, továbbá büntetik azokat az országokat, amelyek továbbra is Irántól vásárolnak nyersolajat.

Kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek Egyiptomban. Az egyház tájékoztatása szerint heten meghaltak, tizennégyen megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. 2017 májusában ugyanebben a térségben szintén zarándokok buszát vették célba szélsőségesek, akkor 28 halálos áldozat volt.

Késelés történt a Sony Music londoni székházában. Két ember sérült meg. A rendőrség mindkét férfit őrizetbe vette, állapotuk nem életveszélyes. A rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt. Szemtanúk szerint a késelést két ember verekedése előzte meg az irodaház étkezőjében.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×