eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla

Milliárdokat hozhat a felminősítés - a nap hírei

A kormány gazdasági intézkedéseinek tulajdonítja a Fitch adósosztályzat javítását a nemzetgazdasági miniszter. Több füstjelzés érkezett a lezuhant egyiptomi repülőről a tragédia előtt. Elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, miután a Fitch Ratings visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását. Varga Mihály úgy vélte: a következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást.

Az egészségügyi államtitkár szerint minél gyorsabban megszületik a megegyezés az egészségügyiek béremeléséről, annál előbb kerülhet az ágazati törvénybe az új szakdolgozói és orvosi bértábla. Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Időknek azt mondta: azért is fontos minél előbb jogszabályban rögzíteni az új bértáblát, mert az ápolók elvándorlását eddig nem tudták az elvárt mértékben lassítani.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a logisztikai ágazatban van lehetőség a növekedésre, ezért a szektorra a következő években nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Varga Mihály a közúti áru- és személyszállítási állásbörze megnyitóján emlékeztetett: egy tavaly ősszel elindult programban a kabinet ötmilliárd forintot fordít arra, hogy hatezren ingyenesen szerezhessenek C, D vagy E típusú gépjárművezetői jogosítványt.

A holokauszt roma áldozataira és a birkenaui lázadásra emlékeztek a Nemzeti Színházban a 371 Csillag című előadással, a bátorság és a roma ifjúság napja alkalmából. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta.

Egy év alatt több mint 600-zal nőtt a gyermekotthonban élők száma Magyarországon. A Magyar Nemzet szerint miközben az ilyen intézmények kiürítése nem halad a tervezett ütemben, egyre több gyereket kell kiemelni a családjából, a nevelőszülőséget vállalók száma azonban csökken.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Gyöngyösön meghalt kislány szüleit az Egri Járásbíróság. A döntés nem jogerős. A rendőrség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz a gyanúsítottak ellen. A május 12-én meghalt másfél éves gyermeket az orvos szakértő szerint halálra éheztették.

Füstöt jelzett a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi repülőgép adattovábbító rendszere - erősítette meg az erről szóló sajtóértesülést a légi közlekedési baleseteket kivizsgáló francia hivatal. A tájékoztatás szerint bár a légi irányításhoz több füstjelzés érkezett, ezek nem utalnak a füst vagy esetleges tűz okára. A hatóság szerint magyarázatot a gép feketedobozai adhatnak, ha megtalálják őket.

Keresetet adtak be az orosz elnök és Oroszország ellen a két éve Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító áldozatainak családtagjai az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. A 33 ausztrál, új-zélandi és malajziai családtag utasonként 6,4 millió euró kártérítést követel.

Május végén a párizsi Roissy és a nizzai repülőtéren kezdődik a légi utasok adatait nyilvántartó rendszer tesztelése. Az utasok által a légitársaságoknak a foglaláskor, majd a járatra történő becsekkoláskor megadott összes adatot tartalmazó regiszter célja, hogy kiszűrje a potenciális veszélyforrásként számon tartott személyeket.

Elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Az 1936-os berlini olimpia vízilabdázó aranyérmesét életének 103. évében kaliforniai otthonában érte a halál. Az idős sportember 2013. szeptember 23-án ünnepelte századik születésnapját. Tarics Sándor volt 2011. augusztus 2. óta a legidősebb ötkarikás bajnok a világon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×