eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Cicaverzum/Facebook

Férfias hangú cica hálózza be a törékeny lányt – új magyar nagyjátékfilm

Október 19. óta adják Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjét, amely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. A Cicaverzum történetének középpontjában egy abszurd szerelmi háromszög áll egy rejtélyes fekete macskával, de emellett az alkotás épp úgy szól a traumafeldolgozásról, mint ahogyan a szülő-gyermek kapcsolat nehézségeiről is. A filmvígjáték főszerepeiben Törőcsik Franciska, Polgár Csaba, Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert és Kiss Tibor látható, valamint Patkós Márton szinkronhangja hallható. A rendezővel beszélgettünk.

A Cicaverzum ötlete a beszélő macska; Szeleczki Rozália filmrendező egyszer egy barátjánál járt, aki egy percre leugrott vásárolni, amíg a macskájára vigyázni kellett. A barát azzal hagyta őket magukra, hogy figyelje meg, a macska egyszer csak elkezd neki udvarolni.

"Egy macsó, kétes személyiség a macska, aki azonnal rányomul a lányra, ami teljesen abszurd szituációt teremt... Akkor született meg a gondolat a fejemben" – kötötte össze a valóságot a filmötlettel az InfoRádió kérdésére a csütörtöktől látható nagyjátékfilm kapcsán Szeleczki Rozália.

A történet drámai is. A főszereplő Fáni (Törőcsik Franciska) egy gyermekkori trauma miatt el van akadva, nem tud elköteleződni; ha találkozik egy férfival, annak rögtön a haláláról képzeleg.

"És amikor találkozik a macskával, egy menekülés kezdődik a valóság elől egy furcsa világba. Az egész film egy elemelt, mesés világban játszódik, de nekem van egy privát, szerzői meggyőződésem, hogy sokszor az ilyen elemelt és abszurd szituációk jobban leírják a valóságot, mint egy rendkívül realista dráma" – fogalmazott.

A történet nem csak szórakoztató; a főhős eljut valahogy oda, hogy feldolgozza a múltbéli traumát, de a film "szerzőjének" mindenképp fontos volt, hogy a drámai eseményeken is lehessen nevetni.

"Abban bízom, hogy ez a mozi a néző számára felszabadító élmény lesz" – foglalta össze.

A film, amely indul egy novemberi A-kategóriás észt filmfesztiválon is, nagyon kis költségvetésű, de az alkotó szerint nem látszik rajta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×