eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, az Arany Emlékbizottság titkára beszédet mond az Arany János költészetében megjelenő élővilágról szóló interaktív kiállítás megnyitóján a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) 2017. október 9-én. A múzeum Aranyba foglalva című új időszaki kiállítása a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt című Arany-versek néhány részlete kapcsán mutatja be a különféle állatokat, növényeket és természeti jelenségeket.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Megszólalt Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeumból való távozásáról - exkluzív

A hónap végén közös megegyezéssel távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Prőhle Gergely az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban elmondta: az emberi erőforrások minisztere másként képzeli el az intézmény programját. Hozzátette: januárig pihenni szeretne.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kezdeményezésére október 31-gyel, közös megegyezéssel befejezi főigazgatói tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum élén Prőhle Gergely.

"Erről megállapodást írtunk alá a mai napon" - erősítette meg a hírt az InfoRádiónak a távozó intézményvezető. A megállapodásban, mint elmondta,

indoklás nem szerepelt,

beszélgetéseik során kiderült az, hogy "a miniszter úr másként képzeli el az intézmény programját".

Prőhle Gergely felidézte, ami már a közelmúltban érzékelhető sajtópolémiából is kiviláglott:

igen határozott elképzelései voltak, és ezeket le is írta.

"A fenntartó miniszter másként gondolkodik, a megállapodás jól tükrözi a kialakult helyzetet" - összegzett Prőhle Gergely.

Saját munkáját értékelve elmondta, büszkeséggel tekint az elmúlt másfél-két évre, külön kiemelte az Arany János-emlékévet, a múzeumba érkezett sok iskolást, illetve a magyar irodalom idegennyelvű fordítóinak az intézmény által szervezett találkozóját.

A főigazgató külön büszke a múzeum médiamegjelenéseire,

a Szabó Magda- vagy a Kassák Lajos-évfordulós programok pedig szerinte nemzetközi színvonalúvá tették a Petőfi Irodalmi Múzeumot.

"Hagyatékokat is felajánlottak a múzeumnak, ami által a nemzeti vagyon is gyarapodott, ami engem arra enged következtetni, hogy nem feltétlenül negatív az a mérleg, amit magam mögött hagyhatok" - tette hozzá.

Hogy miként folytatja, arról egyelőre nem nyilatkozik, mindenféle megkeresések érték már, de januárig elsősorban a családjára kíván koncentrálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×