eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09: Statues of the Crystal Globe Award is placed infront a movie theater during the 56th Karlovy Vary International Film Festival on July 09, 2022 in Karlovy Vary, Czech Republic. The annual Karlovy Vary International Film Festival is the largest film festival in the Czech Republic. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Bolgár film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

A nézők száma meghaladta a 123 ezret, ami ugyan kétezerrel több, mint tavaly, de még elmarad a koronavírus-járvány előtti évek 137-139 ezres átlagától.

Sztefan Komandarev bolgár rendező Blaga leckéi című, bolgár-német koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A díjnyertes alkotás egy nyugdíjas tanítónő viszontagságait, problémáit mutatja be, miután csalók elvették tőle megtakarításait.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 11 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A hagyományos 12 film azért csökkent 11-re, mert Kína néhány nappal a megnyitó előtt visszavonta a szemléről összes filmjét, a prágai sajtó szerint a megromlott cseh-kínai viszony következményeként. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Robin Wright amerikai színésznő Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. A Golden Globe-díjas amerikai színésznő és filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át.

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Daniela Kolárová neves cseh színésznő.

A nyitógálán Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész és zenész kapott Kristályglóbuszt a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

A kilencnapos szemlén az idén 143 filmet vetítettek, ami kevesebb, mint a korábbi évek átlaga. Háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremiere.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×