eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Demeter Szilárd Csaba. Forrás: Facebook: Petőfi Irodalmi Múzeum
Nyitókép: Facebook: Petőfi Irodalmi Múzeum

Demeter Szilárd: a kultúra egy egység, nem szeretem a "gettólogikát"

A magyar nemzeti kulturális identitást egységében megmutató tudásátadás a koordinált múzeumi együttműködés feladata - mondta Demeter Szilárd, a Nemzeti Múzeum leendő főigazgatója.

"Együtt erő." Demeter Szilárd szerint, ez a gondolat áll az új kulturális holding, a Széchenyi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrehozása mögött.

A cél elsősorban a koordinált működés, azaz hogy az Iparművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Vendéglátóipari Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttesen tudjon olyan közönségszolgálatot végezni, másodsorban pedig olyan múzeumpedagógiát, tudásátadást lehessen művelni, ami a magyar nemzet kulturális identitását egészében, nagyszerűségében tudja megmutatni - mondta Demeter Szilárd a Kossuth Rádióban

A leendő igazgató kitért rá: a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára szóló pályázata is arról szólt, hogy állítsák vissza egységbe azt, amit eredetileg így alapítottak. Hozzátette,

nem szereti a művészeti életre az elmúlt évtizedekben jellemző "gettólogikát", ami szerint külön vannak az írók, a képzőművészek, a zenészek, és nehéz az átjárás közöttük.

Ez nem tesz jót, mert a kultúra egységes egész - hangsúlyozta.

Arról is beszélt, a Magyar Nemzeti Múzeum nem egy poros tárgyakat őrző intézmény, hanem tudásközpont, és ennek a tudásnak a sokszínűségét, egységét, komplexitását megmutatni jó feladat. Megjegyezte, a legjobb az lenne, ha tízből tíz magyar pontosan meg tudná fogalmazi, mi a Magyar Nemzeti Múzeum és miért érdemes oda ellátogatni.

Demeter Szilárd az Indexnek is nyilatkozott. Azt mondta, a Magyar Nemzeti Múzeum szerinte most nem az, aminek lennie kell. A magyar közgyűjteményi rendszer piramisán a zárókőnek kellene lennie - hangsúlyozta. Arról is beszélt, március 6-ától veszi át a Nemzeti Múzeum vezetését, a Petőfi Irodalmi Múzeum élére pedig, amit jelenleg irányít, egy megbízott főigazgató kerül majd.

Ezzel egy időben elkezdődik a Széchenyi Ferenc Kulturális Közgyűjteményi Központ felállítása is - emelte ki Demeter Szilárd, és azt is megjegyezte, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel már beszéltek arról, hogy

ennek vezetője ő lesz majd.

A tárcavezető kedden jelentette be, hogy Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója. Azt is közölte, létrejön a Széchényi Ferenc Kulturális Közgyűjteményi Központ, ami alá hat intézmény tartozik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 16. 08:30
×
×
×
×