eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup of an older persons hand on a hospital bed. Person is awaiting surgery.  ID Bracelet and intravenous connections shown, Very Shallow DoF - focus is on fingernails and fold in fabric.
Nyitókép: Petegar/Getty Images

Sokat nevetős magyar nagyjátékfilm a felnőttkor két végpontjáról - ajánló

"Valami madarak" címmel forgatta le első nagyjátékfilmjét Hevér Dániel. A Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült alkotás december közepén debütált a hazai mozikban. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült filmről Hevér Dániel rendezővel beszélgettünk.

A "Valami madarak" első ránézésre az idősek elfogadásáról, megértéséről szóló játékfilm, de ez inkább csak az egyik rétege.

"Főhősünk, Béla (Szacsvay László) bekerül az idősek otthonába, de próbál onnan kijutni. Ebben segít neki Zoé, a másik főszereplőnk, egy balhés tinédzserlány, aki közmunkán van bent az otthonban. Az ő barátságukat figyeljük valójában. De egy nagyon fontos kérdést is feszeget az film: mit tudnánk tenni mi társadalmilag, hogy jobban el elfogadjuk az időseket, és legyen jó megoldás arra, ha segítségre van szükségük" - mondta Hevér Dániel rendező az InfoRádióban.

Az alkotók fontosnak érezték az elejétől fogva, hogy a drámai helyzet bemutatásán túl azért nevetni is legyen min, és a rendező szerint a visszajelzésekből az látszik, hogy elég humor van a filmben.

Hevér Dániel saját családján belül is szembesült azzal, hogy nincs igazi válasz arra, hogy "mit kell ilyenkor csinálni", és szerinte mindenki "kicsit magára marad ezzel a kérdéssel", mintha tabu téma lenne. Pedig ha lenne diskurzus erről, az sokat segítene az idős embereknek és a családjuknak is, hogy el tudják fogadni az adott helyzetet.

Szacsvay László már a szereplőválogatáskor azonnal telitalálatnak bizonyult, "megvan benne az a kettősség, ami jellemzi Béla karakterét: zsörtölődős, morgolódós, cinikus figura, amellett elképesztően vicces" - mondta a rendező.

"Béla lakótársát, Ödönt pedig Barbinek Péter játssza, aki teljesen másképp áll hozzá az otthonhoz: már beilleszkedett, és próbál Bélának segíteni abban, hogy ő is sikeres legyen ebben. Rajta szeretetet és elképesztő nyitottságot láttunk, illetve azt a szomorúságot is, ami aztán Ödön karakterének szintén a sajátja lesz" - részletezte.

A fiatalságot képviselő Zoé (Kizlinger Lilla) bár életkorban nagyon távol van az említett két szereplőtől, de összeköti Bélával az, hogy nem találja a helyét a saját családjában, így segít a két idősnek, hogy összebarátkozzanak, miközben küzd a tinédzserkor nehézségeivel és az őt egyedül nevelő édesanyjával is.

"Ők a felnőttkor két különböző végén helyezkednek el" - szabott keretet a filmnek és mondanivalójának Hevér Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×