eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Keleti Éva, Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész a képeiből rendezett, az Amit még nem láttatok... - Keleti Éva című fotókiállításon a megnyitó előtt a fővárosi Aranytíz Kultúrházban 2023. július 12-én. A magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságát bemutató tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba. A Magyarországon egyedülálló fotókincsgyűjteményt az MTVA Archívum munkatársai a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálják és rendszerezik. Keleti Éva fotókiállítása július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján ingyenesen látogatható. A háttérben a művész Béres Ilona Kossuth-díjas színésznőről készült, Béres Ilona, a Madách Színház tagja Budapest, 1965 című fotója.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Keleti Éva: amíg a fizikai erőm engedi, megpróbálom kihasználni

Szubjektív címmel nyílik fotókiállítása augusztus 20-án Keleti Évának a gödöllői Művészetek Házában. A 92 évesen is aktív Kossuth-díjas fotóművész 70 új képét láthatja a közönség.

"Ez a kiállítás vadonatúj képek tárlata. Az elmúlt három hónapban készültek. Volt bennem egy olyan késztetés, hogy szeretnék egy-egy művészről új képeket csinálni, illetve elmondani, hogy mi a véleményem most, amikor már a pályám vége felé járok" – mondta az InfoRádióban Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész.

"Nagyon szívesen fogalmaztam meg egész extrém módon is a véleményemet, a kérdésemet róluk, és remélem, a közösség erre vevő lesz" – jelentette ki.

A kiállítás címe Szubjektív, tehát művészportrék lesznek láthatók egyfajta művészi szemszögből. Példának felhozta Pokorni Liát, akit a Városligetbe vitt a Vurstliba, Kóka Jánost pedig megkérte, hogy egy fürdőkádba feküdjön be ruhástul. A képek tehát az extrémet és a szubjektívet így ötvözik.

Keleti Évának tavaly, szintén a gödöllői Művészetek Házában volt egy nagy sikerű kiállítása, ami a Párban címet viselte. A két tárlat közti kapcsolat, hogy idén is művészek szerepelnek a képeken, és a véleményét is tükrözi bizonyos alkotóemberekről. Ez arra készteti, hogy legyen egy harmadik is, "de a koromra való tekintettel erre ígéretet nem merek tenni".

A remény viszont megvan, ha lesz harmadik kiállítás, egy szép hármassal fejezi be pályáját.

A művész kiállításai szinte egymásba érnek: augusztus 20-án, amikor megnyílik a Szubjektív című kiállítás Gödöllőn, akkor zárul az Aranytíz Kultúrházban az Amit még nem láttatok... című tárlat olyan fotókkal, amiket eddig még nem látott a közönség. Ez az időszak tehát nagyon aktívan telik, aktívan fotózik is. "Megmondom őszintén, magam sem értem, de van erő bennem, főleg akaraterő, és úgy érzem, még van mondanivalóm.

Ameddig a fizikai erőm engedi, megpróbálom ezt kihasználni"

– mondta.

Keleti Évának október 5-én is lesz egy kiállítása az Eötvös10-ben, a gödöllői képekből. Szeptember elején a szentendrei HÉV mellett, a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtárban lesz egy minikiállítása, amit utaztatnak majd az országban.

"Jó érzés, hogy ezzel nem úgy hagyja abba, hogy azt mondják, mit keres ez az öregasszony itt, hanem a még-érzés van énbennem is, és a nézőinkben is" – zárta gondolatát a fotóművész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×