eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: KinoCheck.com/YouTube

Budapesten a világ animációs művészetének friss termése

Hayao Miyazaki legújabb, A fiú és a szürke gém című filmjével kezdődik a november 28. és december 3. között tartó 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A gazdag kínálatban a legfrissebb szórakoztató és művészi animációs termés legjava szerepel, a japán animéktől a díjnyertes magyar zenei klipekig. A december 3-ig tartó nemzetközi fesztivál vetítéseinek és kísérőprogramjainak az Uránia mellett a Francia Intézet és a Toldi mozi ad helyet – tájékoztatta az Uránia Nemzeti Filmszínház vasárnap az MTI-t.

A hivatalos megnyitón Magyarországon először láthatja a közönség a mára klasszikussá vált japán rendező, Hayao Miyazaki új filmjét. A fiú és a szürke gém című alkotás félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt – olvasható a közleményben.

Mint írják, az Anilogue hagyományos rövidfilmes versenyprogramjában idén három blokkban 26 alkotás mérettetik meg, köztük az idei év két magyar világsikerével, Hegyi Olivér A szív kertje és Buda Anna Flóra 27 című animációjával.

A fesztivál szervezői a gyerekekről sem feledkeztek meg: kisiskolásoknak, valamint kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A tájékoztatás szerint idén az egész estés filmek tíz túj alkotást felvonultató mezőnyében különösen erős az anime felhozatal: a nyitófilm mellett a világhírű filmrendező, Keiichi Hara látványos alkotása, a Magányos kastély a tükörben és az ikonikus Studio 4C legfrissebb alkotása, a Tűzmadár – a virág emléke is szerepel a műsorban.

A fesztivál záró gáláján látható Komada - a legendás whisky nyomában című anime a japán whiskykészítés rejtélyeibe avatja be a nézőt.

Különleges színfolt a palettán az Iránban játszódó perzsa nyelvű animáció, A Szirén, aminek zenéjét Eric Truffaz szerezte. A spanyol Szelíd metálarcok című film két Iron Maiden-rajongó főszereplő sorsát mutatja be. Az érdeklődők ismét több órás filmnézői maratonra nevezhetnek be az Animált éj nevű szeánszon, melyen aktuális fesztiválkedvencek, új animált videoklipek, valamint humorral, horrorral, és szerelemmel fűszerezett alkotásokat vetítenek - olvasható a közleményben. Két új magyar egész estés film is megtalálható a fesztivál kínálatában: az Európai Filmdíj animációs rövid listáján szereplő Műanyag égboltot és Magyarország Oscar-jelöltjét, a Kojot négy lelkét a külföldi nézőkre is gondolva angol felirattal vetítik – áll az összegzésben.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×