eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mol-INA-ügy: megkezdődött a per Horvátországban - Napinfo

Az uniós programok társfinanszírozására kötött hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal a kormány. Kiutasítja Ukrajna egyik konzulját Magyarország, válaszul a beregszászi magyar konzul kiutasítására. Távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergely.

Az uniós programok társfinanszírozására kötött 225 millió eurós hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a hitelt a következő három éven belül közlekedésfejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére költheti el Magyarország.

Százmillió eurós, vagyis több mint 30 milliárd forint keretösszegű, hosszú lejáratú hitelszerződést kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az Európai Beruházási Bank. A társaság elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: a forrásból a tervek szerint a Mavir Zrt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozza majd az MVM. Kóbor György hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel javul a magyar átviteli hálózat biztonsága, és a beruházások pozitív hatással lesznek majd a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.

A munkaerő tartalék jobb kiaknázása, az állami kiadások csökkentése és a beruházások ösztönzése szükséges az erős gazdasági növekedés fenntartásához - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfolio konferenciáján fél millió fős munkaerőpiaci tartalékról beszélt, ami 4 területen jelenhet meg: a munkanélkülieknél, a közfoglalkoztatottaknál, a nőknél és az időseknél. A tárcavezető hozzátette: törekedni kell a technológiai beruházások számának növelésére.

Újabb 8 milliárd forinttal emeli az építőipari vállalkozások hatékonyságjavító beruházásainak támogatását a kormány. A kiírás pénteken jelenik meg, a pályázatokat október 15-től lehet benyújtani. A tervek szerint az elbírálás és a szerződéskötés után még az idén megtörténhet a támogatások kifizetése. Az elbíráláskor az egy főre jutó termelési érték mellett a béremelések mértéke is szempont lehet.

Megtámadta a kiküldetési irányelv módosítását az uniós bíróságon a magyar kormány. Az indoklás szerint az új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Magyarország mellett Lengyelország is ellenzi az irányelv módosítását. Ezért Varsó panaszt nyújtott be, hasonló érvekkel, mint a magyar kifogások. Az irányelv szerint 2020 közepétől a más uniós tagállamból kiküldött munkavállalók esetében 12 hónap után a fogadó ország munkajogi feltételeit kellene alkalmazni, ezt egyszer meg lehetne hosszabbítani hat hónappal.

Kiutasítja Ukrajna egyik konzulját a Külgazdasági és Külügyminisztérium - jelentette be a tárca vezetője. Szijjártó Péter elmondta: az intézkedés válasz arra, hogy a kijevi külügyminisztérium nem kívánatos személynek minősítette a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia állomáshelyét. A miniszter kifogásolta, hogy az ukrán állam titkosszolgálati akciót hajtott végre egy magyar külképviseleten, amikor rejtett kamerás felvételt készített egy magyar állampolgársági eskütételről. Hangsúlyozta: a magyar diplomata semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Hozzátette: a történtek és az elmúlt időszak magyarellenes megnyilvánulásai miatt a magyar kormány nem támogatja Ukrajna európai uniós és NATO-integrációját.

Horvátországban megkezdődött az egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen. Csütörtökön előkészítő ülést tartottak, a rendes tárgyalás október 23-án kezdődik. Az előkészítő ülés után Hernádi Zsolt ügyvédje elmondta: azt kérték, hogy fordítsák le az üggyel kapcsolatos releváns dokumentumokat, hogy Hernádi Zsolt is megértse azokat, a bíróság azonban elutasította ezt. Korábban a legfelsőbb bíróság úgy foglalt állást, hogy a dokumentumokat a vádlott számára is érthető nyelvre le kell fordítani. Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi jogi képviselője az MTI-nek úgy fogalmazott: ez a lépés a bíróság részéről is azt mutatja, hogy a Fővárosi Törvényszék helyesen járt el, amikor elutasította a Mol vezetőjének kiadatását Horvátországnak.

Távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergely. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a főigazgató megbízatása november 1-jei hatállyal közös megegyezéssel szűnik meg. A tárca köszönetét fejezte ki Prőhle Gergelynek a kulturális területen végzett eddigi eredményes munkájáért.

Bezáratott négy gyógyszertárat a Gyógyszerészeti Intézet. Az észak-alföldi régióban működő patikák összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, a hatóság ezért mintegy 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk.

Nem a menzán kapta el a calici-fertőzést múlt héten a több mint 300 szombathelyi diák. A Hungast csoporthoz tartozó Elamen Zrt. közölte, sem az ételmintákból, sem pedig a főzőkonyhai felületekről vett mintákból nem volt kimutatható a kórokozó a laboratóriumi vizsgálatokon. A Vas Megyei Kormányhivatal tájékoztatott, hogy tovább folytatják a minták vizsgálatát. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával büntetőeljárás indított az ügyben.

Megsemmisítette a zajterhelés aránytalan növelését megengedő szabályozást az Alkotmánybíróság. A per a Mogyoródon nemzetközi licenccel rendelkező versenypályát üzemeltető állami cég ellen indult, miután egy módosítással lényegesen nőtt a zajterhelési határérték.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×