Infostart.hu
eur:
382.06
usd:
328.27
bux:
108922.07
2025. december 5. péntek Vilma
Fotónkat az AI készítette
Nyitókép: Fotónkat az AI készítette

Kitört egy forradalom a Balatonnál, utaznak, hogy megízleljék

Elképesztő népszerűségnek örvend egy hagyományos magyar étel Zamárdiban: a pacalpörkölt. Egy helyi bisztró konyhájáról kikerülő, gőzölgő finomság valóságos zarándokhellyé tette a somogyi települést, ahová az ország minden pontjáról érkeznek a pacalrajongók.

Szabó Antal és felesége Hévízről érkeztek, hogy megkóstolják a híres pacalpörköltet, mert annyi jót hallottak róla. "Nem mindegy, milyen a fűszerezés és az sem, mennyire van megfőzve" – magyarázza Szabó Antal, aki már evett "szétfőtt” pacalt, de a zamárdi fogás, úgy tűnik, lenyűgözte őket.

A "pacalforradalom" epicentruma egyértelműen a Balázs Bisztró - írja a sonline.hu. Mészáros Balázs tulajdonos-szakács szerint

a titok az úgynevezett Pacalútlevélbe való bekerülésben rejlik.

Ez a különleges kiadvány hat kiemelkedő pacalozót gyűjt össze, és a zamárdi bisztró maximális pontszámmal, egyetlen nyugat-magyarországi helyként került fel rá.

Mészáros Balázs heti legalább ötször készíti a pacalt, ekkor 48 kilogrammnyi marhagyomrot dolgoz fel. Reggel hatkor teszi fel főni, és hét órán át rotyog, hogy tökéletes állagú és ízű legyen. A tulajdonos szerint a minőségi paprika és a szívvel-lélekkel való főzés a siker titka.

Mészáros Balázs büszkén meséli, hogy Dunapatajról – a pacal „őshazájából” –, sőt, Nyíregyházáról is érkeztek már vendégek, kizárólag a pacal miatt.

Fotónk illusztráció, az AI készítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×